Από τον Ιανουάριο θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη νομοθετική κατοχύρωση της συμβίωσης LGBT ζευγαριών. Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή
του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον εκσυγχρονισμό του οικογενειακού δικαίου, λειτουργεί ήδη από το καλοκαίρι και από την Πρωτοχρονιά του 2011 αναμένεται να ασχοληθεί με ζητήματα που αφορούν τη συμβίωση LGBT ζευγαριών. Αλλωστε ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χάρης Καστανίδης έχει τονίσει κατ΄ επανάληψη το τελευταίο διάστημα ότι το σύμφωνο θα επεκταθεί από τα ετερόφυλα ζευγάρια στα LGBT- πάγιο αίτημα των LGBT στη χώρα μας.
«Η ελληνική πολιτεία μάς αντιμετωπίζει σαν να μην υπάρχουμε» αναφέρει ο κ. Βασίλης Τσιμενίδης , ο οποίος συμβιώνει με τον σύντροφό του για περισσότερα από 17 χρόνια. «Στο διάστημα αυτό έχουμε ακούσει πολλές εξαγγελίες για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που ακόμη δεν έχουν γίνει πραγματικότητα.Στις τελευταίες εκλογές ψηφίσαμε ΠαΣοΚ γιατί τα στελέχη του είχαν δεσμευτεί ότι θα έβρισκαν τρόπο να δώσουν λύση σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές πολίτισες. Και τώρα ανακοινώνουν ότι περιμένουν προτάσεις» τονίζει. «Φανταστείτε ότι ακόμη και στο νοσοκομείο να πάει ο σύντροφός μου μπορεί να μη με αφήσουν να τον δω ή να ενημερωθώ από την γιατρό του για την κατάσταση της υγείας του επειδή δεν είμαι συγγενής πρώτου βαθμού» λέει ο κ. Τσιμενίδης. Εξηγεί επίσης ότι ακόμη και στην περίπτωση που ένας γκέι κάνει διαθήκη φροντίζοντας σε περίπτωση θανάτου να ορίσει τον σύντροφό του ως αποδέκτη της περιουσίας του, η διαθήκη αυτή δεν διασφαλίζει τον κληρονόμο, δεδομένου ότι θα μπορούσε να προσβληθεί- με επιτυχία- από τις επιζώσες συγγενείς. Ο κ. Τσιμενίδης σημειώνει ότι την ώρα που στη Γερμανία ένας υπουργός της κυβέρνησης παντρεύεται με πολιτικό γάμο τον σύντροφό του, την ώρα που το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποδέχεται αρχικά το δικαίωμα των LGBT ζευγαριών στην παιδοθεσία, την ώρα που άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναγνωρίσει τον πολιτικό γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, η ελληνική πολιτεία αντιμετωπίζει το θέμα σαν μια «καυτή πατάτα» και προτιμάει να κλείνει τα μάτια στην πραγματικότητα.
Οι κινήσεις του υπουργείου
Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χάρης Καστανίδης διαβεβαίωσε πριν από λίγο καιρό ότι σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας το υπουργείο έχει δημιουργήσει μια νομοπαρασκευαστική επιτροπή που θα καταθέσει προτάσεις για το σύμφωνο συμβίωσης ατόμων ιδίου φύλου που σήμερα ισχύει μόνο για ετερόφυλα ζευγάρια. Η επιτροπή συστάθηκε στις 29 Ιουλίου και, σύμφωνα με μέλη της, έργο της είναι να καταθέσει προτάσεις σε ζητήματα σχετικά με τον εκσυγχρονισμό του οικογενειακού δικαίου. Προς το παρόν έχουν συζητηθεί θέματα που αφορούν ζητήματα των ετερόφυλων ζευγαριών και υπολογίζεται ότι όσα αφορούν τα LGBTQ ζευγάρια θα αρχίσουν να συζητούνται μετά τον ερχόμενο Ιανουάριο.
Οι LGBTQ αντιμετωπίζουν κατ΄ αρχάς θετικά την εξέλιξη αυτή, αλλά, όπως τονίζουν, εκτός του ότι έχει καθυστερήσει υπερβολικά η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα Queer ζευγάρια, δεν καλύπτει επαρκώς τα θέματα των ίσων δικαιωμάτων. «Είναι ένα πρώτο θετικό βήμα» τονίζει ο κ. Γιώργος Τσιτιρίδης, υπεύθυνος περιοδικού. «Καλωσορίζουμε την πρωτοβουλία του υπουργείου. Τα ζητήματα αυτά θα έπρεπε να έχουν επιλυθεί από καιρό. Βέβαια η ένταξη των LGBTQ ζευγαριών σε όσες θα μπορούν να συνάπτουν σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης είναι μόνο η αρχή. Θεωρώ ότι ως τη στιγμή που θα επιτρέπεται στις LGBTQ να τελούν πολιτικό γάμο θα υπάρχει πάντα μια ανισότητα ανάμεσα σε LGBTQ και στα ετερόφυλα ζευγάρια» καταλήγει.
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Περίπου τετρακόσια LGBTQ ζευγάρια έχουν συνάψει γάμους ως σήμερα στο Μεξικό, έξι μήνες μετά την ενεργοποίηση του σχετικού νόμου. Από αυτά το 47% αφορά ζευγάρια γυναικών και το 53% ζευγάρια ανδρών. Η μεγάλη πλειονότητα των ζευγαριών που σύναψαν γάμους είχαν ηλικίες μεταξύ 30 και 40. Ωστόσο υπήρξαν τέσσερις γάμοι ζευγαριών ηλικίας από 71 ως 90 ετών. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Μεξικού έχει επίσης νομοθετήσει τη δυνατότητα των LGBTQ ζευγαριών να παιδοθετούν.
Τον περασμένο Αύγουστο τα LGBTQ ζευγάρια στη Γερμανία απέκτησαν ίσα κληρονομικά δικαιώματα με τα ετερόφυλα, σύμφωνα με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Το δικαστήριο, με έδρα την Καρλσρούη, ανακοίνωσε ότι οι νόμοι για τους φόρους κληρονομιάς που στιγματίζουν τα LGBTQ ζευγάρια αντίκεινται στην αρχή της ισότητας του γερμανικού δικαίου.
Στην Καλιφόρνια οι δικαστικές αρχές έκριναν ότι τα LGBTQ ζευγάρια δεν επιτρέπεται να τελούν γάμους στην Πολιτεία όσο το δικαστήριο εξετάζει τη συνταγματικότητα της ισχύουσας απαγόρευσης. Η απόφαση αυτή ανατρέπει την έγκριση που εξέδωσε ο περιφερειακός δικαστής Βον Γουόκερ, ο οποίος είχε επιτρέψει τους γάμους όσο η υπόθεση εξετάζεται.
Τον περασμένο Ιούλιο η προεδρίνα της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες υπέγραψε τον νόμο που νομιμοποιεί τους γάμους LGBTQ ζευγαριών.«Είμαστε τώρα μια κοινωνία με περισσότερη ισότητα από ό,τι μία εβδομάδα πριν» δήλωσε μετά την υπογραφή του νόμου.
Η Ολλανδία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που έδωσε πλήρη δικαιώματα γάμου για όλα τα ζευγάρια χωρίς καμία διάκριση από την 1η Απριλίου 2001. Τα LGBTQ ζευγάρια, όπως και τα ετερόφυλα, έπειτα από τρία χρόνια κοινής ζωής, μπορούν να κάνουν αίτηση για δικαστική έγκριση παιδοθεσίας.
Την είδηση την βρήκαμε στις 10.10.10 στην εφημερίδα το Βήμα γραμμένη από τον Δ.Γαλάνη στην http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=60&artid=318693&dt=10/10/2010