3 Απρ 2010

Θάνατος των όγκων από γηρατειά

Θάνατος των όγκων από γηρατειά

Νέα επαναστατική μέθοδος για την καταπολέμηση του καρκίνου ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη ενός κοινού φαρμάκου για όλες τις μορφές όγκων. Στόχος της νέας θεραπείας δεν είναι η δηλητηρίαση των καρκινικών κυττάρων, αλλά αντιθέτως η πρόωρη γήρανση και κατ' επέκταση ο θάνατός τους από γηρατειά!

Ο εμπνευστής της νέας μεθόδου, ο Ιταλός επιστήμονας Πιερ Πάολο Παντόλφι από την Ιατρική Σχολή Χάρβαρντ της Βοστώνης, εξηγεί ότι αντί να δηλητηριάζει τα καρκινικά κύτταρα με τοξικές ουσίες, που συχνά προκαλούν δυσάρεστες παρενέργειες στις ασθενείς, κατάφερε να επέμβει στον αδιάκοπο μηχανισμό διαίρεσής τους, οδηγώντας τα στην πρόωρη γήρανση και συνεπώς στον θάνατο. Κλειδί στην ανακάλυψη της ομάδας του Ιταλού ερευνητή αποτελεί το γονίδιο SKP2. Οταν τεθεί εκτός δράσης, ενεργοποιείται η διαδικασία κυτταρικής γήρανσης.

[...]

Οπως εξηγούν οι ειδικές-οι, η κυτταρική γήρανση εμποδίζει τα κύτταρα να πολλαπλασιαστούν και άρα να αυξηθούν αριθμητικά, φράζοντας έτσι τον δρόμο στην νόσο. Και καθότι η διαδικασία γήρανσης είναι η ίδια για όλα τα άρρωστα κύτταρα του σώματος, το φάρμακο που ανέπτυξε η ομάδα του Ιταλού επιστήμονα (το οποίο παρήχθη από τη φαρμακευτική εταιρεία Takeda με την κωδική ονομασία MLN4924) αναμένεται να είναι αποτελεσματικό για τις περισσότερες -αν όχι για όλες- τις μορφές καρκίνου.

Μέχρι σήμερα, οι επιστημόνισες-ες γνώριζαν ορισμένα γονίδια που σχετίζονται με τη γήρανση των κυττάρων, όμως η ανακάλυψη της ομάδας του Παντόλφι είναι ολοκαίνουργια, αφού πρόκειται για μια στρατηγική γήρανσης των κυττάρων η οποία λειτουργεί τελείως διαφορετικά από τις ήδη γνωστές.


Το άρθρο το βρήκαμε στι 19.3.10 στην εφημερίδα Εσπρέσσο, στην http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&la=1&catid=8&artid=1166019&pg=3