20 Νοε 2016

Καταπολεμώντας τις προκαταλήψεις ενάντια στις λεσβίες Β'


«Αν καταφέρω να κερδίσω, θα πεθάνω ως μια ευτυχισμένη λεσβία», πρόσθεσε. "Δεν πρέπει να υπάρχουν άλλα μέρη όπως αυτό. Δεν είμαι η μόνη".
 
Πράγματι, δεν είναι. Ένα ευρύ φάσμα της έρευνας έχει τεκμηριώσει συνεχιζόμενες διακρίσεις στις εκαταστάσεις κατοικιών συνταξιούχων σε βάρος των ηλικιωμένων λεσβιών, αμφισεξουαλικών.

Μια έρευνα για ηλικιωμένες λεσβίες, αμφισεξουαλικές που ζουν σε εγκαταστάσεις μακροχρόνιας φροντίδας από τη Δικαιοσύνη στη Γήρανση, μια ομάδα νομικής υπεράσπισης, διαπίστωσε ότι η πλειονότητα πίστευε ότι θα αντιμετωπίσουν διακρίσεις από το προσωπικό στέγασης αν ήταν ανοικτές για το σεξουαλικό προσανατολισμό τις. Η έκθεση περιλαμβάνει εκατοντάδες ιστορίες των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ηληκιωμένες λεσβίες με το προσωπικό στέγασης, που κυμαίνονται από την παρενόχληση ως την άρνηση παροχής βασικών υπηρεσιών ή φροντίδας.

"Είσαι σε ένα κοινόχρηστο περιβάλλον διαβίωσης που πιέζει ιδιαίτερα τις-τους ανθρώπους", λέει ο Eric Carlson, διευθύνων δικηγόρος της Δικαιοσύνη στη Γήρανση. "Φανταστείτε πόσο καταπιεστικά πρέπει να συγκρατείς το ποια είσαι είτε για την οικογένεια είτε για τις φίλες-ους σου".

Μια άλλη μελέτη τεκμηριώνει διακρίσεις σε εγκαταστάσεις στέγασης συνταξιούχων κατά μελλοντικών κατοίκων. Το Κέντρο Ίσων Δικαιωμάτων έστειλε συνταξιούχες λεσβίες και ετερό ζευγάρια να υποβάλουν αίτηση για τη στέγαση σε 10 εγκαταστάσεις , στο 48% των λεσβιακών ζευγαριών παρουσιάστηκαν τουλάχιστον ενός είδους πρακτική που εισάγει διακρίσεις, όπου κυμαίνονται από τις διαφορές όσον αφορά τη διαθεσιμότητα δωματίων, τις τιμές ενοικίασης, τα κίνητρα, τις ανέσεις ως και τις απαιτήσεις εφαρμογής.

Οι πρακτικές που εισάγουν διακρίσεις δεν περιορίζονται στις εγκαταστάσεις στέγασης συνταξιούχων. Μια μεγαλύτερη μελέτη "τεστ ζευγαριού" από το Υπουργείο Οικισμού και Αστικής Ανάπτυξης σε 50 μητροπολιτικές αγορές διαπίστωσε ότι οι εφαρμογές ενοικίων για κατοίκηση από ετερό ζευγάρια συχνά είναι πιο ευνοηκές έναντι εκείνων που παρέχονται στα λεσβιακά ζευγάρια.

"Η έρευνα δείχνει σαφώς ότι οι λεσβίες αντιμετωπίζουν διακρίσεις και εμπόδια που δεν αντιμετωπίζουν άλλες-οι", δήλωσε η Linda Couch, διευθύντρια της στεγαστικής πολιτικής και των προτεραιοτήτων της LeadingAge, μια ένωση που εκπροσωπεί 6.000 πρακτορεία Υπηρεσιών Γήρανσης, παρόχους στέγασης, πρόσθεσε, πως πρέπει να "καταστήσει σαφές στις κατοίκους που τα κτίριά τις είναι χώροι όπου όλες είναι ευπρόσδεκτες και οι διακρίσεις δεν θα γίνουν ανεκτές. Δεν έχουμε φτάσει εκεί ακόμα, αλλά τα μέλη μας ενδιαφέρονται να είναι εκεί".

Η γήρανση της γενιάς της έκρηξης γεννήσεων είναι ήδη αυξανόμενη για τις επιλογές ζωής της κοινότητας για τις ηλικιωμένες, η ανάγκη αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερη για τις λεσβίες. "Είναι πιο πιθανό να είναι φτωχές, και πιο πιθανό να ζουν χωρίς τα μέλη της οικογένειας που μπορούν να τις υποστηρίξουν", είπε η κα Couch.

Αυτό είναι αλήθεια, παρά την απόφαση ορόσημο Ανωτάτου Δικαστηρίου το 2015 που επιβεβαίωσε το δικαίωμα ισότητας του γάμου. Θα χρειαστεί χρόνος για την απόφαση για την παροχή πλήρους συζυγικής πρόσβασης σε λογαριασμούς συντάξεων, στη συνταξιοδότηση και στα οφέλη για την υγεία - για να μην αναφέρουμε τις παροχές που πρροβλέπονται για την επιζώσα-ντα σύζυγο για τα έγγαμα ζευγάρια από την Κοινωνική Ασφάλιση.

Η ομάδα υπεράσπισης SAGE ξεκίνησε ένα εθνικό πρόγραμμα κατάρτισης το περασμένο έτος για τις εγλαταστάσεις στέγασης. Η ομάδα έχει επίσης δημιουργήσει ένα πρόγραμμα Διαπίστευσης για τις κατοικίες των συνταξιούχων, η οποία πιστοποιεί ότι η εγκατάσταση είναι φιλόξενη για τις λεσβίες κατοίκους και τα μέλη της οικογένειας τις.

"Οι περισσότερες εγκαταστάσεις στέγασης θέλουν να φέρονται σωστά στις κατοίκους", δήλωσε ο Michael Adams, διευθύνων σύμβουλος της SAGE, "αλλά πρέπει να ξέρουν και το πώς". Ένας μικρός αριθμός φιλικών προς τις λεσβίες ανεξάρτητων προγραμμάτων για εγκαταστάσεις για συνταξιούχους αναπτύσσεται.
Η SAGE ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σχεδιάζει να ανοίξει κτίρια στο Μπρούκλιν και το Μπρονξ μέχρι το καλοκαίρι του 2019, παρόμοια έργα είναι είτε υπό ανάπτυξη ή θα ανοίξουν στο Λος Άντζελες, το Σαν Φρανσίσκο, το Σικάγο, τη Φιλαδέλφεια και τη Μινεάπολη. Αλλά αυτά τα έργα αντιπροσωπεύουν μόλις πάνω από 500 οικιστικές μονάδες.

"Η πραγματικότητα είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ηλικιωμένων λεσβιών θα βρουν στέγη στα ίδια μέρη όπως οι άλλες-οι", είπε ο κ. Adams. "Γι' αυτό το έργο για τη βελτίωση του περιβάλλοντος στα κύρια προγράμματα στέγασης είναι τόσο σημαντικό".
Η HUD έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Το 2012, η Οργάνωση εξέδωσε κανόνες που απαγορεύουν τις διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό από τις εγκαταστάσεις παροχής στέγασης που λαμβάνουν χρηματοδότηση από την HUD ή έχουν δάνεια που ασφαλίζονται από την Federal Housing Administration.

Τον Σεπτέμβριο, η HUD εξέδωσε λεπτομερείς κανόνες για την αξιολόγηση των απαιτήσεων της μη παρενόχλησης σύμφωνα με το Νόμο Fair Housing, είτε σε διοικητικές διαδικασίες είτε στο δικαστήριο. Οι κανόνες αυτοί καλύπτουν την παρενόχληση σε οποιαδήποτε βάση - τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, την εθνική καταγωγή, το φύλο, την οικογενειακή κατάσταση ή την αναπηρία - και συγκεκριμένα δηλώνουν ότι οι λεσβίες μπορεί να είναι σε θέση να κάνουν καταγγελίες παρενόχλησης λόγω φύλου.

Η ιστορία της κα. Wetzel συμπυκνώνει πολλές από τις αμφισβητίσεις. Γεννήθηκε στην Ιντιάνα και μεγάλωσε στην Calumet City, Ιλινόις. Στα σύνορα μεταξύ των δύο Πολιτειών, πήρε απολυτήριο από το γυμνάσιο και εργάστηκε σε μια ποικιλία θέσεων εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας σε εργοστάσιο και ως φρουρός ασφαλείας.

Η σχέση της με την συντρόφισσα της, την κα. Kahn, προϋπήρχε της νομικής προστασίας των πολιτικών ενώσεων και ίσχυε, αργότερα, με την ισότητα του γάμου. Το σπίτι της ήταν στο όνομα της συντρόφισας της, και η οικογένεια της κυρίας Kahn ανέλαβε τον έλεγχο της περιουσίας μετά το θάνατό της, εκδιώκοντας την κα. Wetzel. Μια τοπική κοινωνική λειτουργός βοήθησε την κα. Wetzel, που είναι καθολική, να βρει στέγη στην Glen, μια συγκεκριμένη σκληρή δομή ενός Καθολικού νεκροταφείου που στεγάζει περίπου 200 ηλικιωμένες στην ανεξάρτητη διαβίωση τις και σε υποβοηθούμενης φροντίδας δωμάτια.

"Λέω στη Judy κάθε βράδυ - θα κερδίσουμε", είπε η κα. Wetzel. "Το κάνω γι' αυτήν".


Βρίσκεστε στο Β' μέρος για βρεθείτε στο Α' μέρος πατήστε εδώ.


Την είδηση την βρήκαμε στις 18.11.2016 γραμμένη από τον Mark Miller και την μεταφράσαμε από την http://www.nytimes.com/2016/11/19/your-money/lgbt-senior-housing-case-fight-bias.html?_r=0 

Στην φωτογρφία η 105-χρονη Agnes McKee δείχνει πως η ηλικία δεν είναι εμπόδιο όταν η ίδια κατάφερε ένα νέο ρεκόρ ως η πιο ηλικιωμένη που κατάφερε να φτάσει φτάσει στη γιορτή πρώτης πίστας στο παιχνίδι της Major League Basebal