28 Απρ 2010

Ευρωπαϊκές χώρες "σπάνε" τους κανόνες του ΟΗΕ για το άσυλο

Μια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας ισχυρίζεται ότι η Αγλία και σε αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες παραβιάζουν τους κανόνες των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την επιστροφή των ευάλωτων Ιρακινών αιτουσών-ντων άσυλο.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι γυναίκες, οι εθνοτικές μειονότητες και οι ΛεΠΑΤ, ή εκείνες-οι που μοιάζουν-δείχνουν σαν ΛΕΠΑΤ, είναι πολύ πιθανό να κινδυνεύουν να υποστούν βία και διώξεις στη χώρα.

Περισσότερες από 100 άμαχες έχασαν τη ζωή τους κατά την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου.
Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε την Αγγλία, μαζί με πολλές άλλες χώρες, πως η δια της βίας επιστροφή "με τα σκορ" των Ιρακινών στις επικίνδυνες περιοχές της χώρας, παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες.

Η έκθεση αναφέρει ότι: «Παρά τη συνεχιζόμενη βία στο Ιράκ, πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συνεχίζουν να επιστρέφουν δια της βίας όσες-ους Ιρακινές απορριφθεί η αίτηση ασύλου στο Ιράκ.

"Το 2009, οι αρχές στη Δανία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και την Αγγλία επέστρεψαν δια της βίας Ιρακινές-ους σε επισφαλή τμήματα του Ιράκ, όπως το κεντρικό Ιράκ, κατά παράβαση της UNHCR κατευθυντήριες οδηγίες".

Συνέστησε ότι όλες οι βίαιες επιστροφές θα πρέπει να σταματήσουν και να επαναληφθούν μόνον όταν στη χώρα η κατάσταση ασφάλειας θα έχει σταθεροποιηθεί.

Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι οι ΛεΠΑΤ στο Ιράκ ζούσαν στο πλαίσιο μιας «μόνιμης απειλής» και ότι οι μουσουλμάνοι κληρικοί έκαναν συχνές δημόσιες δηλώσεις καταδικάζοντας τον ομοερωτισμό.

Ο ομοερωτισμός δεν είναι παράνομος στο Ιράκ, αλλά είναι παρακινδυνευμένο να είσαι ΛεΠΑΤ.

Στην διάρκεια των πρώτων μηνών του 2009, εκτιμάται ότι περίπου 25 ΛεΠΑΤ σκοτώθηκαν στη Βαγδάτη, επειδή θεωρήθηκαν ως ΛεΠΑΤ. Οι δολοφονίες θεωρείται ότι έχουν πραγματοποιηθεί από παραστρατιωτικές ομάδες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ανέφερε η έκθεση, υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία ότι τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και άλλων αρχών ήταν να ενθαρρυνθεί η στόχευση των ατόμων που πιθανολογείται να είναι ΛεΠΑΤ.

Η έκθεση προσθέτει ότι οι δολοφόνοι των ΛεΠΑΤ θα μπορούσε να βρει προστασία στο πλαίσιο του νόμου, δεδομένου ότι προσφέρει ελάφρυνσης των ποινών για όσους διαπράττουν εγκλήματα με " κίνητρο την τιμή".

Είπε ότι τα ιρακινά δικαστήρια, εξακολουθούσαν να ερμηνεύουν τις διατάξεις του άρθρου 128 του Ποινικού Κώδικα ως δικαιολογία για να δοθεί «δραστικές μειώσεις» ποινών σε εναγομένους-κατηγορούμενους που είχαν επιτεθεί ή σκοτώσει ΛεΠΑΤ και είπαν ότι ενήργησαν για "ξεπλύνουν την ντροπή ".

Ακτιβίστριες-ες στην Αγγλία έχουν καταγγείλει τα τελευταία χρόνια ότι οι ΛεΠΑΤ αιτούσες-ντες άσυλο από όλο τον κόσμο απελαύνονται από τις Αγγλικές αρχές με την αιτιολογία ότι θα είναι ασφαλείς στην πατρίδα τες-τους, εάν είναι "διακριτικές-οί".

Ο Ali Hili, ο επικεφαλής της ΛεΠΑΤ ιρακινής ομάδας στο Λονδίνο, είπε στην Pink News ότι η αγγλική κυβέρνηση "απέτυχε με τις ιρακινές-ους λεσβίες και γκέι".

Προσθέτοντας: «Καλωσορίζουμε την έκθεση. Εξακολουθούμε να λαμβάνουμε αναφορές για φόνους και τώρα υπάρχουν πάνω από 738 τεκμηριωμένες υποθέσεις.

"Εντός των τελευταίων δεκαπέντε ημερών δύο νεαροί γκέι ελήφθεισαν από ένστολες-ους της αστυνομίας και σώματά τους ήταν καλυμμένα με γκράφιτι “εκτέθηκαν” σε μια από τις κεντρικές πλατείες της Βαγδάτης.

«Έχουμε προσπαθήσει και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την ασφάλεια των ανθρώπων, αλλά η Αγγλική κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα. Είναι λάθος να λέμε στις Ιρακινές-ους αιτούσες-ντες άσυλο ότι είναι ασφαλές να επιστρέψουν αν απλώς είναι «διακριτικές-οι» ".

Ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μέση Ανατολή, ο Malcolm Smart δήλωσε: «Οι Ιρακινές-οι εξακολουθούν να ζουν σε ένα κλίμα φόβου, επτά χρόνια μετά την εισβολή υπό την αμερικανική ηγεσία. Οι ιρακινές αρχές θα μπορούσαν να κάνουν πολύ περισσότερα για να τις-τους κρατήσουν ασφαλείς, αλλά και πάλι αδυνατούν να βοηθήσουν τα πλέον ευάλωτα μέλη της κοινωνίας.

"Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα ως προς το πότε μια νέα κυβέρνηση θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές του περασμένου μήνα, θα μπορούσε να συμβάλει σε περαιτέρω αύξηση των βίαιων επεισοδίων των οποίων άμαχες είναι τα κύρια θύματα.

"Η αβεβαιότητα απειλεί να κάνει μια κακή κατάσταση ακόμη χειρότερη. Τόσο οι αρχές του Ιράκ όσο και η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσουν τώρα για να αποφευχθούν περισσότεροι περιττοί θάνατοι".


Το άρθρο το βρήκαμε στις 27.4.10 και το μεταφράσαμε από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2010/04/27/uk-breaching-un-rules-on-returning-gay-asylum-seekers/