13 Οκτ 2010

Οι Ηνωμ. Πολιτείες θα αμφισβητήσουν την αναγνώριση του λεσβιακού γάμου

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα αμφισβητήσει την απόφαση της Πολιτείας της Μασαχουσέτης που λέει πως η " Άμυνα του Νόμου του Γάμου (DOMA)" είναι αντισυνταγματική.

Τον Ιούλιο, ο δικαστής Vaughn Walker έκρινε ότι ο νόμος, ο οποίος αποκλείει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αναγνωρίσει τους λεσβιακούς γάμους, πρέπει να καταργηθεί.

Ο πρόεδρος Ομπάμα αποκάλεσε το νόμο «αποτρόπαιο» τη χρονιά 2008 στην προεκλογική του εκστρατεία, αλλά εκπρόσωπος του είπε ότι η κυβέρνηση είχε την υποχρέωση να υπερασπιστεί τους ομοσπονδιακούς νόμους, όταν αμφισβητήθηκαν στο δικαστήριο.

Σύμφωνα με το Reuters, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης, Tracy Schmaler, δήλωσε: “Είναι θέμα πολιτικής, ο πρόεδρος έχει καταστήσει σαφές ότι πιστεύει πως η DOMA εισάγει διακρίσεις και πρέπει να καταργηθεί.
"Το Υπουργείο Δικαιοσύνης υπερασπίζεται το σύνταγμα, όπως κάνει παραδοσιακά όταν αμφισβητούνται οι πράξεις της Γερουσίας”.
Η Μασαχουσέτη, η οποία ήταν η πρώτη πολιτεία των Ηνωμ. Πολιτειών νομιμοποιήσε τους γάμους των λεσβιών, είναι επίσης η πρώτη Πολιτεία που αμφισβήτησε το νόμο στο δικαστήριο.

Ο Δικαστής Joseph Tauro στη Βοστώνη διαπίστωσε παράβαση των δικαιωμάτων των Πολιτειών να αναγνωρίσουν τον γάμο όπως επιθυμούν, καθώς και τις διατάξεις της ισότητας στο Σύνταγμα.
Η DOMA περιορίζει την αναγνώριση του γάμου αποκλειστικά στα ετερό ζευγάρια. Αυτό σημαίνει ότι τα λεσβιακά νυμφεύμενα ζευγάρια δεν έχουν πρόσβαση σε ομοσπονδιακά δικαιώματα και παροχές, όπως αυτές που αφορούν την υγειονομική περίθαλψη.

Η Γενική Εισαγγελέας της Μασαχουσέτης Martha Coakley δήλωσε ότι η Πολιτεία θα υπερασπιστεί την απόφαση στο εφετείο.

Νομικές εμπειρογνωμόνισες έχουν πει ότι εάν η απόφαση αυτή επικυρωθεί από ανώτερο δικαστήριο, θα μπορούσε να έχει πολύ ευρύτερες επιπτώσεις και να ενθαρρύνει περισσότερο τις Πολιτείες να αμφισβητήσουν την DOMA.


Την είδηση την βρήκαμε στις 13.10.10 και την μεταφράσαμε από την Pink News γραμμένη από την Jessica Geen στην http://www.pinknews.co.uk/2010/10/13/obama-administration-to-contest-gay-marriage-ruling/