1 Νοε 2016

Απόκριες και η ιστορία της δαιμονοποίησης των λεσβιών Γ'


Σύμφωνα με την Arab News, «τουλάχιστον 586 υποθέσεις εγκλημάτων μαγείας, η πλειοψηφία των οποίων ήταν ξένες οικιακές βοηθοί από την Αφρική και την Ινδονησία" διώχθηκαν στο μεταξύ στη Σαουδική Αραβία το 2009 και το 2011 μόνο. 


Τον Δεκέμβριο η Amina Bint Abdel Halim Nassar εκτελέστηκε για το γεγονός ότι «διέπραξε την πρακτική της μαγείας και της γητείας”, σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου Εσωτερικών. Η Nassar εξετάστηκε πριν από τη σύλληψή της και «καταδικάστηκε με την κατηγορία βάσει του νόμου", ανέφερε η δήλωση. Ο αποκεφαλισμός έλαβε χώρα στην επαρχία Qariyat της περιοχής του Al-Jawf, ανέφερε το υπουργείο. Οι Times του Ισραήλ ανέφεραν το Σεπτέμβριο πως η Σαουδική Αραβία συνεχίζει να οδηγεί τις γυναίκες στην εκτέλεση των μαγισσών.

Στην Ινδονησία, δύο νεαρές λεσβίες αποκεφαλίστηκαν αφού ανακάλυψαν ότι ασχολούνταν με αμοιβαία αυτοικανοποίηση το 2010. Ένα δεύτερο μεγαλύτερο ζευγάρι λεσβιών αποκεφαλίστηκε το 2014 για το ήταν μάγισσες και λεσβίες. Πέρυσι δύο ηλικιωμένες γυναίκες πέθαναν στην πυρά, ως μάγισσες στην Γκάνα και μόλις το Σεπτέμβριο μια γυναίκα κάηκε ως μάγισσα στο Περού.

Καθώς οι Απόκριες προσεγγίστηκαν πέρισυ, η εφημερίδα του Λονδίνου The Telegraph ανέφερε πως επτά γυναίκες, ως επί το πλείστον ενήλικες, είχαν καεί στην πυρά για μαγεία στην Τανζανία. Μια τοπική θεραπεύτρια ήταν μεταξύ των 23 ατόμων που συνελήφθησαν για τις δολοφονίες. Οι συγγενείς των θυμάτων δήλωσαν ότι τις χάραξαν με ματσέτες πριν τις κάψουν ζωντανές. Η Τανζανία σκότωσε περίπου 600 ενήλικες με την κατηγορία της μαγείας μόλις πριν από δύο χρόνια σε μια εκκαθάριση των ύποπτων λεσβιών, ενώ η Γκάμπια, το Νεπάλ, το Καμερούν, η Ουγκάντα, η Κένυα και η Νότια Αφρική έχουν όλες εκτελέσει γυναίκες για μαγεία κατά το παρελθόν έτος. Η μαγεία είναι, επομένως, έγκλημα στο Ιράν, στην Παπούα Νέα Γουινέα, και στο Κονγκό.

Η Dworkin στο "Γυναικοκτονία: Οι μάγισσες", γράφει για τις μάγισσες πως κατηγορήθηκαν πως έκαναν τα πέη των ανδρών να εξαφανίζονται. Το 2008 το Κονγκό, η αστυνομία συνέλαβε 13 γυναίκες ως μάγισες, που κατηγορήθηκαν για χρήση μαύρης μαγείας ώστε να κλέψουν ή να συρρικνώσουν πέη των ανδρών στην πρωτεύουσα της Κινσάσα. Η Falih κατηγορήθηκε ότι προκάλεσε την ανικανότητα ενός άνδρα.
Υπάρχουν και άλλες εκπλήξεις. Ο Ποινικός Κώδικας του Καναδά - τμήμα 365 – θεωρεί τη μαγεία και την γητεία έγκλημα. Ως πρόσφατα, το 2010, δύο γυναίκες κατηγορήθηκαν και καταδικάστηκαν για την άσκηση μαγείας στον Καναδά.

Υπάρχουν και άλλες εκπλήξεις. Ο Ποινικός κώδικας του Καναδά - τμήμα 365 – θεωρεί τη μαγεία και τη γητεία έγκλημα. Ως πρόσφατα, το 2010, δύο γυναίκες κατηγορήθηκαν και καταδικάστηκαν για την άσκηση μαγείας στον Καναδά.
Μαγεία και η πρακτική της Wicca ήταν νόμομη μόνο στις ΗΠΑ από το 1985, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάνθηκε για την υπόθεση Dettmer κατά Landon. Ο φόβος των γυναικών που ασκούν τη μαγεία ή λατρεύουν τη θρησκεία Wiccan μπορεί να επιμένουν, αλλά στις ΗΠΑ τουλάχιστον, οι γυναίκες ανέκτησαν τις witchy ρίζες τις είναι μια αυξανόμενη τάση στη λαϊκή κουλτούρα.

Η σειρά Λεσβίες Μάγισσες έχει επιστρέψει στην τηλεόραση, όπως του ABC Once Upon a Time, American Horror Story and Lifetime’s Witches of East End . (Είστε σίγουρες ότι θέλετε να δείτε τη σέξι Joanna Beauchamp που παίζεται από την Julia Ormond και τον πρώην εραστή της Alex, που παίζεται από τον Michelle Hurd.) Και φυσικά ποια μπορεί να ξεχάσει την Willow και την Τάρα, το εικονικό witchy ζευγάρι λεσβιών στην Buffy, the Vampire Slayer;

Η Rev. Selena Fox, μία εν ενεργεία μάγισσα στο Ουισκόνσιν, η οποία αναφέρεται στην Huffington Post λέει πως οι Απόκριες είναι μια εποχή για να εξαπλωθεί η λέξη για το ποιές πραγματικά είναι οι μάγισσες και να διαλυθούν τα στερεότυπα που περιτριγυρίζουν τις μάγισσες, τη μαγεία και τη Wicca=σοφία.

Η Fox είπε στην HuffPo, "Τα στερεότυπα μπορεί να είναι βλαβερά για τις ανθρώπους που εμπλέκονται στην ειδωλολατρική θρησκεία. Μερικά από τα στερεότυπα του παρελθόντος χρησιμοποιήθηκαν για βασανιστήρια και την εκτέλεση ανθρώπων. Ήταν τρομακτική προπαγάνδα". Αλλά η Fox είπε επίσης, "Απεικονίσεις της «κακιάς μάγισσας”, με καπέλο και σκούπα, μπορεί να προσφέρουν μια ευκαιρία για να μιλήσουμε για την πραγματική φύση της Wiccan πνευματικότητας», σημειώνοντας "Μπορεί να είναι μια στιγμή διδασκαλίας".

Βραβείο Λάμδα για ένα από τα πολλά βιβλία της για την πνευματικότητα και την Wicca, γράφει στο Spiral Dance, "Η λέξη "μάγισσα" φέρνει τόσες πολλές αρνητικές συνδηλώσεις που πολλές άνθρωποι αναρωτιούνται γιατί να χρησιμοποιούμε αυτή τη λέξη. Ωστόσο, το να διεκδικήσουμε εκ νέου τη λέξη «μάγισσα» είναι πως διεκδικούμε το δικαίωμά μας, οι γυναίκες, να είναι ισχυρές, να γνωρίζουν-μάθουν την γυναίκα εντός των θείων .... στην Τέχνη, ο κόσμος δεν είναι πλέον πρότυπο του εξωτερικού ελέγχου των ανδρών".

Ίσως αυτός είναι ο λόγος που οι μάγισσες συνεχίζουν να στοιχιώνουν άνδρες όσο συχνά όπως έκαναν το Μεσαίωνα και να θανατώνονται το 2016, όπως ακριβώς και αιώνες πριν συνέβαινε. Ίσως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Χίλαρι Κλίντον γίνεται αντιληπτή ως μία δαίμονας και μια μάγισσα από τόσους πολλούς άνδρες τόσο της αριστεράς όσο και της δεξιάς – η ίδια αμφισβήτησε την ανδρική κυριαρχία και την ανδρική εξουσία. Αυτή πρέπει να είναι μια δαίμονας.

Το γεγονός ότι τόσες πολλές γυναίκες βασανίστηκαν και σκοτώθηκαν ως μάγισσες κάνει τις Απόκριες να μην είναι μόνο μια στιγμή για να γιορτάσουμε την γυνακεία μαγικότητα, αλλά μια περίοδος για να εορτάσουμε, ένας χρόνος να πενθήσουμε. Όλες οι γυναίκες τίθενται σε θάνατο ως μάγισσες επειδή πάτησαν εκτός γραμμών, είτε υπήρξαν μάγισσες είτε όχι, οι λεσβίες μεταξύ μας, θα πρέπει να θυμόμαστε. Όντας μια υπερβατική γυναίκα εξακολουθείς να είσαι, όπως έχουμε ανακαλύψει τις τελευταίες χρονιές, μια επικίνδυνη επιλογή. Όσο υπάρχουν γυναίκες που αρνούνται να ζήσουν μέσα σε αυτούς τους στενόχωρους κανόνες, θα υπάρξουν άνδρες - κάποιοι στην υπηρεσία του κράτους, μερικοί απλώς στην υπηρεσία του εαυτού τους - που θα απορρίψουν την έννοια αυτή και επιδιώκουν να μας σταματήσουν.

Η λεσβία ποιήτρια Amy Lowell έγραψε ρομαντικά για τις μάγισσες, "Οι Μάγισσες είναι Πουλιά του Φεγγαριού. Οι γυναίκες είναι οι γυναίκες του ψεύτικου, όμορφου φεγγαριού". Αλλά η Amy Sedaris μιλά σε μια πιο υπερβατική μάγισσα, τη μάγισσα του 21ου αιώνα: «Οι περισσότερες άνθρωποι πιστεύουν ότι οι μάγισσες είναι ένα άντρο βρικολάκων των λεσβιών που χορεύουν γυμνές στο δάσος γιορτάζουν το κλεμένο σπέρμα από φυλακισμένους και υπνωτισμένους άνδρες, οι οποίες στη συνέχεια το χρησιμοποιούν για να γονιμοποιήσουν η μια την άλλη, χρησιμοποιώντας γαλοπούλα Μπάστερ προκειμένου να δημιουργηθεί μια λεγεώνα μωρών δαιμόνων. Λοιπόν, αυτό είναι μόνο ένα μέρος από το τι πιστεύουν. Είμαστε, επίσης, δραστήριες σε προγράμματα που ξεπερνούν την κοινότητα".

Στο τέλος η μαγεία και οι κατηγορίες για αυτή δεν είναι ούτε ρομαντικές ούτε κάτι για να αστειευτείς με αυτή, όπως έχουμε μάθει από το γεγονός πως οι γυναίκες ακόμη είναι Othered σε όλο τον κόσμο και τις σκοτώνουν για αυτό, ακόμα το 2016, ως μάγισσες. Όπως σημειώνει η Joss Alexander: "Αυτό ήταν επικίνδυνη ομιλία στη φωτισμένη εποχή, μια σοφή γυναίκα θα είναι πάρα πολύ έξυπνη. Η κατηγορία της μαγείας είχε απαλλάξει πολλούς άνδρες από μια άσχημη σύζυγο". Ή μία πολιτική-ό αντίπαλο. 


Βρίσκεστε στο Γ' μέρος για βρεθείτε στο Α' μέρος πατήστε εδώ


Την είδηση την βρήκαμε στις 27.10.16 γραμμενη από την Victoria Α. Brownworth και την μετάφρασαμε από την  http://www.curvemag.com/News/Is-Halloween-For-Demonizing-Women-1558/ 


Η Victoria Α. Brownworth είναι μια βραβευμένη δημοσιογράφισα, εκδότρια και συγγράφθσα. Έχει γράψει και εκδόσει σχεδόν 30 βιβλία. Έχει κερδίσει το NLGJA και το βραβείο Κοινωνία Επαγγελματιών Δημοσιογραφισών, το βραβείο Λάμδα Λογοτεχνικό και έχει προταθεί για το βραβείο Πούλιτζερ. Κέρδισε το 2013 SPJ Award for Enterprise Reporting Μάιο του 2014. Είναι τακτική συνεργάτιδα του εισαγγελέα και SheWired, είναι blogger για την Huffington Post και ανώτερη δημοσιογράφισα πολιτικής και συμβάλλει ως συντάκτρια για το περιοδικό Curve, συντάκτρια για την Lambda λογοτεχνική κριτική και αρθρογράφισα για το San Francisco Bay Area.