21 Απρ 2010

Απεβίωσε η Ντόροθι Χάιτ

Απεβίωσε η Ντόροθι Χάιτ

Σε ηλικία 98 ετών άφησε την τελευταία της πνοή σε νοσοκομείο των ΗΠΑ η ιστορική μορφή του αγώνα για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανίδων-ων, Ντόροθι Χάιτ.

Επρόκειτο για μια από τις σημαντικότερες φωνές του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα την δεκαετία του 1960 στις Ηνωμένες Πολιτείες και είχε συμμετάσχει σε πορείες και κινητοποιήσεις με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ.

Η Χάιτ πέθανε το πρωί της Τρίτης 20.4.10 από φυσικά αίτια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Χάουαρντ στην Ουάσινγκτον, ανακοίνωσε το ίδρυμα, όπου νοσηλευόταν εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Η Χάιτ ηγείτο του Εθνικού Συμβουλίων Νέγρων Γυναικών από το 1957 ως το 1998 και συνεργαζόταν στενά με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Ήταν μαζί του στην σκηνή στην διάρκεια της πορείας του Μαρτίου του 1963, όταν ο Κινγκ είχε κάνει την περίφημη ομιλία του με τη φράση-κλειδί "έχω ένα όνειρο".

Ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον είχε απονείμει στη Χάιτ το προεδρικό μετάλλιο της ελευθερίας (την υψηλότερη τιμή που μπορεί να αποδοθεί σε πολίτισα-η) το 1994 και το Κογκρέσο της είχε απονείμει επίσης την ανώτατη τιμή του σώματος το 2004.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέδωσε συλλυπητήρια ανακοίνωση με την οποία αποκάλεσε τη Χάιτ "γιαγιά" του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα κι εξήρε το ακούραστο έργο της ως και τις τελευταίες ημέρες της ζωής της.

"Ακόμα και στην διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων της ζωής της, όταν κάθε άλλη θα προτιμούσε να απολαύσει την ανάπαυση που θα δικαιούνταν, η Δρ. Χάιτ συνέχιζε τον αγώνα για να κάνει το έθνος μας πιο ανοικτό και φιλόξενο για ανθρώπους κάθε φυλής, φύλου, υποβάθρου και πίστης", ανέφερε ο Ομπάμα.


Το άρθρο και την φωτογραφία την βρήκαμε στις 21.4.10 στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία, στην http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=153638