1 Νοε 2016

Η Toni Maguire: ο εκδότης μου είπε να μην εκ-δηλωθώ δημόσια


Η Toni Maguire: ο εκδότης μου είπε να μην εκ-δηλωθώ δημόσια 
Η συγγράφισα με τις καλύτερες πωλήσεις μιλά για την δημόσια εκ-δήλωσή της και το νέο της μυθιστόρημα, Pretty Maids All in a Row. 


Μην λες Μαμά, τα πρωτοποριακά απομνημονεύματα της Toni Maguire σχετικά με την κακοποίηση των παιδιών, έγινε κατευθείαν νούμερο ένα, πούλησε 30.000 αντίτυπα στην πρώτη εβδομάδα του και έμεινε στη κορυφή των 10 για έξι μήνες.

Η δημιουργός αυτού του είδους, η Toni έχει γράψει συνολικά επτά βιβλία στο ίδιο πνεύμα, με βάση τόσο από την δική της εμπειρία όσο και άλλων ανθρώπων. Τώρα έχει στραφεί προς την ιστορική μυθοπλασία και έγραψε ένα όμορφο, σαγηνευτικό μυθιστόρημα, στη βικτοριανή Αγγλία και διαθέτει αρκετούς λεσβιακούς χαρακτήρες. Μιλήσαμε με την Toni για να μάθουμε περισσότερα.

Θέλατε πάντα να γράψετε μυθιστοριογραφία φαντασίας;
Toni Maguire: Ναι, όταν ήμουν παιδί έγραφα μικρές ιστορίες. Μετά από τα επτά πρώτα βιβλία μου, καθόμουν εκεί και σκέφτηκα ότι δεν θέλω να το κάνω αυτό πια. Έκανα μια λίστα με πράγματα που με ενδιέφεραν, των οποίων η ιστορία ήταν μία, και μια λίστα με ό, τι ξέρω για αυτή. Ξεκίνησα γράφοντας από εκεί.

Με δικά σας λόγια, τι πραγματεύεται το Pretty Maids All in A Row; 
Υπάρχει η Agnes, που είναι κόρη ενός ψαρά, και ήρθε από κάποια βόρεια πόλη που ονομάζεται Saltburn. Εκεί συνάντησε την Emily, η οποία είναι κληρονόμος. Η Agnes ήθελε να πάει στο Λονδίνο και να μείνει στην αδελφή της, που εκείνη της είχε πει να έρθει για να εργαστεί ως υπηρέτρια. Η άλλη απήχθη, μόνο και μόνο επειδή ήταν όμορφη. Και τα δύο κορίτσια τα πήρε μια γυναίκα που ονομάζεται κυρία Τζέφρις, η οποία ήταν υπαρκτό πρόσωπο. Ήταν μία πασίγνωστη σωματέμπορος και ιδιοκτήτρια χώρου για σεξ.

Ναί. Δεν είναι τόσο ωραία όπως την έπλασα στο βιβλίο. Ήταν πολύ χειρότερα. Ήταν μία λευκή δουλεμπόρισα με χώρους για σεξ που ειδικευόταν στο σαδομαζοχισμό. Και ήταν πιο ηλικιωμένη και σίγουρα πιο άσχημη από όσο την περιγράφω. Θέλω η αναγνώστρια να έχει ανάμεικτα συναισθήματα γι 'αυτήν. Νομίζω ότι όταν διαβάζεις ένα βιβλίο, αισθάνεσαι κάποια συμπάθεια για κάποιο χαρακτήρα. Ακόμα κι αν υπήρξε πολύ λίγα έχω γράψει γι 'αυτήν, αλλά εκείνη είχε ζήσει μαζί με μια άλλη γυναίκα γι' αυτό αποφάσισα να εξωραΐσω ένα μέρος της.

Γιατί αποφασίσατε να συμπεριλάβετε τις δύο λεσβιακές σχέσεις; 
Ήθελα να γράψω ένα βιβλίο με λεσβιακούς χαρακτήρες. Όταν έδωσα συνέντευξη στο This Morning για το πρώτο μου βιβλίο, Μην λες Μαμά, μου ζητήθηκε να μην εκδηλωθώ ως λεσβία. Αυτό ήταν το μόνο πράγμα που ο Harper Collins ζήτησε και δεν πίστευα ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή να το κάνω ούτως ή άλλως.

Γιατί έγινε αυτό; 
Επειδή είχα ρωτηθεί τόσες πολλές φορές, «Ω ήταν αυτό της παιδικής ηλικίας σας που σας έκανε να είστε λεσβία"; Ακόμη και με συγκαταβατικότητα, "Λοιπόν, δεν μπορείς πραγματικά να κατηγορηθείς για αυτό που είσαι".

Ναί. Όμορφα, δεν είναι; Έτσι ξαφνικά να πω, «Εδώ είναι το βιβλίο μου και είμαι λεσβία», συνδέονται άμεσα και τα δύο.

Ποιες είναι οι σκέψεις σας σχετικά με τη λανθασμένη αντίληψη ότι η κακοποίηση των παιδιών οδηγεί σε λεσβιακή σχέση στο νέο σας βιβλίο;
Με την Agnes, που σίγουρα ερωτεύτηκε. Και γιατί η Emily την ερωτεύεται; Πιστεύω ότι υπάρχουν άνθρωποι, εντελώς λεσβίες; Με την Emily, θα έλεγα ότι αυτό συνέβη. Συμβαίνει συχνά.

Ήταν μια συνειδητή απόφαση να συνεχίσετε με το θέμα της κακοποίησης των παιδιών, ακόμη και αν τώρα γράφετε βιβλία φαντασίας;
Λίγο. Αυτό που ήθελα να κάνω ήταν να προσπαθήσω και να διευρύνω το αναγνωστικό κοινό που έχω. Το μυθιστόρημα που γράφω τώρα έχει πολύ περισσότερο λεσβιακό προσανατολισμό.

Δεν μπορώ να περιμένω για να το διαβάσω. Τι μπορείτε να μας πείτε γι 'αυτό; Γράφω για τη δεκαετία του '50, κατά την οποία χρησιμοποιήθηκε η θεραπεία αποστροφής. *1 Οι άνθρωποι δεν σκέφτονται ποτέ πως στις λεσβίες εφαρμόστηκε η θεραπεία αποστροφής, αλλά εφαρμόστηκε. Και τότε φυσικά στη δεκαετία του '60, οι άνθρωποι νόμιζαν ότι είχες ελευθερία ως λεσβία, αλλά  εξακολουθούσες να χάνεις τη σταδιοδρομία σου. Και μετά έχω ένα άλλο τμήμα περισσότερο σημερινό.

Το Pretty Maids-Όμορφες Υπηρέτριες είναι διαθέσιμο στην Amazon. 


Την είδηση  την βρήκαμε στις 31.10.16 γραμμένη από την Roxy Bourdillon και την μεταφράσαμε από την http://www.divamag.co.uk/category/arts-entertainment/toni-maguire-my-publisher-told-me-not-to-come-out.aspx 

*1 Θεραπεία αποστροφής= προσπάθεια αλλαγής της συμπεριφοράς με ηλεκτροσόκ από ήπιες έως υψηλότατες εντάσεις. 
Στο πλαίσιο της θεραπείας της λεσβιοσύνης ως διαταραχή συμπεριφοράς το 1892 ο δρ Gottlieb Burckhardt πειραματίστηκε με αυτό που ο ίδιος αποκαλούσε «λευκοτομή» στην Ελβετία. Αργότερα η "θεραπεία" πέρασε στις Ην. Πολιτείες και ένας από τους χειρουργούς, ο Freeman που ονομάστηκε «μάγος-γιατρός» κυκλοφορούσε τη δεκαετία του 1950 με ένα βανάκι που μετέφερε τον εξοπλισμό του και έκανε λοβοτομές παντού, από τα νοσοκομεία μέχρι και τα δωμάτια ξενοδοχείων. Μπορούσε να υποβάλλει σε λοβοτομή από ψυχικά ασθενείς μέχρι άτακτα παιδιά ή αμελείς νοικοκυρές και μετέτρεψε πολλούς ανθρώπους σε «φυτά», προτού χάσει την ιατρική του άδεια. Η λοβοτομή είναι μια χειρουργική διαδικασία που περιλαμβάνει αφαίρεση ή καταστροφή τμημάτων του μετωπιαίου φλοιού. Στο παρελθόν είχε χρησιμοποιηθεί για θεραπεία ασθενών με ψυχικές ασθένειες και διαταραχές συμπεριφοράς.