8 Νοε 2016

Υποστηρίξτε την ορατότητα των λεσβιών, Lesb.Equal


Μερικοί εύκολοι τρόποι για να βοηθήσετε να ανυψωθεί το Λ στη GBTI κοινότητα.

1. Υποστηρίξτε και συνεργαστείτε με τις λεσβιακές οργανώσεις προσφέροντας το χρόνο και τις ικανότητές σας. Μπορείτε να βρείτε μια λίστα από λεσβιακές οργανώσεις, ομάδες ή πρωτοβουλίες στο διαδίκτυο, αν δεν σας αρέσουν φτιάξτε μια δική σας έστω ολιγομελή ομάδα ώστε να ακουστούν οι φωνές σας, να αλληλο-ενδυναμώνεστε μέσα από συζητήσεις και δράσεις για θέματα που σας απασχολούν.

2. Εκπαιδεύστε την εαυτή σας για το τι σημαίνει να είσαι λεσβία αλλά κι άλλες-ους. (διαβάστε για την ιστορία των λεσβιών, τη ζωή δ­ιάσημων λεσβιών αλλά και τους αγώνες του λεσβιακού κινήματος. Μην επιτρέπετε να σας αποκαλούν γκέι, γκέι γυναίκες, ομοφυλόφιλες, Queer ή γυναίκες που αγαπούν γυναίκες είναι όροι ετεροδοσμένοι σεξιστικοί, ενοχικοί γιατί “χάνεστε” μέσα σ' έναν όρο που δεν σας εκποροσωπεί κ μαζί με αυτό και τα θέματα που απσχολούν τις λεσβίες π.χ λεσβοφοβία). Το δελτίο του ΟΗΕ είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε. Αυξήστε την ορατότητα, αφήνοντας τις φίλες-ους σας, την οικογένεια και τις συναδέλφισες-ους να γνωρίζουν ότι υπάρχουν λεσβίες. Φτιάξτε μια ιστοσελίδα που να διαθέτει ιστορίες, γραμμένες από λεσβίες (αποφύγετε αφήγηση σεξουαλικών ιστοριών ή “ξεκατινιάσματα” για πρώην), καθώς και πληροφορίες σχετικά με τη συμμετοχή, το έργο ή πρότζεκτ που έχουν ήδη κάνει ή κάνουν οι λεσβίες είτε μεμονωμένα είτε ομαδικά.

3. Γράψτε επιστολές στις βουλεύτριες-ες σας και ζητήστε να στηρίξουν την ισότητα των λεσβιών, στείλτε Δελτία Τύπου για όσα συμβαίνουν, υπενθυμίστε τις-τους τι έχει υπογράψει η Ελλάδα σχετικά με τα λεσβιακά δικαιώματα και είναι υποχρεωμένη να τηρήσει.

4. Δώστε χώρο ειδικά σε λεσβιακές φωνές.

5. Μην ζητάτε ή μην περιμένετε οι λεσβίες ή οι λεσβιακές οργανώσεις να οργανώνουν πάντα δωρεάν προγράμματα-πρότζεκτ. Οι περισσότερες λεσβιακές οργανώσεις δεν χρηματοδοτούνται, παρά τη σημαντική τεχνογνωσία τις.

6. Ακολουθήστε άλλες λεσβιακές οργανώσεις, ομάδες ή και πρωτοβουλίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιστοσελίδες και κάντε retweet ή διαδώσετε το περιεχόμενό τις (εφ' όσον το εγκρίνετε βεβαίως. Π.χ. Αν μια οργάνωση ή ομάδα προβάλλει το έργο ενός κόμματος δεν είναι ανάγκη να το αναπαράξετε. Τα κόμματα και μάλιστα τα μικρά συνηθίζουν να λένε πως υποστηρίζουν τα λεσβιακά θέματα αλλά αν ανέβουν τα ποσοστά τους ή γίνουν κυβέρνηση είτε ξεχνούν εντελώς τις λεσβίες ή κάνουν τα απολύτως απαραίτητα για γλυτώσουν καδίκες από το Ευρ. Δικαστ. Ανθρωπ. Δικαιωμάτων-ΕΔΑΔ. Όπως με το γάμο, ο κ. Τσίπρας ως υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας είχε δηλώσει στην Athens Pride δημόσια το 2005 πως θα τελέσει γάμους αν βγεί. Μετά τις δημοτικές εκλογές διαφοροποιήθκε ώσπου μετά από κταδίκη της Ελλάδας στο ΕΔΑΔ για το Σύμφωνο Συμβίωσης αναγκάστηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να το ψηφίσει με σχεδόν μηδενικά δικαιώματα). Μοιραστείτε χρήματα, ιστορίες, βίντεο και αναμνήσεις από λεσβιες. Αναζητήστε λεσβίες κάθε ηλικίας και καταγράψτε, βιντεοσκοπήστε τις ιστορίες τις.

7.Πιέστε τις GBTΙ οργανώσεις για την υποστήριξη των λεσβιών, και μιλήστε έντονα εάν νομίζετε ότι θα ή έχουν ήδη προσθέσει το Λ στην οργάνωσή τις ως έστω μια συμβολική χειρονομία. Παρακαλώ μην προσθέσετε το "Λ" και στη συνέχεια να υποβάλετε αίτηση για λεσβιακή χρηματοδότηση.

8. Σημειώστε την Ημέρα Λεσβιακής Ορατότητας 26 Απριλίου. Αυτή την μέρα θα μπορούσατε απλά να παρακολουθήσετε μια ταινία με τις φίλες-ους σας, να συναντηθείτε με άλλες λεσβίες και να μιλήσετε για λεσβιακά θέματα ή διανείμετε λεσβιακά φυλλάδια σε σχολεία, πανεπιστήμια, σε χώρους εργασίας ή σε πλατείες για παράδειγμα. Να παρακολουθείστε και να συμμετέχετε σε συλλαλητήρια και διαμαρτυρίες λεσβιών π.χ Πορεία ΛεσβιώνDykes March. 

9. Υποστηρίξτε τη δουλειά των λεσβιών ακτιβιστριών, συγγραφισσών, ηθοποιών, καλλιτέχνιδων. 

10. Εγγραφείτε με ένα μικρό αντίτιμο σε αγώνα κολύμβησης, τρεξίματος ή ποδηλασίας ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα για μια οργάνωση ή και ομάδα λεσβιών. 


Λεσβίες για την Ισότητα-Lesbian for Equality