15 Σεπ 2010

Συζήτηση του Ευρ. Κοινοβουλίου για την αναγνώριση του γάμου των λεσβιακών ζευγαριών σε όλη την Ευρώπη

Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησαν την ανάληψη δράσης για την εξασφάλιση πως ο γάμος και το σύμφωνο συμβίωσης των λεσβιακών ζευγαριών θα αναγνωρίζονται σε ολόκληρη την ήπειρο.

Ενώ οι χώρες μέλη της ΕΕ απαιτείται δικαωματικά να απλοποιήσουν την είσοδο και τη διαμονή για ζευγάρια που έχουν σύμφωνο συμβίωσης και η οδηγία δεν αναφέρει το φύλο, δεν χρειάζεται να αναφέρει ρητά ότι οι χώρες της ζήτησης απαιτείται δικαιωματικά να αναγνωρίσουν στα λεσβιακά ζευγάρια το γάμο ή το σύμφωνο συμβίωσης.

Σύμφωνα με βουλευτίνες-ες που έλαβαν μέρος σε αυτή τη συζήτηση την Τρίτη, αυτό μπορεί να στερήσει στα λεσβιακά ζευγάρια που επισκέπτονται ή κατοικούν σε άλλες χώρες της ΕΕ την προστασία σε τομείς όπως τα επιδόματα, συντάξεις, υγειονομική περίθαλψη και τα δικαιώματα των γονιών έναντι των μη βιολογικών παιδιών.

Η ευρωβουλευτίνα του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού κόμματος του Λονδίνου, Sarah Ludford, η οποία είναι μέλος της διακομματικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα λεσβιακά δικαιώματα, πρόσθεσε: "Όταν οι ψηφοφόρισές μου με σύμφωνο σύμβιωσης ταξιδεύουν ή μετακινούνται στο εξωτερικό εντός της ΕΕ, χάνουν τα δικαιώματά τις και το νομικό καθεστώς, όπως και άλλες έχουν αναφέρει πριν: σε τομείς όπως της κληρονομιάς, της φορολογίας, των κοινωνικών παροχών, ακόμη και το δικαίωμα να αντιμετωπίζονται ως σύζυγος ή συντρόφισα χάνονται".

Και πρόσθεσε: "Δεν πρόκειται η οδηγία να υποχρεώσει της χώρες μέλη να αλλάξουν την νομοθεσία τις για το γάμο, αλλά απλώς να αναγνωρίσουν την νομοθεσία του γάμου άλλων χωρών".

Ο ευρωβουλευτής του εργατικού κόμματος, Michael Cashman δήλωσε: "Αν συμβεί ένα ατύχημα ενώ βρισκόμαστε σε διακοπές στην Ιταλία, ο σύντροφός μου δεν θα μπορούσε να έχει ούτε καν το βασικό δικαίωμα να αποφασίζει αν, σε μια τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να παραμείνω σε μηχανική υποστήριξη ζωής ή όχι . Είναι αυτά τα βασικά στοιχεία που είναι τόσο ιδιωτικά και προσωπικά τα οποία στερούνται απλώς και μόνο λόγω προκατάληψης".

Η Βαρόνη Ludford ισχυρίστηκε ότι η Επιτρόπισα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, αντιπροεδρίνα Viviane Reding, επιβεβαίωσε ότι η υφιστάμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία, έσπασε και ζήτησε να γίνει δίκη για τις χώρες μέλη της ΕΕ.

Κατά τη συζήτηση, η κα Reding δήλωσε: "Αν ζείτε σε μια χώρα Α που έχει νομικά αναγνωρίσει το γάμο λεσβιακών ζευγαριών ή το σύμφωνο συμβίωσης, έχετε το δικαίωμα - και αυτό είναι θεμελιώδες δικαίωμα - να αναγνωριστεί το καθεστώς της συζύγου και στη χώρα Β της συζύγου σας. Αν όχι, τότε αποτελεί παραβίαση του κοινοτικού δικαίου, οπότε δεν υπάρχει συζήτηση για αυτό... Η πραγματικότητα στην δημόσια σφαίρα - σε πραγματικούς όρους - είναι διαφορετική, και πρέπει να αλλάξουμε αυτή την πραγματικότητα".

Πρόσθεσε ότι ο ρόλος της είναι να βοηθήσει τις κυβερνήσεις κατανοήσουν την αλλαγή νοοτροπίας, αλλά είπε: “Αν δεν υπάρχει κατανόηση, στη συνέχεια, πιο σκληρά μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν".


Την είδηση την βρήκαμε στις 10.9.10 στην Pink News γραμμένη από την Jessica Geen στην http://www.pinknews.co.uk/2010/09/10/meps-call-for-europe-wide-recognition-of-gay-relationships/