29 Σεπ 2011

Το Ευρ. Κοινοβούλιο καταδικάζει τη βία και τις διακρίσεις κατά των λεσβιών

Το κοινοβούλιο καταδικάζει την καθημερινή βία και τις διακρίσεις που βασίζονται στον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα κοινωνικού φύλου

Ανθρώπινα δικαιώματα

Σύνοδος Ολομέλειας

Το κοινοβούλιο ζήτησε σήμερα να τεθεί τέλος στις διακρίσεις και τη βία που υφίστανται οι λεσβίες, οι γκέι, αμφισεξουαλικές και τρανς σε καθημερινή βάση τόσο στην ΕΕ όσο και έξω από αυτήν και τόνισε ότι οι διαταραχές της ταυτότητας κοινωνικού φύλου δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ψυχιατρικές παθήσεις.
Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία (442 ψήφους υπέρ, 104 κατά και 40 αποχές), οι ευρωβουλευτίνες απαιτούν ότι τα δικαιώματα των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών και τρανς να γίνουν πλήρως δεκτά εντός της ΕΕ και να τα υπερασπίζονται συστηματικά στις εξωτερικές της σχέσεις.

Ζητά η διαταραχή ταυτότητας κοινωνικού φύλου να αφαιρεθεί από την κατάταξη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας των ψυχικών διαταραχών και των διαταραχών συμπεριφοράς. Καταδικάζουν απερίφραστα το γεγονός ότι η λεσβιοσύνη ομοερωτισμός, αμφισεξουαλικότητα και τρανσεξουαλικότητα ακόμα θεωρούνται ψυχικές ασθένειες, γεγονός που απαιτεί ψυχιατρική θεραπεία, σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων Χωρών Μελών της ΕΕ, και ζητούν αυτη η θεώρηση να σταματήσει.

Το Κοινοβούλιο επισημαίνει την υποχρέωση των Χωρών Μελών της ΕΕ για τη χορήγηση ασύλου σε ανθρώπους από χώρες εκτός της ΕΕ οι οποίες υφίστανται διώξεις λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού τις. Ζητούν επίσης από τις Χώρες Μέλη να εξασφαλίσουν την ελεύθερη κυκλοφορία των Lbtiq ζευγαριών και των οικογενειών τους στην ΕΕ, καθώς και την πρόσβαση στην πρoληπτική υγεία και την ιατρική περίθαλψη για τις λεσβίες, γκέι, αμφισεξουαλικές και τρανς.

Η Βουλή στηρίζει τις προσπάθειες της επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής Catherine Ashton και των Χωρών Μελών της ΕΕ για την προώθηση των δικαιωμάτων των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών και τρανς στον ΟΗΕ και εκφράζει ικανοποίηση για το πρωτοποριακό ψήφισμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ που ψηφίστηκε το Ιούνιο της τρέχουσας χρονιάς. Υποστηρίζει τα σχέδια για να συνεχιστούν οι συζητήσεις κατά την προσεχή σύνοδο του Συμβουλίο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, θεωρώντας ότι ο "πλήρης σεβασμός και ο ανοικτός διάλογος" μεταξύ όλων των περιφερειών του κόσμου είναι απαραίτητες.

Δήλωση της Αντιπροεδρίνας της Επιτροπής - Ύπατης Εκπροσώπισας της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Catherine Ashton

REF. : 20110928IPR27706


Την είδηση την βρήκαμε στις 28.9.11 και την μεταφράσαμε από την europarl.europa.eu στην http://www.europarl.europa.eu/en/pressroom/content/20110928IPR27706/html/Parliament-condemns-daily-violence-and-discrimination