24 Οκτ 2010

Στη Νότια Αφρική οι λεσβίες γίνονται "στόχοι δολοφονιών"

H Νότια Αφρική χρειάζεται να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τις λεσβίες, οι οποίες έχουν γίνει στόχοι δολοφονίας, είπε η Human Rights Watch (HRW), που εδρεύει στις Ην. Πολιτείες.

Τουλάχιστον τρεις λεσβίες δολοφονήθηκαν άγρια τον Ιούλιο 2007 και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις βεβαίωσαν πως τα θύματα είχαν βιαστεί επίσης.

Η HRW υποστηρίζει ότι υπάρχει "κλίμα βίαιης λεσβοφοβίας" στη Νότια Αφρική.

"Παρά τις νομικές δεσμεύσεις υπέρ της ισότητας για όλες, οι λεσβίες στη Νότιο Αφρική, είναι ακόμη στόχος για βιασμών και δολοφονιών”, λέει η Jessica Stern της HRW.

Το σύνταγμα της Νοτίου Αφρικής είναι ένα από τα πιο προηγμένα και προοδευτικά της υφηλίου.

Σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει τις αδικίες του Απαρτχάιντ, εξασφαλίζει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα των λεσβιών προστατεύονται σωστά.

Τη χρονιά 2006, οι λεσβιακοί γάμοι νομιμοποιήθηκαν στην Νότιο Αφρική - η πρώτη χώρα που το έκανε πράξη στην Αφρική, όπου ο λεσβιασμός θεωρείται συχνά ως ταμπού.

"Αγοροκόριτσα-Tomboys"
Τα σχόλια της HRW έγιναν σε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Thabo Mbeki, με αφορμή τον εορτασμό της Εθνικής Ημέρας της Γυναίκας.

Ζήτησε από την κυβέρνηση να αναλάβει δράση για να "κάνει τη δέσμευσή της για ισότητα και ανοχή μια πραγματικότητα για τις λεσβίες της χώρας”.

Η HRW αναφέρθηκε λεπτομερώς σε υποθέσεις πρόσφατων δολοφονιών λεσβιών.

Τον περασμένο μήνα, δύο λεσβίες στο Σοβέτο δέχτηκαν επίθεση με πυροβολισμούς, και τα σώματά τους βρέθηκαν σε ένα χωράφι.

Αργότερα μέσα στο μήνα, το σώμα μιας γυμνής λεσβίας στη Ladysmith της KwaZulu-Natal ανακαλύφθηκε σε ένα χωράφι με πολλαπλά τραύματα στο κεφάλι.

Σύμφωνα με την HRW, η αστυνομία αρνήθηκε να δεχτεί ο σεξουαλικός προσανατολισμός των θυμάτων ήταν το κίνητρο για την δολοφονία τις.

Σε μια προηγούμενη περίπτωση Μάρτιο, μία λεσβία σε μια κωμόπολη κοντά στο Κέιπ Τάουν, δέχτηκε επίθεση και σκοτώθηκε από το πλήθος.

Η HRW αναφέρει ότι μια φίλη ενώ περπατούσε με μια άλλη γυναίκα, οι επιτιθέμενοι τις αποκάλεσαν "αγοροκόριτσα" τα οποία "ήθελαν να βιαστούν”.

Ανταποκρίσεις λένε ότι παρά τους νόμους που είναι ευνοϊκοί απέναντι στις queer, οι διακρίσεις παραμένουν συνήθεις και οι έγχρωμες λεσβίες υφίστανται την χειρότερη κακοποίηση.


Την είδηση την βρήκαμε στις 9.8.07 και την μεταφράσαμε από το BBC στην http://news.bbc.co.uk/2/hi/africa/6938714.stm