«Car-puccino», το όχημα που κινείται με καφέ
Στη Μ. Βρετανία κατασκεύασαν την πρώτη αποκλειστικά καφεκίνητη μηχανή αυτοκινήτου
Κάλυψε μια απόσταση 400 χιλιομέτρων καταναλώνοντας αντί για βενζίνη... καφέ! Δεν πρόκειται για κάποιο υπερσύγχρονο μοντέλο αυτοκινήτου, αλλά για ένα Φολκσβάγκεν Σιρόκο του 1988, που αγοράστηκε από το ebay, τη μεγαλύτερη διαδικτυακή αγορά καινούργιων και μεταχειρισμένων αντικειμένων, αντί του ποσού των 400 στερλινών.
Το συμπαθές αυτοκίνητο υπέστη βέβαια ορισμένες απαραίτητες μετατροπές προκειμένου ο κινητήρας του να είναι σε θέση να λειτουργεί «καίγοντας» αλεσμένους... κόκκους καφέ. Η ιδέα για τη δημιουργία του πρώτου «καφεκίνητου» οχήματος, ή αλλιώς car-puccino, όπως το βάφτισαν οι δημιουργοί του επειδή χρησιμοποιεί ως καύσιμη ύλη τον δημοφιλή ιταλικό καφέ εσπρέσο, ανήκει στον Τζεμ Στάνσφιλντ, μηχανικό και παρουσιαστή της τηλεοπτικής εκπομπής του BBC «Bang Goes The Theory», που παρουσιάζει επιστημονικά θέματα. Ο Στάνσφιλντ και η ομάδα του επέλεξαν το συγκεκριμένο μοντέλο επειδή μοιάζει με το αυτοκίνητο DeLorean, το οποίο στην ταινία επιστημονικής φαντασίας «Επιστροφή στο μέλλον» του 1985 μετατρέπεται από έναν εκκεντρικό επιστήμονα σε χρονομηχανή.
Ο Στάνσφιλντ έφτιαξε έναν ειδικό θάλαμο καύσης ο οποίος μπορεί να καίει αλεσμένους κόκκους ιταλικού καφέ. Η ενέργεια που απελευθερώνεται από την καύση θέτει σε κίνηση το όχημα. «Ο καφές, όπως το ξύλο ή το κάρβουνο, περιέχει άνθρακα, άρα μπορεί δυνητικά να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμη ύλη. Η μάρκα του καφέ δεν παίζει ρόλο. Αυτό που έχει σημασία είναι να είναι στεγνός και σε σβώλους, ώστε να επιτρέπει στον αέρα να κυκλοφορεί καθώς ο καφές καίγεται», εξηγεί ο παραγωγός της εκπομπής, Νικ Γουότσον.
Το «car-puccino» έκανε το πρώτο του θριαμβευτικό ταξίδι πριν από λίγες μέρες, προκειμένου να παρουσιαστεί στο Big Bang Science Fair, ένα διάσημο επιστημονικό φεστιβάλ που απευθύνεται σε νέους επιστήμονες και διεξάγεται κάθε χρόνο στη Μ. Βρετανία. Το καφεκίνητο όχημα διένυσε μάλιστα την απόσταση Λονδίνο - Μάντσεστερ (περίπου 400 χλμ.) «καίγοντας» αποκλειστικά καφέ.
Βέβαια το car-puccino δεν κινείται με την ταχύτητα του DeLorean. Δεν μπορεί να τρέξει με πάνω από 90 χλμ. την ώρα, ενώ είναι υποχρεωμένο να κάνει πολλές στάσεις, είτε για να γεμίζει το ντεπόζιτό του με καφέ είτε γιατί πρέπει να καθαριστούν τα «φίλτρα του καφέ» από την αιθάλη και την πίσσα που συσσωρεύονται λόγω της καύσης. Ετσι, το ταξίδι, συνυπολογίζοντας και τις υποχρεωτικές στάσεις, διήρκεσε συνολικά 17 ώρες. Και το όχημα «ήπιε» 70 κιλά καφέ, ποσότητα που ισοδυναμεί περίπου με 11.760 καφέδες εσπρέσο!
Αν η μέση τιμή του κιλού του καφέ εσπρέσο στην αγορά είναι 25 ευρώ, διαπιστώνει καμιά ότι το συγκεκριμένο «καύσιμο» κοστίζει έως και 35 φορές ακριβότερα από τη βενζίνη! Για λόγους οικονομίας λοιπόν αλλά και σεβασμού προς το περιβάλλον, οι σχεδιαστές του car-puccino χρησιμοποίησαν κατακάθι από καφέ εσπρέσο αντί για φρέσκο καφέ.
Είναι βέβαιο ότι ένα όχημα σαν το car-puccino δεν πρόκειται να προσελκύσει το ενδιαφέρον των αυτοκινητοβιομηχανιών ούτε των καταναλωτριών. Αν κρίνουμε, πάντως, από το θερμό χειροκρότημα που επιφύλαξαν οι κάτοικοι του Μάντσεστερ σε αυτό το «εναλλακτικό» αυτοκίνητο, η αντικατάσταση των συμβατικών ορυκτών καυσίμων με άλλα λιγότερο ρυπογόνα, όπως είναι π.χ. τα βιοκαύσιμα ή ο ηλεκτρισμός, είναι μια πρόταση που συναντά ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση.
Το άρθρο το βρήκαμε στις 2.4.10 στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία, γραμμένο από τον Σπύρο Μανουσέλη http://www.enet.gr/?i=news.el.episthmh-texnologia&id=147742