7 Νοε 2016

Μια λεσβιακή ιστορία αγάπης, Stein και Toklas


Η Gertrude Stein και η Alice B. Toklas: Μια λεσβιακή ιστορία αγάπης 

Αν υπήρχε μια μεγάλη ιστορία αγάπης ανάμεσα στις Συγγράφισσες-είς της Χαμένης Γενιάς, πιστεύουμε ότι δεν ήταν αυτή μεταξύ της Zelda Fitzgerald και του F. Scott Fitzgerald, αλλά μάλλον η μακροχρόνια σαν γάμος σχέση, όπως η σχέση μεταξύ της Gertrude Stein και της Alice B. Toklas. 

Η ερωτική σχέση της Gertrude Stein και της Alice B. Toklas διήρκεσε 39 χρόνια και έληξε μόνο όταν πέθανε η Stein στις 27 του Ιουλίου 1946.
Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δίνοντας προσοχή στο γάμο των Fitzgeralds, η Stein και Toklas παρέμειναν ήσυχες και ισχυρές μαζί.

Η Gertrude Stein συναντά την Alice B. Toklas
Η μοιραία συνάντηση των Stein και Toklas έγινε στις 8 Σεπτεμβρίου 1907, την πρώτη ημέρα της Toklas στο Παρίσι.
Η Stein ζει στο Παρίσι από το 1904, μετά πηγαίνουν να ζήσουν στο Λονδίνο για ένα χρόνο για να ξεφύγουν από ένα θλιβερό ερωτικό τρίγωνο, ενώ σπούδαζε στην ιατρική σχολή John Hopkins School of Medicine.

"Ήταν μια χρυσοκαφετιά παρουσία, ηλιοκαμένη από τον ήλιο της Τοσκάνης και με μια χρυσή λάμψη στα ζεστά καστανά μαλλιά της. Ήταν ντυμένη με ένα ζεστό κοτλέ κοστούμι", περιγράφει η Toklas την Stein μετά τη συνάντησή τις. "Φορούσε μία μεγάλη στρογγυλή καρφίτσα από κοράλι και όταν μίλησε, πολύ λίγο, ή γέλασε, μια καλή συμφωνία, σκέφτηκα πως η φωνή της ήρθε από αυτή την καρφίτσα. Ήταν αντίθετα με άλλες φωνές ήταν μια φωνή βαθιά, γεμάτη, βελούδινη, σαν μια μεγάλη κοντράλτο, όπως και δύο φωνές", πρόσθεσε.
Οι δύο μετακόμισαν μαζί το 1910 και ποτέ δεν χώρισαν.

Σχέση ζωής
Σε αντίθεση με τους Fitzgeralds (η Zelda ειπώθηκε πως αποσπούσε τη προσοχή του F. Scott από το γράψιμο του και μείωνε την συγγραφική του παραγωγή), η Stein και η Toklas ήταν μια τρομερή ομάδα.
Δεν ήταν μόνο υποστηρικτική η Toklas για τη γραφή της Stein, αλλά καλούσαν επίσης, συγγραφείς και καλλιτέχνες στο διαμέρισμά τις στο Παρίσι όπου διασκέδαζαν.

Εάν οι τοίχοι του σαλονιού της Stein μπορούσαν να μιλήσουν, θα έλεγαν ιστορίες για το ζεύγος Fitzgerald, Ernest Hemingway, Pablo Picasso, T.S. Eliot, Charlie Chaplin, and Henri Matisse, μεταξύ άλλων.
Η Toklas ήταν γνωστή ως η «σύζυγος» και συχνά βρίσκονταν μεταξύ των άλλων συζύγων κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων.

Ενώ η Stein απασχολούταν στο να φτιάξει ένα όνομα ως συγγράφισσα, η Toklas φρόντιζε το σπίτι: προετοιμασία των γευμάτων, την εποπτεία του καθαρισμού του σπιτιού και τη φροντίδα των αναγκών της Stein (τόσο τις προσωπικές όσο και την σοφή σταδιοδρομία).
Η Stein την αποκαλούσε «σύζυγο» ή «πολύτιμο μωρό», ενώ η Stein ήταν "ο κ. Τρελλή Φωλιά-Αγκαλιά".

Τις νύχτες όταν η Stein έμενε μέχρι αργά για γράψιμο, άφηνε σημειώσεις δίπλα από το μαξιλάρι, ενώ η Toklas κοιμόταν η οποία θα μπορούσε να τις διαβάσει, όταν ξυπνούσε την επόμενη μέρα.

Η Stein υπέγραφε ως "Y.D." ή η Αγαπημένη σου-Your Darling.

Η Stein πέθανε το 1946 στην ηλικία των 72. Η Toklas πέθανε το 1967 στην ηλικία των 89. 


Την είδηση την βρήκαμε στις 28.10.2016 και την μεταφράσαμε από την  http://www.lesbiannews.com/gertrude-stein-alice-b-toklas-lesbian/


Η φωτογραφία είναι από το βιβλίο Οι Αόρατες Vintage Πορτρέτα Αγάπης και Υπερηφάνειας του Γάλλου σκηνθέτη Sebastian Lifshitz κατά τον 20 αιώνα