5 Απρ 2010

Οι ΛεΠΑΤ δεν δηλώνουν τα εγκλήματα μίσους

Οι περισσότερες ΛεΠΑΤ πέφτουν θύματα εγκλημάτων μίσους αλλά μόλις μία-ένας στις επτά πηγαίνει στην αστυνομία

Περισσότερες από το ένα τρίτο των ΛεΠΑΤ στη Σκωτία δηλώνουν ότι έχουν υποστεί σωματικές επιθέσεις-βία, αλλά μόλις το 15% των θυμάτων αναφέρουν τα περιστατικά στην αστυνομία, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Μια έρευνα που διεξήχθη από την Stonewall Σκωτίας έδειξε πως το 66% είχαν δεχτεί λεκτική-προφορική επίθεση, ενώ πάνω από τις μισές-ους (53%) δεν αισθάνονται ασφαλείς στις γειτονιές τες. Τα αποτελέσματα-αριθμητικά στοιχεία κυκλοφόρησαν με την ευκαιρία της νέας καμπάνιας, η οποία υποστηρίζεται από το Δημοτικό Συμβούλιο του Εδιμβούργου και της Σύμπραξης για Ασφαλή Κοινότητα με το σύνθημα: «Μερικές άνθρωποι είναι ΛεΠΑΤ. Ξεπέρασέ το».

Ο διευθυντής στην Stonewall Σκωτίας, Carl Watt, δήλωσε: «Υπάρχουν πάρα πολλές ΛεΠΑΤφοβικές επιθέσεις μίσους σε ολόκληρη τη Σκωτία. Τα περιστατικά αυτά κυμαίνονται από ακραίες λεκτικές επιθέσεις έως τις βίαιες σωματικές επιθέσεις." Με το «τρέξιμο» αυτής της εκστρατείας, η Σύμπραξη για την Ασφάλεια της Κοινότητας του Εδιμβούργου αποστέλει ένα ισχυρό μήνυμα, πως αυτά τα εγκλήματα δεν θα γίνουν ανεκτά.

"Σχεδόν 300 άτομα έλαβαν μέρος στην online έρευνα που διεξήγαγε η Stonewall στη Σκωτία πέρυσι. Τα πλήρη αποτελέσματα θα δημοσιευθούν τις επόμενες εβδομάδες. Μεταξύ των περιστατικών που αναφέρθηκαν ήταν περιγραφές ατόμων που μαχαιρώθηκαν, επισήμαναν ότι τις-τους κτύπησαν με μαχαίρια, τις πέταξαν μπουκάλια, και τις έσπρωξαν στον τοίχο. Άνθρωποι επίσης περιέγραψαν πώς αποκαλέστηκαν με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς-ονόματα, χλευάστηκαν και υποβλήθηκαν σε ΛεΠΑΤφοβικές ύβρεις. Ο κ. Watt, δήλωσε: "Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι ΛεΠΑΤ (λεσβίες, γκέι, αμφισεξουαλικές και τρανς) δεν αναφέρουν τα εγκλήματα στην αστυνομία.

"Οι άνθρωποι μάς είπαν ότι δεν ήταν σίγουρες-οι για το πώς η αστυνομία θα αντιδράσει, πως ανησυχούσαν για την πίεση που θα δέχονταν να δηλώσουν δημοσίως την σεξ. ταυτότητα και το όνομά τες, και ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός, πως πολλές άνθρωποι έχουν συνηθίσει να αντιμετωπίζουν αυτή τη μορφή κακοποιήσης ημέρα με την ημέρα.

"Ελπίζουμε ότι αυτή η εκστρατεία θα ενθαρρύνει τις ΛεΠΑΤ θύματα των εγκλημάτων μίσους να έρθουν προχωρήσουν, και ότι οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι αυτή η μορφή εγκληματικότητας είναι αποδεκτή, θα το σκεφτούν δύο φορές".

Η Tim Hopkins, πολιτική συντονίστρια του Δικτύου Ισότητας, δήλωσε: "Τα στοιχεία αυτά δεν με εκπλήσσουν. Σύμφωνούν πάρα πολύ με μια έρευνα που έχει δημοσιευθεί στο παρελθόν". Λίγες-οι έχουν υποστεί σωματική βία και η πλειονότητα έχει δεχτεί λεκτική επίθεση. Οι άνθρωποι συχνά δεν αναφέρουν πράγματα στην αστυνομία επειδή αισθάνονται αμηχανία". Η συμπεριφορά προς τις ΛεΠΑΤ έχουν καλυτερεύσει και γίνονται όλο και καλύτερες, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει μια μειοψηφία ανθρώπων που διακατέχονται από προκαταλήψεις".

Ο σύμβουλος Paul Edie, πρόεδρος της Σύμπραξης για την Ασφάλεια της Κοινότητας, δήλωσε: "τα εγκλήματα μίσους είναι πολύ πραγματικά και επηρεάζουν τις ζωές των πολιτισών-ων του Εδιμβούργου καθημερινώς. Δεν θα ανεχτούμε αυτού του είδος τη συμπεριφορά". Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι το Εδιμβούργο είναι μια πόλη όπου όλες-οι μπορούν να ζουν, να εργάζονται, να σπουδάζουν και να την επισκέπτονται απαλλαγμένες από τον φόβο και την απειλή της παρενόχλησης ή της βίας οποιασδήποτε μορφής.

Ο βουλευτής των Πρασίνων, Patrick Harvie ο οποίος είναι ανοιχτά αμφισεξουαλικός και έχει αγωνιστεί για το θέμα των εγκλημάτων μίσους, είπε:« Ακόμα και τώρα , ΛεΠΑΤ Σκωτσέζες-οι παραμένουν ιδιαίτερα ευάλωτες στη βία και τις απειλές. "Είναι δύσκολο για όσες δεν έχουν γίνει στόχος τέτοιων εγκλημάτων, να κατανοήσουν την επίδραση που μπορεί να έχει στη ζωή των ανθρώπων, και ως κοινωνία πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να γίνουν αυτά τα εγκλήματα παρελθόν". «Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι πρόκειται για εγκλήματα μίσους»

Η Debbie Baird, μια 32χρονη δημόσια υπάλληλος η οποία ήταν θύμα λεσβοφοβικής επίθεσης στο Εδιμβούργο είναι μια από την ελάχιστη μειοψηφία που έχει δει τους δράστες στη δικαιοσύνη και να τιμωρούνται. Μαχαιρώθηκε και η ερωτική της συντρόφισα κτυπήθηκε στο κεφάλη σε μια απρόκλητη επίθεση από έναν έφηβο. Δύο χρόνια μετά την επίθεση, που έγινε το 2005, βρέθηκε στο δικαστήριο για να δεί τον θύτη να καταδίκαζεται σε κοινωφελή εργασία και σε πρόστιμο.

«Νομίζω ότι είναι πραγματικά σημαντικό να συνειδητοποιηθεί ότι αν να πάμε στην αστυνομία, θα πρέπει μας λάβουν σοβαρά υπόψη», είπε. "Είμαι πραγματικά χαρούμενη που το Δημοτικό Συμβούλιο Εδιμβούργου στηρίζει την εκστρατεία αυτή. Αυτή είναι η πρωτεύουσα της Σκωτίας και θα περίμενε καμιά οι άνθρωποι να έχουν πιο ανοιχτό πνεύμα". Η κα. Debbie Baird είπε ότι υπήρξαν πολλές «απαγορευμένες» περιοχές για τις ΛεΠΑΤ στην πόλη και ότι οι λεκτικές και σωματικές επιθέσεις ήταν συχνές.


"Σε μένα και τις φίλες, είναι κάτι που συμβαίνει κάθε εβδομάδα. Προσπαθούμε να αστειευτούμε με αυτό, αλλά δεν είναι καθόλου αστείο". "Ας ελπίσουμε ότι αυτή η εκστρατεία θα αυξήσει τη συνειδητοποίηση των εγκλημάτων μίσους και ότι θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, αν αναφέρεται".

Είπε ότι η επίθεση την έκανε να φοβάται να περπατάει στην πόλη. "Για πολύ καιρό μετά την επίθεση ήμουν νευρική να βγω έξω και νομίζω ότι είναι σημαντικό και πρέπει να αναγνωρισθεί ότι η επίθεση ήταν ένα έγκλημα μίσους".


Το άρθρο το βρήκαμε στις 2.3.10 και το μεταφράσαμε, από την "The Scotsman" στην http://www.scotsman.com/