1 Νοε 2016

Απόκριες και η ιστορία της δαιμονοποίησης των λεσβιών Β'


Το να έχει χαρακτηριστεί ως μάγισσα μια γυναίκα σήμαινε πως θα μπορούσε να βασανισθεί και σκοτωθεί, συνήθως επειδή δεν είχε επιτελέσει-επιδοθεί στην εντολή του ρόλου της ή παράκουσε το πατριαρχικό σύστημα της εποχής, κυρίως η Εκκλησία και το Στέμμα. Ενώ μερικοί άντρες επίσης βασανίστηκαν και σκοτώθηκαν ως μάγοι οι ιστορικοί συμφωνούν πως τα θύματα γυναίκες ήταν περισσότερες στην τρέλα των μαγισσών της Ευρώπης σε αναλογία 100 λεσβίες, ετερό προς 1 μάγο. 

Οι δολοφονίες των μαγισσών, δυστυχώς, συνδεόταν αποκλειστικά με το Μεσαίωνα ή ακόμα και τους αιώνες όπου έφτασαν στο απόγειό τις τον 15ο έως τον 18ο αιώνα. Το κυνήγι μαγισσών και οι δολοφονίες συνεχίστηκαν και στις πιο φωτισμένους εποχές, παίρνοντας το δρόμο τις προς τις αμερικανικές αποικίες. Αρκετο κυνήγι μαγισσών και οι δολοφονίες διαπράττονται σήμερα στην Αφρική, στην Ασία και στη Νότια Αμερική. Καθ' όλη τη δεκαετία του 1980 πολλές γυναίκες στις ΗΠΑ, ορισμένες από αυτές λεσβίες, κατηγορήθηκαν για σατανικές τελετουργίες κακοποίησης παιδιών σε κέντρα ημερήσιας φροντίδας. Μια από τις πιο διαβόητες περιπτώσεις ήταν η υπόθεση της λεσβίας καθηγήτριας Kelly Michaels, η οποία κατηγορήθηκε για 299 περιστατικά που σχετίζονται με την μαγεία το 1988 στο Maplewood, NJ. Michaels καταδικάστηκε σε 47 χρόνια φυλάκιση και εξέτεισε πέντε χρόνια πριν από την επιτυχή προσφυγή της το 1993.

Οι ισχυρισμοί πως οι λεσβίες, ετερό γυναίκες είναι μάγισσες δεν έχουν σταματήσει ποτέ, όμως. Στις 17 Οκτωβρίου 2014 στην Ινδία, η Debjani Bora, μια αθλήτρια με εθνικό χρυσό μετάλλιο στον ακοντισμό και Ολυμπιακή αθλήτρια, κατηγορήθκε για μαγεία και χτυπήθηκε τόσο σοβαρά, που η αθλήτρια φοβήθηκε πως μπορεί να μην είναι σε θέση να συμμετέχει στους επερχόμενους αθλητικούς αγώνες της Ασίας. Σύμφωνα με το BBC, η Bora πολύ απέχει από το να κατηγορηθεί για μαγεία. Το κυνήγι μαγισσών με στόχο τις γυναίκες – ειδικά τις λεσβίες και τις άγαμες - είναι σύνηθες σε περιοχές της Ινδίας και ένας αριθμός όσων κατηγορούνται σκοτώνονται κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με αναφορές της αστυνομίας, η Bora δέχτηκε επίθεση από έναν όχλο που την έσυρε δια της βίας σε μια αίθουσα προσευχής της κοινότητας όπου μια "δημόσια δίκη με την κατηγορία ότι είναι μια μάγισσα" ακολούθησε. Η Μπόρα κατηγορήθηκε ότι είναι υπεύθυνη για το θάνατο τεσσάρων ανδρών στο χωριό, μεταξύ των οποίων ο ένας είχε αυτοκτονήσει.

Η δημόσια δίκη της Bora ήταν οδυνηρή. Ήταν τυχερη που δραπεύτευσε ζωντανή. Σε συνέντευξη Τύπου, η Bora δήλωσε στις δημοσιογράφισες-ους, "Αντί να ανακαλύψουν γιατί συνέβησαν όλοι αυτοί οι θάνατοι, μερικοί δημογέροντες υποψιάστηκαν πως μια μάγισσα οδήγησε τους άνδρες σε θάνατο και οργάνωσε μια προσευχή. Δεδομένου ότι οι χωρικοί ψάλλουν ύμνους, μία ηλικιωμένη με ταυτοπίησε ως η μάγισσα και φώναξε ότι θα πρέπει να τιμωρηθώ», είπε. "Ήμουν κατηγορούμενη για όλους τους θανάτους στο χωριό, με τύλιξαν σε δίχτυα αλιείας και με ξυλοκόπησαν σοβαρά".

Η Μπόρα ξυλοκοπήθηκε ώσπου έχασε τις αισθήσεις της και χρειάστηκε να νοσηλευτεί. Η αστυνομία της Ινδίας στην έκθεση της δηλώνει πως τα 5 χρόνια σχεδόν 100 γυναίκες αποκεφαλίστηκαν, κάηκαν ζωντανές ή μαχαιρώθηκαν μέχρι θανάτου, αφού κατηγορήθηκαν για μαγεία.

Το Σάλεμ, της Μασαχουσέτης είναι η πλευρά της Αμερικής ως προς την "τρέλα της μάγισσας". Το 1692, 19 μάγισσες απαγχονίστηκαν στο Λόφο Gallows - 14 από αυτές ήταν γυναίκες. Άλλες 22 γυναίκες πέθαναν στη φυλακή, αφού καταδικάστηκαν για μαγεία, και δύο θηλυκά βρέφη που γεννήθηκαν από τις «μάγισσες» στη φυλακή, πέθαναν επίσης στη φυλακή. Περισσότερες από άλλες 12 γυναίκες δικάστηκαν αλλά δεν καταδικάστηκαν και από αρκετές κράτησαν το όνομά τις, αλλά δεν συνελήφθησαν. Μια γυναίκα απελευθερώθηκε από τη φυλακή αφ' ότου τελείωσαν οι δίκες μαγισσών.

Στο ένταλμα θανάτου για όσες καταδικάστηκαν ως μάγισσες μπορείς να διαβάσεις "για το φρικτό έγκλημα της μαγείας που διαπράχθηκαν από διάφορα πρόσωπα". Οι γυναίκες ομολόγησαν πως ήταν «αθώες», αλλά αυτό δεν τις έσωσε.

Οι νεκρές "μάγισσες" μνημονεύονται στο Σάλεμ τόσο με το Μουσείο Μαγισσων του Salem όσο και ένα μνημείο που ονομάζεται "Οι Πέτρες", το οποίο είναι αρκετά συγκινητικό. Το μνημείο αποτελείται από 20 πάγκους από γρανίτη από ένα χαμηλό πέτρινο τοίχο γύρω από μια περιοχή που γειτνιάζει με το παλιό σημείο ταφής. Στους πάγκους είναι χαραγμένα τα ονόματα των κατηγορουμένων, τα μέσα και την ημερομηνία της εκτέλεσής τις. Στις πέτρες είναι χαραγμένοι παραπονετικοί ισχυρισμοί των θυμάτων-γυναικών ότι δεν ήταν ένοχες, ότι ήταν αθώες, ότι ήταν “χωρίς την κακότητα”, που τις αποδιδόταν.

Μνήμες από τις Δίκες των Μαγισσών που αφιέρωσε ο Νομπελίστας Elie Wiesel τον Αύγουστο του 1992, ως μέρος των δικών των μαγισσών στο Tercentenary του Σάλεμ. Αποσπάσματα από τις κατηγορούμενες περιλαμβάνουν την Sarah Good, η οποία είπε απλά, "Δεν έχω καμία σχέση με τη μαγεία", και από την Bridget Bishop, η οποία είπε, «δεν είμαι μάγισσα. Είμαι αθώα. Δεν ξέρω τίποτα από αυτήν». (η Good γέννησε μια κόρη βρέφος στη φυλακή, η οποία θανατώθηκε κάποια στιγμή πριν από την εκτέλεση της Good).

Για περισσότερα από 40 χρόνια το Σάλεμ είχε τις δικές του "επίσημες μάγισσες του Σάλεμ", η Laurie Cabot, μια ισχυρή φίλη στην εκεί λεσβιακή κοινότητα. Η Cabot, που ασκείται στη Μαγεία και μεγάλωσε τις κόρες της ως μάγισσες, προσφέρει υπηρεσίες ακόμη και ως σύμβουλος στην εικονική τηλεοπτική εκπομπή Bewitched. Το 2012, στην ηλικία των 80, η Cabot έκλεισε το μαγαζί της με τα μαγικά και συνταξιοδοτήθηκε. Η μνήμη, οι οπαδοί και η μαγεία της παραμένουν ζωντανά ως ένα νήμα που διαρρέει το Σάλεμ, από το παρελθόν στο παρόν.


Laurie Cabot
Οι δίκες μαγισσών του Σάλεμ συχνά αναφέρονται ως παράδειγμα της θρησκευτικής υστερίας στις αμερικανικές αποικίες. Ωστόσο, περισσότερα από 300 χρόνια αργότερα, οι γυναίκες – συχνά λεσβίες - ακόμη καταδικάζονται με την ποινή του θανάτου για μαγεία και γητεία, ορισμένες κάηκαν στην πυρά, άλλες κρεμάστηκαν, κάποιες αποκεφαλίστηκαν.

Η Atlantic δημοσίευσε μια σειρά άρθρων που ερεύνησαν σε βάθος σχετικά τη Σαουδική Αραβία, στην οποία αποκαλύφθηκε πως οι λεσβίες, ετερό γυναίκες έγιναν στόχος της θρησκευτικής αστυνομίας της χώρας, της Επιτροπής για την Προώθηση της Αρετής και την Πρόληψη της Ακολασίας (CPVPV). Συγκλονιστική η έκθεση του Ryan Jacobs που ξεκινά σοκαριστηκά, με μια γυμνή "μάγισσα γητεύτρια" που προσπαθεί να ξεφύγει μέσα από ένα παράθυρο. Φέρεται να πέταξε σαν πουλί και οι κληρικοί του Ισλάμ που την δίκασαν και την καταδίκασαν είπαν πως αυτό ήταν ένα γνωστό χαρακτηριστικό των μαγισσών, ανέφερε η Al Aribya.

Η Atlantic αναφέρει λεπτομερώς πώς το 2009 η Σαουδική Αραβία σύστησε μια Ειδική Μονάδα Αντι-μαγείας, σημειώνοντας: "Η σκληρότερη θέση για τις μάγισσες, ή μάλλον, η κυβέρνηση σκέφτεται πως είναι μάγισσες οι ξένες οικιακές βοηθοί".

Η Σαουδική Αραβία εκτελεί τόσο τις λεσβίες όσο και τη μαγεία που συχνά χρησιμοποιείται ως δικαιολογία, όπως αυτό της υπόθεσης της Fawza Falih, μια γυναίκα της Σαουδικής Αραβίας κατηγορήθηκε για μαγεία το 2006 και καταδικάστηκε σε θάνατο. Οι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων συσπειρώθηκαν για να αποτρέψουν την εκτέλεση της, αλλά η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε, το θάνατό της το Σεπτέμβριο του 2011, λέγοντας ότι είχε πεθάνει στη φυλακή.

Δεν εκπλήσει πως η πλειοψηφία των θυμάτων της Θρησκευτικής Αστυνομίας της Σαουδικής Αραβίας είναι γυναίκες, όπως Falih. Η Falih τι ξυλοκοπήθηκε και βασανίστηκε σε μια εξομολόγηση.

 

Βρίσκεστε στο Β' μέρος για να βρεθείτε στο Γ' μέρος πατήστε εδώ.


Την είδηση την βρήκαμε στις 27.10.16 γραμμενη από την Victoria Α. Brownworth και την μεταφράσαμε από την http://www.curvemag.com/News/Is-Halloween-For-Demonizing-Women-1558