19 Σεπ 2010

Δελτίου Τύπου σχετικά με τις δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης

“Λεσβίες για την Ισότητα-Lesb.Equal”

Μη Κυβερνητική Οργάνωση
για τη διεκδίκηση και την προώθηση
των δικαιωμάτων των λεσβιών στην κοινωνία

Αθήνα 19 Σεπτεμβρίου 2010

Δελτίο Τύπου

ΘΕΜΑ: Οι δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Καστανίδη,
σχετικά με το Σύμφωνο Συμβίωσης


Την προηγούμενη εβδομάδα ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χάρης Καστανίδης δήλωσε στο ρα­διοφωνικό σταθμό “Βήμα 99,5” ότι το νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης βρίσκεται υπό επεξεργασία στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή του Υπουργείου.

Το ΠΑΣΟΚ το 2005 δημοσιοποίησε σε εκδήλωση με προσκεκλημένες προσωπικότητες από τον Ευρωπαϊκό πολιτικό χώρο το νομοσχέδιο του Συμφώνου Συμβίωσης, το οποίο είχε προετοιμάσει ο διαπρεπής και διεθνούς κύρους νομικός, καθηγητής Ν. Αλιβιζάτος.

Το ΠΑΣΟΚ περιέλαβε το 2007 το Σύμφωνο Συμβίωσης στο πρόγραμμά του ως προεκλογική δέσμευση, την οποία επανέλαβε το 2009.

Το ΠΑΣΟΚ με πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου ετοίμασε και κατέθεσε στη Βουλή στις 4 Νοεμβρίου 2008 ολοκληρωμένο νομοσχέδιο για ένα «Σύμφωνο Συμβίωσης» το οποίο κατοχύρωνε δικαιώματα όλων των ζευγαριών. Η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ ρύθμιζε, χωρίς διακρίσεις, την ένωση ενηλίκων προσώπων.

Μετά από όλα αυτά αναρωτιόμαστε, αν οι δηλώσεις του Υπουργού Δικαοσύνης αποτελούν πολιτική υπεκφυγή ή τακτική υποχώρηση από τις θέσεις και τις δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ.

Μήπως για άλλη μια φορά η καθυστέρηση και η εκ νέου επεξεργασία του νομοσχεδίου οδηγήσει στον περαιτέρω περιορισμό των προβλεπώμενων δικαιωμάτων;

Όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αποδέχεται ότι υπάρχει ευρωπαϊκή συναίνεση για τη νομική αναγνώριση των ομοερωτικών σχέσεων (Αρ. Α. 30141/04), όταν οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αναγνωρίσει το Πολιτικό Γάμο ή το Σύμφωνο Συμβίωσης, πόσο ακόμη πρέπει να περιμένουμε μέχρι το ΠΑΣΟΚ να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις του και να κατοχυρώσει την ισονομία για όλες τις Ελληνίδες πολίτισσες;

Η ΜΚΟ “Λεσβίες για την Ισότητα” έχουμε στείλει δύο επιστολές στους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς, ζητώντας να γίνει νόμος το νομοσχέδιο που είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή για το Σύμφωνο Συμβίωσης και καταθέτωντας τις προτάσεις μας για την βελτίωση του νομοσχεδίου.



Το Δελ. Τύπου αναδημοσιεύθηκε στις 21.9.10 στην ηλεκτρονική εφημερίδα zougla.gr