6 Νοε 2016

Η δολοφονία της λεσβίας Kitty Genovese


Η Kitty Genovese έγινε διάσημη ως θύμα, της επιτέθηκε με μαχαίρι έξω από το σπίτι της και την άφησε να πεθάνει ο Winston Moseley ενώ οι γειτόνισες-ες της, φέρεται να αγνόησαν τις κραυγές της για βοήθεια στο Queens της Νέας Υόρκης. 
Αλλά η Kitty Genovese ήταν περισσότερο από αυτό: ήταν επίσης μια λεσβία που είχε έναν έρωτα και μια δική της ζωή της σε μια εποχή που το να είσαι ανοιχτά λεσβία ήταν επικίνδυνο.

Αν και το έγκλημα δεν ήταν μια πράξη βίας κατά των λεσβιών, η επακόλουθη επίπτωση σχεδόν διέγραψε αυτό το ουσιαστικό μέρος της από την ιστορία. 

Ως έφηβη, παρακολούθησε το all-girl Prospect Heights High School, όπου  οι καθηγήτριες-ες είπαν πως είχε εξαιρετική αυτοπεποίθηση για την ηλικία της και είχε μια ηλιόλουστη διάθεση. Με την συντρόφισσά της Mary Ann Zielonko συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 1963. 

Η τραγωδία της Kitty Genovese
Η δολοφονία της Kitty Genovese συνέβη στις 13 Μαρτίου 1964. Όταν αναφέρθηκε από τον Martin Gänsberg της New York Times, στο πρωτοσέλιδό της έγραφε ότι "37 που είδαν ή άκουσαν για μισή ώρα τη δολοφονία δεν κάλεσαν την αστυνομία".
Αυτό ήταν μια υπερβολή, καθώς μερικές-οί από τους μάρτυρες δήλωσαν το έγκλημα, όπως ακριβώς συνέβει στην αστυνομία. Υπήρχαν, επίσης, αν και δεν ήταν τόσο πολλές-οί μάρτυρες, όπως αναφέρεται στο άρθρο.  

Είκοσι χρόνια μετά, η υπόθεση ερευνά εκ νέου αστυνομικούς, που δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες οι οποίοι έδωσαν κάποιους λόγους για την αδράνειά τους:
"Θεωρήσαμε πως επρόκειτο για ερωτικό ζευγάρι που τσακωνόταν", "
Ειλικρινά, ήμασταν φοβισμένοι", "Ήμουν κουρασμένος".

Κάποιες-οι μάρτυρες μπορεί να ήθελαν να εμπλακούν, αλλά δεν ήξεραν τι να κάνουν".


Ο Winston Moseley, συνελήφθη κατά τη διάρκεια μιας διάρρηξης σπιτιού αρκετές ημέρες μετά ο ίδιος ομολόγησε τη δολοφονία της Genovese, ενώ ήταν υπό κράτηση, για δολοφονίες και σεξουαλικές επιθέσεις σε δύο άλλες γυναίκες. Στη δίκη του, κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε να εκτελεστεί, η ποινή μειώθηκε αργότερα σε ισόβια κάθειρξη. Πέθανε στη φυλακή στις 28 Μαρτίου 2016, στην ηλικία των 81. Όταν ρωτήθηκε για τις επιθέσεις δήλωσε πως του άρεσε να σκοτώνει αλλά προτιμούσε τις γυναίκες επειδή εκείνες δεν αντιστέκονται. 


Η Genovese παρ' όλα αυτά είχε σθεναρά αντισταθεί. 
Ο Moseley άφησε την γυναίκα του και τα τρία του παιδιά να κοιμούνται και βγήκε έξω με το αυτοκίνητό του. Η Genovese σχόλασε από το μπαρ το οποίο διήθυνε και άρχισε να οδηγεί για το σπίτι της. Λίγο πριν σταθμεύσει την εντόπησε ο Moseley όπου άρχισε να την ακολουθεί. Η Genovese στάθμευσε περίπου 30 μέτρα από το σπίτι της. Καθώς η Genovese προχωρούσε προς το διαμέρισμά της ο Moseley άρχισε να την κυνηγά με το μαχαίρι. Τρομαγμένη η Genovese αρχίσει να τρέχει προς την κεντρική λεωφόρο, ο Moseley την προλαβαίνει και την κτυπά πισώπλατα δύο φορές. Η Genovese ούρλιαξε και κάλεσε σε βοήθεια αλλά τα παράθυρα παρέμειναν κλειστά. 
Όταν ο γείτονας της Genovese, Robert Mozer, φώναξε στον Moseley να την αφήσει ήσυχη εκείνος απομακρύνθηκε. Η Genovese άρχισε να σέρνεται προς το σπίτι της. Όμως ο Moseley επέστρεψε δέκα λεπτά  αργότερα και την μαχαίρωσε αρκετές φορές. Η Genovese αμύνθηκε και ενώ πέθαινε ο δολοφόνος την βίασε και της έκλεψε τα 49 δολλάρια που είχε πάνω της και την άφησε στο διάδρομο. Τελικά η γειτόνισα της Genovese, Sophia Farrar, βρήκε το θάρρος να βγει και να την αγκαλιάσει σχεδόν μέχρι να ξεψυχήσει.

Ωστόσο, ο θάνατός της προκάλεσε μια μεγάλη κατακραυγή και πολλή ενδοσκόπηση για το πώς η ζωή στην πόλη άφησε τις ανθρώπους μουδιασμένες-ους και απαθείς για το έγκλημα που συνέβη μπροστά στα μάτια τις-τους.
Αυτό που αργότερα ονομάστηκε το "φαινόμενο γειτνιάσεως" ή "το σύνδρομο Genovese", πως ένα άτομο είναι πιο πιθανό να βοηθήσει περισσότερο σε σύγκριση με μια ομάδα ατόμων όταν συμβεί ένα έγκλημα.

Το περιστατικό έδωσε επίσης αφορμή για την ανάπτυξη ενός αριθμού νόμων Καλής Σαμαρείτισας-η, καθώς και την εθνική υιοθέτηση του σημερινού συστήματος κλήσεων στο 911, ένας πιο γρήγορος τρόπος να καλούν τις υπηρεσίες της αστυνομίας και έκτακτης ανάγκης.

Η λεσβιακή ζωή και ο έρωτας της Kitty Genovese
Η Kitty Genovese ήταν κάτι περισσότερο από ένα θύμα.
Γεννήθηκε στις 7 Ιουλίου 1935 στο Μπρούκλιν, η Catherine "Kitty" Genovese μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη και την αγάπησε τόσο πολύ ώστε όταν η οικογένειά της μετακόμισε στο Κονέκτικατ, επέλεξε να μείνει πίσω.
Είχε μια δουλειά ως διευθύντρια μπαρ στο 11th Hour στην Hollis και ζούσε στο Kew Gardens. Η ίδια θεωρείται ως μια ανεξάρτητη γυναίκα, λέει ο πατέρας της ότι, «Κανένας άνδρας δεν θα μπορούσε να την υποστηρίξει, επειδή κάνει περισσότερα από έναν άνδρα".
Είχε επίσης μία συντρόφισα, την Mary Ann Zielonko, την οποία συνάντησε σε ένα υπόγειο λεσβιακό μπαρ που ονομαζόταν Swing Rendezvous στο Greenwich Village.

Μετά την πρώτη τις συνάντηση, η Kitty κατάφερε να αφήσει ένα σημείωμα στο διαμέρισμα της Mary Ann που έλεγε, "θα σας καλέσω στον τηλεφωνικό θάλαμο στο δρόμο 7. - Kitty G". Από εκεί και πέρα και, οι δύο ερωτεύτηκαν και μετακόμισαν σε κοινό σπίτι. Την νύχτα που δολοφονήθηκε η Kitty, η Mary Ann κοιμόταν, περιμένοντας Kitty για να έρθει στο σπίτι.



Η διαγραφή της Kitty Genovese 
Αν και η χώρα γνώριζε -πως η Kitty ήταν θύμα δολοφονίας, καμιά-κανείς δεν γνώριζε ή ήθελε να μιλήσει για το γεγονός πώς ήταν επίσης λεσβία. Η αστυνομία ήξερε και παρενοχλούσε την Mary Ann για ώρες, οι αρχικές υποψίες της πως ήταν η ζηλιάρα εράστρια-ερωμένη δολοφόνησε την Kitty. 

Στο βιβλίο της Kevin Cook το 2014 για την Kitty Genovese: Ο Δολοφόνος, οι Παρευρισκόμενες-οι, το Έγκλημα που άλλαξε την Αμερική, η Mary Ann είπε ότι δεν ήθελε να αφήσει την αστυνομία γνωρίζει: "Ό,τι είχε δικαίωμα να γνωρίζει". 

Κατά τη διάρκεια της δίκης του Moseley, οι αρχές κατέστειλαν την πληροφορία ότι Kitty ήταν λεσβία, έτσι ώστε το κοινό δεν θα γινόταν "έξαλλο". Παρουσίασαν την Mary Ann ως φίλη της Kitty και «συγκάτοικό». Στο δικαστήριο ο Moseley δήλωσε πως επιτέθηκε στην Genovese γιατί απλώς ήθελε να "σκοτώσει μια γυναίκα". Ο δικηγόρος του ζήτησε να δικαστεί ως πνευματικά διαταραγμένος, σε μια απόδρασή του (κατά τη μεταφορά του από το νοσοκομείο στη φυλακή) που διήρκησε τρεις μέρες, επιτέθηκε σεξουαλικά σε δυο γυναίκες. Το δικαστήριο επέβαλε την ποινή των ισοβίων συν δεκαπέντε χρόνια για την σεξουαλική επίθεση στις δύο γυναίκες.

Ομοίως, η οικογένεια της Kitty αγνόησε την Mary Ann στον απόηχο του θανάτου της κόρης της, παρά το ότι ατγότερα φάνηκε πως συνόδεύσε την Kitty αρκετές φορές στο οικογενειακό σπίτι στο Κονέκτικατ.

"Οι γονείς της Kitty γνώριζαν με βεβαιότητα, αλλά ήταν πολύ καθολικοί. Ήξεραν αλλά δεν ήθελαν να ξέρουν. Τους έκανα να νοιώθουν άβολα", δήλωσε η Mary Ann". "Αλλά προσπάθησαν να μου συμπεριφερθούν καλά και μου άρεσε αυτό", πρόσθεσε. Ήταν μετά από δεκαετίες που η Mary Ann ήταν σε θέση να μιλήσει ανοικτά στο κοινό για τη σχέση της με την Kitty. 


Την είδηση την βρήκαμε στις 27.9.2016 και την μεταφράσαμε από την  http://www.lesbiannews.com/secret-lesbian-life-kitty-genovese/