30 Οκτ 2010

Η λεσβοφοβία ζει και βασιλεύει στους αθλητικούς ευρωπαϊκούς αγώνες

Διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα στον κόσμο της άθλησης της Ευρώπης, λένε οι ακτιβίστριες, ενώ τα θέματα των τρανς θέτουν ένα μοναδικό σύνολο δύσκολων ερωτήσεων.

“Το κύριο πρόβλημα είναι σε επίπεδο βάσης", λέει ο Pepe Garcia Vazquez, από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Άθλησης λεσβιών και γκέι (ELGSF). “Για παράδειγμα στα σχολεία, οι Lgbtiq συχνά δεν αισθάνονται ελεύθερες να εκφραστούν".

Το θέμα αυτό ήταν ένα από τα πολλά που τέθηκαν στην ετήσια διάσκεψη της ILGA-Europe στη Χάγη στις 29.10.10, μια μεγάλη συνάντηση των Lgbtiq οργανώσεων.

"Ένα άλλο πρόβλημα είναι το ζήτημα της γλώσσας, προσπαθώντας να αποτρέψει προσβολές", "Άλλο είναι το θέμα της αφάνειας των Lbtiq αθλητριών".

Παρά τα πολλά εμπόδια, σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, λένε ακτιβίστριες, για παράδειγμα, ο αριθμός των συμμετεχουσών στα EuroGames - στο Lgbtiq Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα – αυξήθηκαν από 300 το 1992 σε πάνω από 5.500 το 2008.

Η ELGSF πρόσφατα έλαβε χρηματοδότηση για την καταπολέμηση της λεσβφοβίας στο Παγκόσμιο Γυναικών Κύπελλο στη Γερμανία 2011, και έχει στόχο το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2012 στη παραδοσιακά συντηρητική Πολωνία, ως μελλοντικό πεδίο μάχης για την καταπολέμηση των προκαταλήψεων.

Μια νέα πηγή εσόδων ξεκίνησε από την 2009, η ΕΕ εξέδωσε-βιβλίο οδηγιών - Η Συνθήκη της Λισαβόνας – έδωσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδότηση στο πλαίσιο της "Άθλησης" για πρώτη φορά, αν και τα ποσά παραμένουν μικρά.

Transgender
Transgender και intersex ζητήματα στην άθληση τράβηξαν δημόσια προσοχή πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, για παράδειγμα στην περίπτωση της Νοτιοαφρικανής αθλήτιρας Caster Semenya οι οποία υποβλήθηκε σε τεστ εξακρίβωσης φύλου, μετά τη νίκη της στα 800 μέτρα πέρνοντας το χρυσό στο παγκόσμιο πρωτάθλημα τον Αύγουστο 2009.

"Transgender" είναι συνήθως ορίζεται ως μια κατάσταση όπου ο αυτοπροσδιορισμός ενός προσώπου ως γυναίκα, άνδρας και τα δύο ή τίποτε από τα προηγούμενα, δεν ταιριάζει με το φύλο που έχει "προσδιοριστεί" από άλλες. Intersex περιλαμβάνει έναν συνδυασμό σωματικών χαρακτηριστικών σε ένα πρόσωπο που συνήθως ξεχωρίζουν-διαχωρίζουν-διακρίνουν τις γυναίκες από τους άνδρες.

Όπως και η διαμάχη της Semenya, τα trans και intersex θέματα, άναψαν διαμάχες στην Lgb κοινότητα και στο παρελθόν.

Στα EuroGames 2008 της Βαρκελώνη, μια ομάδα πρώην ανδρών αθλητριών της πετοσφαίρισης καταχωρήθηκαν να αγωνιστούν με λεσβιακή ομάδα, προκαλώντας την οργή των λεσβιακών ομάδων που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

"Υπάρχει ένα πραγματικά τυφλό-σημείο εντός της Lgbq κοινότητας, επίσης και για το θέμα αυτό, είπε μια τρανς, στην εκδήλωση, προσθέτοντας το ρητορικό ερώτημα: "Χρειαζόμαστε πραγματικά τα φύλα στην άθληση;".

Η απάντηση, είναι "όχι" είπε η Louise Englefield από την ELGSF. H οποία επίσης, επισήμανε μια σειρά πρόσφατων μελετών που δείχνουν πως η δυνατότητα-ικανότητα και όχι το φύλο θα μπορούσε να είναι το καλύτερο κριτήριο για να μοιράσουν τις κατηγορίες στις αθλητικές ομάδες.

Για παράδειγμα στο πλαίσιο του προτεινόμενου συστήματος, οι διαγωνισμοί μεταξύ κορυφαίων δρομέων, όπως ορίζονται από προηγούμενες επιδόσεις, είναι πιθανό να γίνονταν μόνο-ανδρική υπόθεση, λόγω του φυσικού πλεονεκτήματος των επιπλέον μυών.

Αντιθέτως, στις χαμηλότερες κατηγορίες θα γινόταν μικτές εκδηλώσεις γυναικών και ανδρών.

Η δημοφιλής αυτή ιδέα μεταξύ πολλών trans, είναι μια ριζοσπαστική ιδέα η οποία δεν είναι αποδεκτή από όλες στην Lgbtiq κοινότητα. "Πιστεύω ότι οι λεσβίες μπορεί να χάσουν μόνο την αντισφαίριση" είπε ένας γκέι στο περιθώριο της διάσκεψης.


Την είδηση την βρήκαμε στις 30.10.10 και την μεταφράσαμε από την Euobserver στην http://euobserver.com/890/31160

Τα κριτήρια είναι εξαιρετικά δύσκολα να ορισθούν, η μυϊκή μάζα είναι καθοριστικός παράγοντας και σε ό,τι αφορά την άθληση. Το ζητούμενο είναι όλα τα παιχνίδια να είναι για όλες και η άμιλα να είναι μεταξύ ισότιμων ομάδων. Ευαγγελία Βλάμη