26 Οκτ 2010

Λεσβιακά ζευγάρια θα αμφισβητήσουν την απαγόρευση της ισότητας γάμου

Λεσβιακά και ετερό ζευγάρια θα αμφισβητήσουν την απαγόρευση της ισότητας γάμου.

Τέσσερα και τέσσερα ετερό ζευγάρια θα αμφισβητήσουν την απαγόρευση της Αγγλίας για τα queer ζευγάρια να τελούν γάμους και τα ετερό ζευγάρια να κάνουν Σύμφωνο Συμβίωσης.

Η εκστρατεία-καμπάνια γίνεται από την “Ίση Αγάπη-Equal Love” και την “Οργή-OutRage”!

Στις 2 Νοεμβρίου, οκτώ ζευγάρια θα υποβάλουν αίτηση στα τοπικά ληξειαρχεία. Τέσσερα queer ζευγάρια θα αιτηθούν πολιτικό γάμο και τέσσερα ετερό ζευγάρια θα αιτηθούν Σύμφωνο Συμβίωσης. Κάθε εβδομάδα, μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, ένα ζευγάρι θα κάνει τη σχετική αίτηση.

"Αν τα ζευγάρια απορριφθούν, σχεδιάζουν να αναλάβουν νομική δράση. Θα υποστηρίξουν ενώπιον του δικαστηρίου ότι σε μια δημοκρατική κοινωνία λεσβιακά και ετερό ζευγάρια πρέπει να είναι ίσα ενώπιον του νόμου. Τόσο οι πολιτικοί γάμοι όσο και το σύμφωνο συμβίωσης θα πρέπει να είναι ανοικτά σε όλες χωρίς διακρίσεις".

Τη νομική στήριξη της Εκστρατείας “Ίση Αγάπη” ετοιμάζεται από τον Robert Wintemute, Καθηγητής του Δικαίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Kings College του Λονδίνου.

"Αν αρνηθούν στα ζευγάρια την πρόσβαση στο γάμο και το σύμφωνο, θα περάσουμε σε ένδικα μέσα. Οι απαγορεύσεις αυτές καταπατούν το Νόμο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αγγλίας και μπορεί να προσβληθούν στα δικαστήρια”, είπε ο καθηγητής Wintemute.

Και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για τον αποκλεισμό λεσβιακών ζευγαριών από τον πολιτικό γάμο και των ετερό ζευγαριών από το σύμφωνο συμβίωσης. Είναι σαν να έχετε ξεχωριστές βρύσες ή παραλίες για διάφορες φυλετικές ομάδες, ακόμη και αν το νερό είναι το ίδιο! Η μόνη λειτουργία της διπλής απαγόρευσης είναι να σηματοδοτήσει πως οι λεσβίες είναι κατώτερες των ετερό”.

Το Σύμφωνο Συμβίωσης δίνει στα λεσβιακά ζευγάρια όλα τα δικαιώματα του γάμου. Υπάρχουν κάποιες μικρές διαφορές στις τελετές, και τα queer ζευγάρια δεν μπορούν να έχουν επί του παρόντος να κάνουν Σύμφωνο Συμβίωσης σε ένα θρησκευτικό περιβάλλον.

Το ηγετικό ζευγάρι που θα ασκήσει δικαστική δίωξη είναι η Rev Sharon Ferguson και η Franka Strietzel, ενώ το ηγετικό ετερό ζευγάρι είναι η Katherine Doyle και ο Tom Freeman.

Η κ. Doyle και ο κ. Freeman έγιναν εθνική είδηση νωρίτερα φέτος, όταν προσπάθησαν να κάνουν Σύμφωνο Συμβίωσης στο ληξιαρχείο Islington.

"Στόχος μας είναι η διασφάλιση της ισότητας στο πολιτικό γάμο και στο Σύμφωνο Συμβίωσης. Θέλουμε τα δύο συστήματα ανοικτά σε όλα τα ζευγάρια, queer και ετερό, έτσι ώστε η καθεμιά να έχει μια ελεύθερη και ισότιμη επιλογή.

«Η άρνηση στα λεσβιακά ζευγάρια του δικαιώματος του πολιτικού γάμου και συμφώνου συμβίωσης με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό είναι λάθος και πρέπει να τερματιστεί».

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση της Pink News σε 800 αναγνώστριες διαπίστωσε ότι το 98% ήθελαν το δικαίωμα στο γάμο.Το 77% συμφώνησε ότι ο γάμος και το σύμφωνο συμβίωσης θα πρέπει να είναι ανοικτά σε όλες, ενώ το 23% είπε ότι ο γάμος πρέπει να είναι η μόνη μορφή αναγνώρισης για όλα τα ζευγάρια.

Ο ηγέτης του Εργατικού κόμματος, Ed Miliband και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και ηγέτης του Φιλελεύθερου κόμματος, Nick Clegg δήλωσαν ότι υποστηρίζουν την ισότητα γάμου.

Μια δημοσκόπηση Populus τον Ιούνιο 2009 διαπίστωσε ότι το 61% της κοινωνίας πιστεύει ότι "τα queer ζευγάρια θα πρέπει να έχουν ίσο δικαίωμα να τελούν γάμο και όχι να έχουν μόνο Σύφωνο Συμβίωσης". Μόνο το 33% διαφώνησε.


Την είδηση την βρήκαμε στις 25.10.10 και την μεταφράσαμε γραμμένη από την Jessica Geen Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2010/10/25/gay-and-straight-couples-to-challenge-uk-marriage-equality-ban/