12 Σεπ 2010

Η Δικαστίνα Virginia Phillips αποφάσισε πως η απαγόρευση των queer στις ένοπλες δυνάμεις είναι αντισυνταγματική

Δικαστίνα αποφάσισε πως η απαγόρευση των queer στις ένοπλες δυνάμεις είναι αντισυνταγματική.

WASHINGTON (Reuter) - Ο αμερικανικός στρατιωτικός νόμος που απαγορεύει οι ανοιχτά queer να υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις παραβιάζει τα συνταγματικά δικαιώματα στην ελευθερία του λόγου και λόγω της διαδικασίας, αποφάνθηκε η ομοσπονδιακή δικαστίνα στη νότια Καλιφόρνια στις 9.9.10.

Στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ η δικαστίνα Virginia Phillips είπε ότι θα εκδώσει διαταγή απαγόρευσης της κυβέρνησης από την επιβολή αυτής της πολιτικής, και ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα έχει την ευκαιρία να ασκήσει έφεση.

"Ο ενάγων έχει αποδειχθεί ότι έχει το δικαίωμα αιτημάτων εκ μέρους των μελών της, η δικαστική απόφαση πως ο νόμος μη ρωτάς, μη λες παραβιάζει τη πέμπτη και την πρώτη τροπολογία", είπε η κα Phillips.

Η απόφαση-διαταγή ήρθε σε μια δίκη κατά της κυβέρνησης και του υπουργού Αμυνας Robert Gates από την Log Cabin του Ρεπουμπλικανικού κόμματος εκ μέρους ορισμένων από τα μέλη του.

Η πολιτική “μη ρωτάς, μην λες” εισήχθη από τον Πρόεδρο Bill Clinton το 1993, ανατρέποντας προηγούμενη πολιτική της απέλασης των queer μελών από την υπηρεσία των ενόπλων δυνάμεων, βασίστηκε στην παραδοχή ότι ο λεσβιασμός ήταν συμβατός με τη στρατιωτική θητεία.

Η τρέχουσα πολιτική επιτρέπει στις queer να υπηρετήσουν στις ένοπλες δυνάμεις, αλλά συνεχίζει την από μακρού απαγόρευση λεσβιακών πράξειων-δράσεων και απαιτεί οι queer μέλη της υπηρεσίας να διατηρούν το σεξουαλικό τις προσανατολισμό ιδιωτικό.

"Οι περιορισμοί του νόμου σχετικά με τον λόγο όχι μόνο είναι ευρύτεροι από ό,τι είναι λογικά αναγκαίο για την προστασία σημαντικών συμφερόντων της κυβέρνησης, αλλά στην πραγματικότητα χρησιμεύουν περισσότερο για να παρεμποδίσουν τη στρατιωτική ετοιμότητα και τη συνοχή της μονάδας παρά προς την παράταση αυτών των στόχων”, έγραψε η κα Phillips στην 86-σέλιδη απόφασή της.

Ο Πρόεδρος Barack Obama την προεκλογική του εκστρατεία υποσχέθηκε τη πλήρη κατάργηση της νομοθεσίας απαγόρευσης του ανοικτά queer προσωπικού στις ένοπλες δυνάμεις. Τον Μάρτιο του 2010, ο υπουργός Αμυνας Robert Gates επέβαλλε αυστηρότερες διατάξεις αποδεικτικών στοιχείων και σε γενικές γραμμές έκανε πιο δύσκολο να διώκονται-υπηρετούν οι ανοικτά queer από τις ένοπλες δυνάμεις.

Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Άμυνας πραγματοποίησε έρευνα στο προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων ρωτώντας το πόσο άνετα θα υπηρετούσαν με ανοιχτά queer προσωπικό. Οι queer ακτιβίστριες έχουν κατηγορήσει τον Πρόεδρο Obama για στασημότητα στο θέμα.


Την είδηση την βρήκαμε στις 10.9.10 και την μεταφράσαμε από το πρακτορείο ειδήσεων Reuter γραμμένη από την Joanne Allen στην http://www.reuters.com/article/email/idUSTRE6890DU20100910