7 Οκτ 2010

Νόμιμη η Ημέρα Υπερηφάνειας στη Ρωσία

Για πρώτη φορά, ρωσικό δικαστήριο εξέδωσε απόφαση με την οποία κηρύχθηκε παράνομη η απαγόρευση της Ημέρας Υπερηφάνειας στη Ρωσία.

Η απόφαση του Ρώσου Προέδρου να απορρίψει τον Yuri Luzhko, Δήμαρχο της Μόσχας, ήταν θετική. Ο Yuri Luzhkov είχε χαρακτηρίσει την Ημέρα Υπερηφάνειας ως "σατανική συνάθροιση” και τις LGBT ως "όπλα μαζικής καταστροφής».
Επίσης είχε πει στην τηλεόραση πως οι LGBT ευθύνονται για την εξάπλωση του hiv aids στη Ρωσία και απαγόρευσε πάνω από 200 LGBT εκδηλώσεις.

Τελικά η Μόσχα μπορεί να προσφέρει ασφάλεια σε 20 LGBT ειρηνικές ακτιβίστριες που θέλουν να διαμαρτυρηθούν στο δρόμο. Έτσι, την περασμένη Παρασκευή 1.10.10, για πρώτη φορά, η αστυνομία προστάτευσε τις LGBT από χούλιγκανς.

Παρά τα όσα έγραψαν ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η αίτηση για την εκδήλωση, δηλώνει σαφώς ότι οργανώθηκε από LGBT.
Στις 4.10.10, το Εφετείο επιβεβαίωσε ότι το κλείσιμο των παλαιότερων LGBT καφέ, μπαρ, κλαμπ της Μόσχας σχεδόν πριν από ένα χρόνο ήταν παράνομο.

Στις 5.10.10, ένα Δικαστήριο στην Αγία Πετρούπολη αποφάσισε να εφαρμόσει το δίκαιο σε μια υπόθεση που αφορά την ελευθερία του συνέρχεσθαι των LGBT.
Η απαγόρευση της Ημέρας Υπερηφάνειας στην Αγία Πετρούπολη στις 26 Ιουνίου 2010 ήταν παράνομη, σύμφωνα με το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αλλά και προηγούμενη καταδίκη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Πολλά δικαστικά σώματα συγχέουν το δικαίο και τις προσωπικές τους πεποιθήσεις.
Για πρώτη φορά το ρωσικό Δικαστήριο εφάρμοσε τον νόμο.

Η Ρωσία δεν άλλαξε πλήρως, δεν έδιωξε την φοβία της έναντι των LGBT, αλλά έδειξε πως το να διαμαρτυρόμαστε όπου όποτε και με κάθε νόμιμο μέσο, μπορούμε να πετύχουμε μικρές νίκες.

Η ορατότητα είναι η στρατηγική μας. Η ισότητα είναι το μήνυμά μας.

Καταπολεμούμε μύθους, στρεβλώσεις, ψέματα και προκαταλήψεις.


Την είδηση την βρηκαμε στις 6.10.10 και την αποδώσαμε στην ελληνική γλώσσα από την http://ukgaynews.org.uk/Archive/10/Oct/0701.htm