5 Αυγ 2010

California,ναι, στον queer γάμο.

Ένα δικαστήριο της Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών ανατρέπει την απαγόρευση του queer γάμου.

Ένα αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο ανέτρεψε την με ψήφο εγκεκριμένη απαγόρευση της Καλιφόρνιας για τον queer γάμο.

To δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικές τις διακρίσεις εις βάρος των λεσβιακών ζευγαριών που θέλουν να νυμφευθούν.

Η κρατική απαγόρευση, γνωστή ως Πρόταση 8, ψηφίστηκε από τις ψηφοφόρους το 2008. Απαγόρευσε το queer γάμο, αν και η πολιτεία προσέφερε queer σύμφωνο συμβίωσης.

Υποστηρίκτριες της απαγόρευσης προτίθενται να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου. Η υπόθεση είναι πιθανό να φθάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Η απαγόρευση εγκρίθηκε με δημοψήφισμα, με ψήφους 52% κατά 48%.

Επί του παρόντος, πέντε κράτη και η Washington επιτρέπουν τον queer γάμο, αν και πολλές πολιτείες έχουν θεσπίσει απαγορεύσεις.

Η απόφαση δεν επιτρέπει αμέσως στα queer ζευγάρια της Καλιφόρνια να νυμφευθούν, καθώς ο Περιφερειακός Δικαστής των ΗΠΑ, Vaughn Walker έχει καθυστερήσει την τελική τοποθέτηση της αποφάσεώς του ώστε να μπορούν να ακουστούν τα επιχειρήματα για το αν θα αναστείλει την απόφαση, εφόσον εκκρεμεί προσφυγή.

Ο κυβερνήτης Καλιφόρνιας Arnold Schwarzenegger εξέφρασε άμεσα την ικανοποίησή του για την απόφαση.

"Για τις εκατοντάδες χιλιάδες των Καλιφορνέζικων queer νοικοκυριών που διαχειρίζονται ημέρα με την ημέρα τη ζωή τους, η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει την πλήρη νομική προστασία και τα εχέγγυα, πιστεύω, που όλες αξίζουν", είπε σε μια δήλωση.

"Ταυτόχρονα, αυτό αποτελεί μια ευκαιρία για όλες να εξετάσουν την ιστορία μας ανοίγοντας δρόμο στο μέλλον, και η αυξανόμενη φήμη μας στη μεταχείριση όλων των ανθρώπων και στις σχέσεις τις με ίσο σεβασμό και αξιοπρέπεια".

Η εκπρόοσώπισα της Βουλής των ΗΠΑ, Nancy Pelosi, που εκπροσωπεί το Σαν Φρανσίσκο, χαιρέτισε επίσης την απόφαση.

«Η Πρόταση 8 έχει αφαιρέσει ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες, και είναι μια κηλίδα στο Σύνταγμα της Καλιφόρνια», είπε σε δήλωση της.

Οι υποστηρίκτριες της απαγόρευσης του queer γάμου υποσχέθηκαν να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης.

Ο Randy Thomasson, της κοινωνικά συντηρητικής ομάδας SaveCalifornia.com, περιέγραψε την απόφαση ως ένα "φοβερό χτύπημα" στα δικαιώματα των ψηφοφόρων.

"Ο Δικαστής Walker έχει αγνοήσει τα γραπτά του συντάγματος, τα οποία ορκίστηκε να υποστηρίξει και να υπερασπιστεί και να είναι αμερόληπτα πιστός, και έχει επιβάλει αντ 'αυτού τη δική του queer ατζέντα στις ψηφοφόρους, οι γονείς και τα παιδιά της Καλιφόρνιας", ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

«Δικαίωμα να επιλέγεις»
Το 2008 μέτρο της ψηφοφορία, που είναι γνωστή ως Πρόταση 8, τροποποίησε το σύνταγμα Καλιφόρνια ώστε να δηλώσει ότι «μόνο ο γάμος μεταξύ μιας γυναίκας και ενός άνδρα γυναίκας είναι έγκυρος ή αναγνωρίζεται στην Καλιφόρνια».

Δύο queer ζευγάρια αμφισβήτησαν την απαγόρευση, λέγοντας πως παραβιάζει το δικαίωμά τους στην ίση προστασία από το Σύνταγμα των ΗΠΑ.

Είπαν ότι με την απαγόρευση αυτή παραβιάστηκε το δικαίωμα των queer να επιλέξουν ποια θα νυμφευθούν, ενώ το επιτρέπει σε ετερο.

Οι υποστηρίκτριες της απαγόρευσης είπαν ότι επιβεβαίωσε τη βούληση των ψηφοφόρων της Καλιφόρνια να αποκλείει τα queer ζευγάρια από το γάμο και υποστήριξαν πως το κράτος έχει συμφέρον να προωθήσει την αναπαραγωγή μέσα στο γάμο.

Στην απόφασή του, ο δικαστής Walker απαγόρευσε οριστικά την επιβολή της απαγόρευσης του queer γάμου.

"Η πρόταση 8 απέτυχε στο να προβάλει οποιαδήποτε ορθολογική βάση, για την άρνηση της άδειας γάμου σε άγαμες queer”, έγραψε.

"Πράγματι, τα στοιχεία δείχνουν πως η Πρόταση 8 δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να κατοχυρώνει στο Σύνταγμα της Καλιφόρνια την ιδέα πως τα ετερό ζευγάρια είναι ανώτερα από τα queer ζευγάρια.

"Επειδή η Καλιφόρνια δεν έχει κανένα συμφέρον με τις διακρίσεις εναντίον των queer, και επειδή η Πρόταση 8 εμποδίζει την Καλιφόρνια να εκπληρώσει τη συνταγματική υποχρέωση της να παρέχει γάμους σε ισότιμη βάση, το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Πρόταση 8 είναι αντισυνταγματική".


Το άρθρο το βρήκαμε στις 4.8.10 και το μεταφράσαμε από την BBC.uk στην http://www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-10875094