3 Απρ 2010

Το lgbtqφοβικό πρόσωπο της Ευρώπης

Το lgbtqφοβικό πρόσωπο της Ευρώπης

«Γνωρίζατε ότι και μόνο αν κρατάτε το χέρι ή φιλάτε την ερωτική σας συντρόφισα-ο σ’ ένα πάρκο μπορεί να εμπλακείτε σε καβγά, να προπηλακιστείτε, να πληρώσετε πρόστιμο ή να σας αποκαλέσουν οι ίδιες-οι οι αστυνομικοί “φρικιό, παλιολεσβία, κίναιδο, αδελφή”», αναφέρει σε βρετανική εφημερίδα για τα δικαιώματα των lgbtq ένας 17χρονος γκέι από τη Ρουμανία, μία από τις πλέον lgbtqφοβικές χώρες της Ευρώπης.

Η σύγχρονη «Ευρώπη των 27» δείχνει ένα lgbtqφοβικό πρόσωπο σύμφωνα με έκθεση της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. για τα Θεμελιώδη Ανθρώπινα Δικαιώματα από την οποία προκύπτει ότι:

οι ΛεΠΑΤ (Λεσβίες, Αμφισεξουαλικές-οι, Γκέι και Transgender, δηλαδή Φυλομεταβατικές-ες) υφίστανται διάκριση, τρομοκρατία και παρενόχληση παντού στην Ε.Ε. Αυτά τα φαινόμενα παίρνουν συχνά τη μορφή ταπεινωτικών δηλώσεων, προσφωνήσεων με διάφορα υποτιμητικά ονόματα αλλά και προφορικών ή σωματικών επιθέσεων, ακόμα και θανατηφόρων βιαιοπραγιών.

«Η Ελλάδα τοποθετείται ανάμεσα στις πλέον lgbtqφοβικές χώρες», επισημαίνει στην «Κ» ο διευθυντής του Εθνικού Παρατηρητηρίου του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας κ. Μίλτος Παύλου. Μάλιστα, το Ευρωβαρόμετρο του 2008 έδειξε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος ήταν οι χώρες στις οποίες οι διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού είναι πολύ διαδεδομένες (73% έναντι 51%, που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος).

Οι Σουηδές-οι, οι Δανές-οι και οι Ολλανδές-οι καταγράφονται ως οι πιο «θετικές» στην ιδέα να έχουν μία lgbtq γειτόνισα-α, ενώ οι Ελληνίδες-ες βρίσκονται στην 16η θέση όσον αφορά τον σχετικό δείκτη. Μόνο 17% των Ελληνίδων-ων έχουν φίλες-ους lgbtq έναντι 34% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Οι Ελληνίδες-ες εγκρίνουν λιγότερο (23 από τις 27) το lgbtq γάμο, καθώς μόλις το 15% τάσσεται υπέρ. Ο μέσος όρος υποστήριξης του θεσμού του γάμου για τα lgbtq ζευγάρια βρίσκεται στο 42%, ενώ την πρώτη θέση έχουν οι Ολλανδές-οι με 82%.

«Παρότι η πρόσφατη νομοθεσία δεν συμπεριέλαβε τις lgbtq στο σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, στο νόμο 3719/2008 υπάρχει μια σημαντική διάταξη που ορίζει ως επιβαρυντικό παράγοντα ενός αδικήματος την περίπτωση να έχει διαπραχθεί λόγω lgbtqφοβίας», επισημαίνει στην «Κ» ο δικηγόρος κ. Παντελής Ραβδάς.


Το άρθρο το βρήκαμε την 1.4.10 στην εφημερίδα Καθημερινή γραμμένο από την Έλενα Kαρανάτση στην http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_01/04/2009_309579