5 Οκτ 2010

Η άλλη πλευρά μιας αγίας

Στις 4 Οκτωβρίου η Εκκλησία τιμά, μεταξύ άλλων, τη μνήμη του Ιερομάρτυρος Πέτρου από το Καπιτώλιο.

Την ίδια μέρα με τον Πέτρο εορτάζει και η Αγία Καλλισθένη, θυγατέρα του Αγίου Αυδάκτου. Η Καλλισθένη ήταν καταζητούμενη στην Έφεσο από τις ειδωλολάτρισες.

Μάλιστα υποχρεώθηκε να κόψει τα μαλλιά και να φοράει επί σειρά ετών ανδρικά ρούχα.Όχι μόνο στην Έφεσο, αλλά και στην άλλη άκρη του τότε κόσμου.

Πήγε στη Θράκη ως άνδρας, έκανε ένα θαύμα, προσπάθησαν να την νυμφεύσουν με μια κοπέλα, αλλά η Καλλισθένη αποκάλυψε ότι και η ίδια είναι κορίτσι και απλώς ενέγραψε μερικές-ους ακόμα πιστές στο ποίμνιο.

Το απόσπασμα της είδησης το βρήκαμε στις 4.10.10 στην http://www.protagon.gr/Default.aspx?tabid=70&smid=382&ArticleID=3994&reftab=61&t=%CE%A4%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B1-%CF%83%CE%BF%CF%85-%CF%83%CE%B5-%CF%83%CE%B2%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1


Ενώ η ορθόδοξη χριστιανική γωνιά παραθέτει:

Ό Αύδακτος ήταν από την Έφεσσο και είχε τιμηθεί από τον Μαξιμίνο έπαρχο, διότι ήταν πολύ συνετός και πλούσιος. Επειδή όμως ό Μαξιμίνος ζήτησε την κόρη του Καλλισθένη για γυναίκα του, ό Αύδακτος δεν θέλησε να τη δώσει σ' έναν ειδωλολάτρη. Γι' αυτό άρπαξαν τα υπάρχοντα του και τον εξόρισαν στη Μελιτινή, όπου τον αποκεφάλισαν. Η δε κόρη του Καλλισθένη, αφού κουρεύτηκε και φόρεσε ανδρικά ρούχα, κρυβόταν κάπου στη Νικομήδεια. Ύστερα από οκτώ χρόνια πήγε στη Θράκη. Εκεί έμενε κοντά σε μια οικογένεια, πού είχε κόρη με άρρωστους τους οφθαλμούς. Ή Καλλισθένη τη θεράπευσε και οι γονείς ζητούσαν να συνάψει γάμο με τη θεραπευμένη κόρη τους. Τότε ή Καλλισθένη φανέρωσε την αλήθεια γι' αυτή και όλες-οι μαζί αφού δόξασαν τον Θεό, έφυγε. Τότε γνωρίστηκε με την αδελφή του Μεγάλου Κωνσταντίνου Κωνστάντια και κατάφερε όχι μόνο να πάρει πίσω την περιουσία του πατέρα της, αλλά και να μεταφέρει το λείψανο του Άγιου πατέρα της από τη Μελιτινή στην Έφεσο, όπου έκτισε Ναό στο όνομα του και εναπόθεσε το άγιο λείψανο του. Έτσι Αποστολικά αφού έζησε το υπόλοιπο της ζωής της ή Καλλισθένη, απεβίωσε ειρηνικά.

http://www.gonia.gr/gonia.php?saint=3915