8 Νοε 2016

Η Leila Slimani συμπαραστέκεται στις έφηβες Μαροκινές λεσβίες


Η Leila Slimani, βραβευμένη με το Goncourt , καλεί τις Μαροκινές-ους να εξεγερθούν ενάντια στην καταπίεση της λεσβιοσύνης η Γαλλο-Μαροκινή συγγράφισσα, την Παρασκευή κάλεσε τις Μαροκινές-ούς να επαναστατήσουν εναντίον «ένα μεσαιωνικό νόμο» που κρατά "κάτω από ένα τείχος σιωπής" μετά τη σύλληψη των δύο νεαρών κοριτσιών που θα κριθούν για την λεσβιοσύνη τις. 


«Η ταπείνωση της πολίτισσας, καθώς και το γεγονός του να το κρατήσει κάτω από ένα τείχος σιωπής, να προωθήσει ένα πολιτικό σύστημα που είναι μία «περιφρόνηση», ταπείνωση, και κατάχρηση εξουσίας", δήλωσε η μυθιστοριογράφος, σε συνέντευξη στο ραδιόφωνο Inter Γαλλία για τη σύλληψη στο Μαρακές δύο κοριτσιών της 16-χρονης Sanaa και της 17-χρονης Hajar, επειδή φιλήθηκαν.

"Μια μεσαιωνική νομοθεσία" "Νομίζω ότι ήρθε η ώρα που οι άνθρωποι θα αναλάβουν, επαναστατούν εναντίον της", πρόσθεσε η κα. Slimani , η οποία βραβέυτηκε στα 35 της, κερδίζοντας το βραβείο Γκονκούρ, τη πιο διάσημη τιμή για τις γαλλικές εκδόσεις για το βιβλίο "Sweet Song" (Gallimard).

"Η νομοθεσία του Μαρόκου είναι εντελώς μεσαιωνική, εντελώς αποκομμένη από την πραγματικότητα», είπε. «Υπάρχουν νόμοι που απαγορεύουν το σεξ εκτός γάμου, που απαγορεύει την λεσβιοσύνη, ποινικοποιεί την μοιχείας. Και υπάρχουν πρακτικές οι οποίες είναι σε πλήρη αντίθεση με αυτά τα πρότυπα", υποστήριξε η νικήτρια.

"Δεν πρέπει να είμαστε υποκρίτριες, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι Μαροκινές-οί είναι σεξουαλικά ενεργές και εκτός από το γάμο, και αυτό είναι μια χαρά, ότι υπάρχουν λεσβίες», είπε. "Διατηρεί αυτή η διχοτομία διατηρείται αυτό το κενό, επειδή βολεύει το σύστημα, βολεύει κάποιες-ους".

"Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη θρησκεία" Η λεσβιοσύνη τιμωρείται με έξι μήνες έως τρία χρόνια φυλάκισης στο Μαρόκο. "Αυτό δεν έχει τίποτα να κάνει με τη θρησκεία", είπε η συγγράφισσα. "Πολλοί ιμάμηδες, πολλοί θεολόγοι εξαιρετικά φωτισμένες-οι θα σας εξηγήσει ότι δεν έχει καμία σχέση», πρόσθεσε.

«Το θέμα είναι ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των σεξουαλικών δικαιωμάτων, της αξιοπρέπειας και, ιδίως, της αξιοπρέπεια του σώματος της γυναίκας". Κατά την κα. Slimani, πρέπει «να φανταστούμε μια γυναίκα που είναι κάποια, η οποία δεν είναι ούτε μητέρα ούτε αδελφή ούτε σύζυγος, αλλά μια γυναίκα και ένα άτομο από μόνο της".

Διχασμένο βρίσκετε μεταξύ του θρησκευτικού συντηρητισμού και του ανοίγματος προς τη Δύση, το Μαρόκο, μια χώρα 35 εκατομμυρίων κατοίκων, είχε αρκετές διαμάχες που σχετίζονται με το ήθος των τελευταίων ετών. 


Την είδηση την βρήκαμε στις 4.11.2016 και την μεταφράσαμε από την  http://culturebox.francetvinfo.fr/livres/evenements/repression-de-l-homosexualite-leila-slimani-appelle-les-marocains-a-se-rebeller-248281