12 Σεπ 2009

Ο φόβος της δημοσιοποίησης του σεξ. προσανατολισμού τες

"Ο φόβος της δημοσιοποίησης" αποτρέπει τις λεσβίες από την επιδίωξη βοήθειας όταν κακοποιούνται μέσα στην σχέση τες.

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο Derby υποδηλώνει-υπονοεί ότι ο φόβος της δημοσιοποιήσης του σεξουαλικού τες προσανατολισμού είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους μερικές λεσβίες που βρίσκονται σε κακοποιητικές σχέσεις δεν αναζητούν στήριξη-βοήθεια.

Η μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Εταιρείας-Συνδέσμου Κοινωνιολόγων στη Cardiff στις 17.4.09, δείχνει ότι οι κακοποιητικές σχέσεις μεταξύ λεσβιών μπορούν να περιλάβουν τις σωματικές επιθέσεις, το σεξουαλικό εξαναγκασμό και τη συναισθηματική σκληρότητα αλλά τα θύματα αναβάλλουν την αναζήτηση στήριξης-βοήθειας επειδή φοβούνται να δημοσιοποιήσουν τον σεξουαλικό τες προσανατολισμό στις φίλες-ους, στις συναδέλφισσες-ους και στην οικογένεια.

Σαράντα γυναίκες μεταξύ των ηλικιών 21 και 70 επιλέχτηκαν για τη έρευνα-μελέτη, η οποία θεωρήθηκε η πιο λεπτομερής έρευνα στις κακοποιητικές λεσβιακές σχέσεις μέχρι σήμερα. Όλες όσες συμμετείχαν είχαν την εμπειρεία κακοποίησης σε κάποιο βαθμό.

Περίπου το 88% από όσες ρωτήθηκαν είχαν υποστεί σωματική κακοποίηση όπως μπουνιές, κλωτσιές και χαστούκια.

45% ανέφεραν πως απειλήθηκαν-φοβερίστηκαν ώστε να εκτελέσουν ανεπιθύμητες σεξουαλικές δραστηριότητες και 10% ομολόγησαν-παραδέχτηκαν πως καταναγκάστηκαν να έρθουν σε σεξουαλική επαφή.

13% απειλήθηκαν από την συντρόφισά τες ότι θα δημοσιοποιήσει τον σεξουαλικό προσανατολισμό τες στις φίλες-ους, την οικογένεια και στις συναδέλφισσες-ους ή σε όλες-ους τις παραπάνω από την κακοποιητική συντρόφισσά τες, ενώ 18% ένοιωσαν ότι θέλουν να αυτοκτονήσουν ή αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν κατά τη διάρκεια της κακοποιητικής σχέσης.

Η Δρ Rebecca Barnes, της ομάδας "Σπασμένο Ουράνιο Τόξο" που ηγήθηκε της έρευνας-μελέτης, είπε: "Μόνο οι γυναίκες που είχαν κακοποιηθεί από προηγούμενη συντρόφισσα κλήθηκαν για να συμμετέχουν στη έρευνα- μελέτη, με με στόχο να εξεταστούν αυτές οι σχέσεις λεπτομερώς παρά ως μια προσπάθεια να πιστοποιηθεί-διαπιστωθεί σε ποιο ποσοστό οι λεσβιακές σχέσεις συνολικά είναι κακοποιητικές.
Τα συμπεράσματα δείχνουν ότι οι λεσβιακές κακοποιητικές σχέσεις βιώνουν πολύ παρόμοιες καταστάσεις με τις ετερό σχέσεις. Εντούτοις, το να είσαι σε μια λεσβιακή σχέση θέτει πρόσθετα εμπόδια στην επιδίωξη και τη λήψη της αποτελεσματικής υποστήριξης.
Τα αποτελέσματα-συμπεράσματά μου επίσης έδειξαν ότι η κακοποίηση σε λεσβιακές σχέσεις μπορεί να περιλάβει εκτεταμένες μορφές συναισθηματικής, σωματικής, οικονομικής και σεξουαλικής κακοποίησης, όπως μπορεί και στις ετερό κακοποιητικές σχέσεις.

Μια από τις βασικές διαφορές με την κακοποίηση των λεσβιακών σχέσεων είναι η μυστικότητα που περιβάλλει πολλές λεσβιακές σχέσεις - μερικές από τις συμμετέχουσες στην έρευνά μου είχαν σχέσεις τα χρόνια που η οικογένεια ή οι συναδέλφισσές-οι τες, τους δεν ήξεραν τίποτα για τον σεξουαλικό προσανατολισμό τες ή μερικές στενές φίλες-οι γνώριζαν στο περίπου. Αυτό ίσχυσε ιδιαίτερα για τις λεσβίες που ήταν για πρώτη φορά σε λεσβιακή σχέση.

Ο φόβος ότι θα χάσουν τις στοιχειώδεις σχέσεις με την οικογένεια ή τις φίλες-ους, ή της αντιμετώπισης της λεσβοφοβίας στην εργασία εάν αποκαλυφθεί ο σεξουαλικός προσανατολισμός τες, αποτρέπει μερικά θύματα από το να δημοσιοποιήσουν την κακοποίηση.


Το άρθρο το βρήκαμε και το μεταφράσαμε, στις 17.4.09 στην Pink News, γραμμένο από τον Mathew Hywel στην http://www.pinknews.co.uk/news/articles/2005-12057.html