20 Νοε 2016

Καταπολεμώντας τις προκαταλήψεις ενάντια στις λεσβίες Α'


Καμιά ανάπαυση στο Σπίτι της Ανάπαυσης: Καταπολεμώντας τις προκαταλήψεις ενάντια στις λεσβίες 

ΣΙΚΑΓΟ - Δεν πέρασε πολύς καιρός αφ' ότου η Marsha Wetzel μετακόμησε και το πρόβλημα ξεκίνησε. Βρίσκοντας ένα μικροσκοπικό δωμάτιο πριν από δύο χρόνια στην κοινότητα διαβίωσης συνταξιούχων φαινόταν σαν μια ναυαγοσώστρια. Η κα Wetzel είχε χάσει την συντρόφισά της ζωής της με την οποία ήταν 30 χρόνια μαζί, καθώς και το σπίτι της στο Skokie, Ιλλινόις, ένα προάστιο του Σικάγο. 


Αντιμέτωπη με πολλαπλά προβλήματα υγείας και ζώντας με την κοινωνική ασφάλιση και τις πενιχρές αποταμιεύσεις της, ήταν ευτυχής για το δωμάτιο στη Glen, μια ιδιωτική εγκατάσταση διαβίωσης συνταξιούχων σε κοντινή απόσταση από την Niles που στεγάζει άτομα με χαμηλό εισόδημα, χωρίς πολλές επιλογές.

"Μιλούσα με τις κυρίες και γνωριζόμουν με τις-τους ανθρώπους, και μιλούσαν για τα παιδιά τις-τους", δήλωσε η κα Wetzel, μια αδύνατη 69-χρονη με ένα ευρύ, εύκολο χαμόγελο. Ερωτηθείσα σχετικά με την οικογένειά της, είπε πως μεγάλωσε εθελοντικά έναν γιο με την συντρόφισά της, Judi Kahn. "Σοκαρίστηκαν που είχα μια συντρόφισα η οποία ήταν γυναίκα" υπενθύμισε. "Το ένοιωθα".

Η συζήτηση έκανε το γύρο γρήγορα για το ότι η κα Wetzel είναι λεσβία. Από τότε, υποστήριξε στην αγωγή της που κατατέθηκε στο Ομοσπονδιακό Περιφερειακό Δικαστήριο, πως έχει υποστεί μια σειρά λεκτικών και σωματικών κακοποιήσεων από μια μικρή ομάδα κατοίκων της Glen.

Στην αγωγή, κατηγορεί το κέντρο της στέγασης και τις διαχειρίστριες-ες πως παρέλειψαν να την προστατεύσουν από τις εχθρικές-ους κατοίκους που την έχουν προσβάλει και προφορικάκαθώς και την κακοποίησαν. Στην αγωγή λέει ότι την πίεσαν, την έσπρωξαν και την έφτυσαν, και ότι την είχαν τραυματίσει, συμπεριλαμβανομένων και μωλώπων στο χέρι της, ένα χτύπημα στο κεφάλι της και ένα μαυρισμένο μάτι.

Ένας άνδρας που ζει στη Glen ήταν ιδιαίτερα κακοποιητικός, είπε. "Ξεκίνησε να μου λέει -"Θα σε ρίξω στο φρεάτιο του ανσανσέρ", με απείλησε, χρησιμοποιώντας άσεμνη γλώσσα και αποκαλώντας με, σύμφωνα με την αγωγή, μια «παλιολεσβία» κα μια«γλοιώδη βρωμολεσβία». Η αγωγή κατηγορεί τη διαχείριση της Glen, όχι μόνο για την αποτυχία της να ανταποκριθεί στην ευθύνη της να σταματήσει την παρενόχληση, αλλά στα αντίποινα εναντίον της ώστε να διαμαρτύρεται για την κακοποίηση και να επιδιώκει να την ωθήσει εκτός εγκατάστασης.

Η Glen έχει κινηθεί για την απόσυρση της υπόθεσης. Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν την εταιρεία αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Αν επιτύχει, η αγωγή της κα. Wetzel θα μπορούσε να θέσει ένα νομικό προηγούμενο για την δημιουργία ευθύνης των εγκαταστάσεων κατοικίας να ανταποκριθούν ενεργά στις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό Νόμο Fair Housing. Ο νόμος ορίζει ότι οι διακρίσεις με βάση το "φύλο" απαγορεύονται.

"Είναι μία από τις πρώτες ευκαιρίες για ένα δικαστήριο να εφαρμόσει το νόμο Fair Housing με τα είδη της παρενόχλησης που οι λεσβίες βιώνουν", δήλωσε η Karen L. Loewy, μια ανώτερη δικηγόρος τςη Lambda Legal, η οποία έφερε την υπόθεση στο δικαστήριο. Η ζωή δεν έχει καταστεί ευκολότερη για την κα Wetzel από τότε που μήνυσε την Glen, καθώς συνεχίζει να ζει εκεί. "Η παρενόχληση και σωματικές επιθέσεις ήταν αμείλικτες", είπε η κα Loewy.

Αλλά η κα Wetzel είπε ότι ήταν αποφασισμένη να μείνει στη θέση της και να δώσει τον αγώνα μέχρι το τέλος. " "Αν δεν σας αρέσει εδώ, μπορείτε να πάτε αλλού"- "Δεν ξέρω πόσες φορές το έχω ακούσει", είπε η κα. Wetzel. "Αυτό σε κάνει να νιώθεις ότι δεν είσαι ανθρώπινο πλάσμα. Έχω δεχτεί χτύπημα, επειδή μου άρεσε μια γυναίκα, αυτό δεν είναι σωστό". 


Βρίσκεστε στο Α' μέρος για να βρεθείτε στο Β' μέρος πατήστε εδώ


Την είδηση την βρήκαμε στις 18.11.2016 γραμμένη από τον Mark Miller και την μεταφράσαμε από την http://www.nytimes.com/2016/11/19/your-money/lgbt-senior-housing-case-fight-bias.html?_r=0