19 Οκτ 2010

"It Gets Better" εμψυχωτικά προσωπικά βίντεο για τις Lgbtq

Το "Θα πάει καλύτερα” προσφέρει ελπίδα και βοήθεια στις Queer νέες

"Το γυμνάσιο ήταν το χειρότερο", λέει Calvin Stowell σε ένα βίντεο στο YouTube που ανρτήθηκε την 1 Οκτωβρίου 2010.

Η queerφοβία ήταν ανεξέλεγκτη. Τραμπούκες-οι ήταν «αρκετά αμείλικτοι», λέει, υπενθυμίζοντας ότι κατά την πρώτη ημέρα του εκεί, ένα κορίτσι τον πλησίασε ρωτόντας τον, "Είσαι αδελφή;" Χωρίς να επιτετθεί. Τελικά οι γονείς του τον έστειλαν σε άλλο σχολείο.

Κοιτάζοντας απευθείας στην κάμερα, ο Stowell, 22 ετών πια, λέει, στη συνέχεια, τρεις λέξεις που θέλει οι απομονωμένες Queer έφηβες να ακούσουν: "Θα πάει καλύτερα".

Χιλιάδες άνθρωποι σαν τον Stowell έχουν στείλει προσωπικές μαρτυρίες στο YouTube σε μια διαδικτυακή καμπάνια με τίτλο «Θα πάει καλύτερα» που, στη γλώσσα του Διαδικτύου, "πηγαίνει ως ιός" στις τέσσερις εβδομάδες από τότε που άρχισε. Η εκστρατεία έχει σκοπό να βοηθήσει Queer έφηβες που αισθάνονται απομονωμένες και οι οποίες μπορεί να έχουν τάσεις αυτοκτονίας, και συμπίπτει με τις πρόσφατες ειδήσεις σχετικά με τον εκφοβισμό και τις αυτοκτονίες των Queer εφήβων και νεαρών ενηλίκων.

Τα πολύ προσωπικά βίντεο έχουν προκαλέσει κάποιες έφηβες να ζητήσουν βοήθεια. Ο Stowell ξοδεύει τώρα ώρες κάθε μέρα απαντώντας στα μηνύματα από τις τηλεθεάτριες.

«Μεγαλώνοντας, δεν είχα ποτέ κάποια να εμπιστευτώ», είπε. Τώρα αυτές οι έφηβες έχουν. «Δεν μπορώ καν να αρθρώσω πόσο πολλά έφτασε αυτό να σημαίνει για μένα», είπε.

Ο Stowell λέει ότι έχει λάβει 23 e-mails από έφηβες που είπαν ότι είχαν νιώσει πως θέλουν να αυτοκτονήσουν. Τις παραπέμπει να αναφέρονται στο Trevor Project,*A που υπάρχει μια τηλεφωνική γραμμή και σε queer ιστοσελίδες όπου υπάρχουν συζητήσεις για τους κινδύνους που διατρέχουν οι νέες. Το κανάλι στο YouTube για το "Θα πάει καλύτερα" είναι η τρίτη μεγαλύτερη πηγή κυκλοφορίας προς την γραμμή του Trevor Project, και υπήρξε μια «μεγάλη αύξηση» κλήσεων τον τελευταίο μήνα, είπε η εκπροσώπισα του προγράμματος.

Το βίντεο είναι "ένας νέος τρόπος χρήσης της τεχνολογίας άμεσα για να σωθούν ζωές", δήλωσε ο Stephen Sprinkle, καθηγητής, ο οποίος δημοσιεύτηκε ένα βίντεο στο YouTube για τη μοναξιά που ένιωσε πριν αποδεκτεί τον εαυτό του ως queer.

Μερικές λένε ότι τα βίντεο αντιπροσωπεύουν επίσης μια σημαντική στιγμή για τo κίνημα των queer δικαιωμάτων. Η διασπορά ιστοριών δημόσιας εκ-δήλωσης είναι από καιρό ένα εργαλείο της αλληλεγγύης μεταξύ των queer ως "ένας τρόπος να πούμε ότι κατανοούμε η μια την άλλη, γιατί έπρεπε να εκ-δηλωθούμε δημόσια περνόντας δια πυρός και σιδήρου ή επειδή έχουμε παλέψει με αυτό," είπε ο Sprinkle.

Τα βίντεο "Θα πάει καλύτερα" είναι διαφορετικά, είπε, επειδή είναι τόσο δημόσια όσο και θετικά. "Είμαστε σε θέση να κοιτάμε πίσω τις ιστορίες μας και να πούμε, ότι έχουν πάει πραγματικά καλύτερα” είπε.

Ο Dan Savage, ο αρθρογράφος σε θέματα φύλου ο οποίος ξεκίνησε το έργο, συμφώνησε, λέγοντας σε μια συνέντευξη ότι το βίντεο ήταν "βοήθεια για queer ενήλικες να συνειδητοποιήσουν ότι πηγαίνει καλύτερα για μας," αλλά ότι "για τις έφηβες, που ζουν σε αγροτικές περιοχές είναι πολύ χειρότερα".

Ο Savage είπε ότι αισθάνεται λύπη και πόνο για τον θάνατο κέθε queer έφηβης. Αλλά πώς να το εκφράσει στις ίδιες τις έφηβες; Δίνει ομιλίες σε κολέγια τακτικά, αλλά όχι σε Γυμνάσια ή Λύκεια. "Ποτέ δεν θα μου έδιναν την άδεια", είπε, κατηγορώντας ένα σύστημα από "κήρυκες γονείς και δασκάλες-ους" που "πιστεύουν ότι μπορούν να τρομοκρατούν queer παιδιά επειδή είναι Lgbt καθώς μεγαλώνουν".

Δημοφιλές βίντεο χαρακτηρίζεται αυτό του Joel Burns, ένος επίτροπου της πόλης, ο οποίος διάβασε την κατάθεσή του σε σύνοδο του Συμβουλίου της πόλης. Πνιγμένος στα δάκρυα, ο ίδιος υπενθύμισε την μέρα που έφαγε χοντρό ξύλο από μεγάλα αγόρια στο λύκειο τα οποία του είπαν «θα πεθάνεις και θα πας στην κόλαση, όπου ανήκεις".

Μήνυμα του Joel Burns στις queer έφηβες ήταν λακωνικό: “Η στάση της κοινωνίας θα αλλάξει. Παρακαλούμε ζήστε ώστε να το δείτε.."


Την είδηση την βρήκαμε στις 19.10.10 και την αποδώσαμε στην ελληνική από την http://mobile.nytimes.com/2010/10/19/us/19video.xml

*Α Το Trevor Project είναι μια κορυφαία εθνική διοργάνωση που επικεντρώνεται στις προσπάθειες πρόληψης στην κρίση και την αυτοκτονία των μεταξύ των λεσβιών, αμφισεξουαλικών, γκέι, τρανς και queer (LGBTQ) εφήβων και νέων.

Όσες θέλετε να δείτε ένα από τα βίντεο "Θα πάει καλύτερα" πατήστε εδώ
κι αν θέλετε δείτε ατίστοιχα την κα. Χίλαρυ Κλίντον.