1 Απρ 2010

Στη Μαλαισία θα ραβδίσουν μια γυναίκα

Η Μαλαισία αλλάζει την ποινή μαστιγώματος σε μοντέλο

Νεαρή γυναίκα-μοντέλο από τη Μαλαισία που καταδικάστηκε πέρσι σε έξι ραβδισμούς για κατανάλωση μπύρας δημόσια, θα εκτίσει ποινή τριών εβδομάδων κοινωνικής εργασίας, όπως δήλωσε ο δικηγόρος της.

Η βίαιη ποινή που επιβλήθηκε στην Kartika Sari Dewi Shukarno μεταβλήθηκε, αφού το θέμα έγινε πρωτοσέλιδο σε πολλές διεθνείς εφημερίδες, προκαλώντας σάλο.

Το ισλαμικό δικαστήριο στην ανατολική πολιτεία Pahang επέβαλε πρόστιμο 1.400 δολαρίων και διέταξε να μαστιγωθεί με ραβδί για κατανάλωση μπίρας σε ξενοδοχείο το 2007. Ωστόσο την Τετάρτη, μια μέρα πριν την επιβολή της ποινής, ο σουλτάνος του Pahang απέστειλε γράμμα, σύμφωνα με το οποίο μετέτρεπε την ποινή σε ώρες κοινωνικής εργασίας.

Κάθε κράτος στη Μαλαισία κυβερνάται από έναν σουλτάνο ο οποίος είναι στην πραγματικότητα, φύλακας των ισλαμικών θεμάτων. Αν θέλει μπορεί να αγνοήσει την απόφαση του ισλαμικού δικαστηρίου, όπως έπραξε ο Ahmad Shah στην περίπτωση αυτή.

Τον Φεβρουάριο επιβλήθηκε για πρώτη φορά η ποινή μαστιγώματος υπό τον Ισλαμικό νόμο σε τρεις γυναίκες στη Μαλαισία, που είχαν καταδικαστεί για σύναψη εξωσυζυγικών σχέσεων.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε τις αντιδράσεις των ανθρωπιστικών οργανώσεων και την οργή του κόσμου ενώ νέα ερωτήματα εγέρθηκαν σχετικά με την κοσμικότητα του καθεστώτος της χώρας και με το κατά πόσο ένα θρησκευτικό δικαστήριο του κράτους μπορεί να επιβάλει μαστιγώματα σε γυναίκες, από τη στιγμή που ο κρατικός νόμος το απαγορεύει.

Σύμφωνα με τη Σαρία, οι γυναίκες πρέπει να μαστιγώνονται σε καθιστή θέση από γυναίκα δεσμοφύλακα και να είναι πλήρως ντυμένες.

Το άρθρο το βήκαμε στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία την 1.4.10 στην http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=147667