19 Απρ 2010

Το σεξουαλικό σκάνδαλο του Βατικανού στις Βρυξέλες

EUobserver- Βρυξέλες

Η τέφρα από το ισλανδικό ηφαίστειο γλιτώνει τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού κοινοβουλείου, Jerzy Buzek από μια δυνητικώς δύσκολη συνάντηση με τον Πάπα Βενέδικτο XVI στη Ρώμη στις 16.4.10.

Ο κ. Buzek έπρεπε να καλύψει τον ποντίφικα και τον «υπουργό Εξωτερικών» του, Καρδινάλιο Bertone Tarcisio εν μέσω της εξέλιξης του σκανδάλου της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, στο οποίο φαίνεται να ευθύνεται ο Πάπας για την προστασία των κακοποιητών ιερέων καθώς και ο Καρδινάλιος Bertone ο οποίος δήλωσε πως ο ομοερωτισμός είναι η πρωταρχική αιτία της παιδεραστίας - ένα κλασικό δόγμα της ΛεΠΑΤφοβίας.

Φιλελεύθερες-οι ευρωβουλευτίνες και ΛεΠΑΤ ακτιβίστριες-ες παρότρυναν τον κ. Buzek και άλλες ηγέτιδες-ες της ΕΕ κατά την παραμονή τού ταξιδιού του να σπάσει τη σιωπή των Βρυξελλών σχετικά με το θέμα. Αλλά το ταξίδι του Βατικανού, ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή λόγω των παρασυρόμενων νεφών στάχτης από το ηφαίστειο της Ισλανδίας Eyjafjallajoekull, εξ' αιτίας των οποίων ματαιώνονται οι πτήσεις σε όλη την Ευρώπη.

Ο ηγέτης του Φιλελεύθερου κόμματος και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου κ. Guy Verhofstadt σε επιστολή του προς τον κ. Buzek, τον επικεφαλής της επιτροπής της ΕΕ, τον κ. Jose Manuel Barroso και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ κ. Herman Van Rompuy είπε: "Σας ζητώ να αντιδράσετε σε αυτές τις δηλώσεις, καταδικάζοντάς τες με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο και να προβείτε σε διαβήματα προς την ηγεσία της Καθολικής εκκλησίας, για να εξασφαλιστεί ότι η αλήθεια και η δικαιοσύνη στα θύματα εγκλημάτων παιδεραστίας".

"Εάν [ο κ. Buzek] δεν εγείρει το ζήτημα, θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις" πρόσθεσε η Ολλανδή φιλελεύθερη ευρωβουλευτίνα Sophie in 't Veld.

Η Διεθνής Ένωση Λεσβιών και Γκέι (ILGA), τεθηκε υπέρ της έκκλησης.

"Οι ηγέτιδες-ες της ΕΕ έχουν την ηθική υποχρέωση σύμφωνα με το άρθρο 1 της Χάρτας των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων [σχετικά με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια], «ο γενικός γραμματέας Ευρωβουλευτίνων-ων, Renato Sabbadini, είπε στην EUobserver. "Ένα κριτικό σχόλιο-παρατήρηση αυτού του είδους θα είναι πολύ χρήσιμο ... θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς την εκκλησία ότι υπάρχουν όρια για το είδος των πραγμάτων που μπορούν να ειπωθούν για να βγούν από την κρίση (καταγγελιών της σεξουαλικής κακοποίσης)".

Ο κ. Buzek, ο κ. Barroso και ο κ. Van Rompuy είχαν την δυνατότητα σχολιασμού, όταν ήλθαν σε επαφή με αυτή την ιστοσελίδα.
Ο κ. Barroso, επίσης, μετά την δημοσιότητα που προκάλεσε το Φιλελεύθρο κόμμα οφείλει να σχεδιάσει μια συνάντηση με την ηγεσία της εκκλησίας στις Βρυξέλλες τις επόμενες εβδομάδες, ένα γεγονός κατά το οποίο η κ. in 't Veld θα ήθελε επίσης να δει να προωθούνται οι αξίες της ΕΕ.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε πως με δήλωση του ο κ. Barroso επέκρινε την Ρωμαιοκαθολική εκκλησία, πως ο χειρισμός της στο σκάνδαλο παιδεραστίας ιερέων είναι απίστευτος, ωστόσο το θέμα δεν ανήκει στον τομέα χάραξης πολιτικής της ΕΕ.

Ο Antoine Ripoll, εκπρόσωπος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της ΕΕ συμφώνησε: "Καταλαβαίνω την οπτική της ηθικής άποψης του κ. Verhofstadt. Αλλά η ΕΕ ως τέτοια δεν έχει καμία αρμοδιότητα στον τομέα αυτό."
Η κ. in 't Veld έδωσε περιέγραψε πως το Χρισταινδημοκρατικό κόμμα στις Βρυξέλλες πως έχει πάρα πολλές αδιαφανείς συναντήσεις με αυτό που ονομάζεται Ρωμαιοκαθολικό "λόμπι".

Ο κ. Buzek είναι προτεστάντης, ο κ. Barroso και ο κ. Van Rompuy είναι Ρωμαιοκαθολικοί και οι τρεις είναι μέλη του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος. Ο κ. Buzek είναι γνωστός στο κοινοβούλιο της ΕΕ ως προς την πενιχρή υποστήριξη του για τα δικαιώματα των ΛεΠΑΤ. Ο κ. Van Rompuy προκάλεσε αντιπαράθεση κατά το παρελθόν, λέγοντας πως η Τουρκία δεν πρέπει ποτέ να ενταχθεί στην ΕΕ, δεδομένου ότι δεν συμμερίζεται τις "χριστιανικές αξίες".

"Σε αυτό το κόμμα [Χριστιανοδημοκρατικό] θα μπορούσαμε βεβαίως να πούμε ότι οι βουλευτίνες-ες που προέρχονται από τη νότια και ανατολική Ευρώπη θα ήταν λιγότερο πιθανό να πληγώσουν με οποιοδήποτε τρόπο τη καθολική εκκλησία", τόνισε ο κ. Sabbadini της ILGA.

Ο κ. Rippel του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος απέρριψε τον υπαινιγμό ότι οι σχέσεις του κομματός του με το Βατικανό είναι κάπως υπερβολικά οικείες
ως «γελοίο».


Το άρθρο το βρήκαμε στις 15.4.10 και το μεταφράσαμε, γραμμένο από τον Andrew Rettman στην http://euobserver.com/9/29874