6 Σεπ 2010

Οι λεσβίες αποτελούν το στόχο της προσυμπτωματικής εξέτασης του τραχήλου της μήτρας

Οι λεσβίες αποτελούν το στόχο μιας νέας προσπάθειας του Εθνικού Συστήματος Υγείας-NHS για την αύξηση της προσυμπτωματικής εξέτασης του τραχήλου της μήτρας αφ' ότου μια πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε πως στη Σκωτία το “κοινό είναι παραπληροφορημένο”.

Το πρόγραμμα για το καρκίνο του τραχήλου στη Σκωτία διαπίστωσε ότι πολλές λεσβίες και αμφισεξουαλικές - που αν και γνωρίζουν τον κίνδυνο της νόσου – την συνδέουν με ετερό γυναίκες.

Η έρευνα διαπίστωσε τα κενά γνώσης θα μπορούσαν να καλυφθούν με την παραπληροφόρηση - για παράδειγμα, ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τις γυναίκες που δεν έχουν σήμερα σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες - που με τη σειρά της οδηγεί στην απόφαση να μην εξεταστούν.

Το NHS στη Σκωτία εκδίδει τώρα φυλλάδια για την αντιμετώπιση της τρέχουσας έρευνας για τη στάση των γυναικών στην προσυμπτωματική εξέταση και παροτρύνει στις γυναίκες να προσθέσουν την εξέταση στο πρόγραμμά τις.

Η Carol Colquhoun, συντονίστρια του Εθνικού Προγράμματος Ελέγχου της Υγείας, δήλωσε: «Θέλουμε να ενθαρρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις γυναίκες να πάνε για την προσυμπτωματική εξέταση του τραχήλου της μήτρας τις.

“Ακούσαμε αυτό που οι γυναίκες μάς είπαν και παρουσιάζουμε νέα φυλλάδια που θα παρέχουν στις γυναίκες τις απαντήσεις και τις διαβεβαιώσεις που ψάχνουν".

Η εξέταση του τραχήλου προβλέπει τον έγκαιρο εντοπισμό των μεταβολών στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας, ώστε αυτές να μπορούν να αντιμετωπιστούν. Η εξέταση σώζει περίπου 5000 ζωές στη Αγγλία κάθε χρονιά και έχει αποτρέψει την ανάπτυξη 8 από τους 10 καρκίνους του τραχήλου της μήτρας.

Η κα. Colquhoun πρόσθεσε: "Κάθε χρονιά στη Σκωτία πάνω από 300.000 γυναίκες καλούνται για εξέταση, ακόμη σήμερα το ένα τέταρτο από αυτές δεν ανταποκρίνεται στην πρόσκληση. Καλώ όλες τις γυναίκες που καλούνται για εξέταση του τραχήλου της μήτρας να την προγραμματίσουν. Αγνοώντας την πρόσκληση αφήνονται απροστάτευτες οι γυναίκες με τις πρώτες ενδείξεις καρκίνου του τραχήλου".

Αφίσες επίσης, είναι διαθέσιμες για τα οικογενειακά ιατρεία, τα φαρμακεία, τις βιβλιοθήκες και τα πανεπιστήμια ώστε να ενθαρρύνουν τις γυναίκες να μάθουν περισσότερα σχετικά με την εξέταση.

Η υπουργίνα Υγείας Shona Robison δήλωσε: «Η εξέταση του τραχήλου βοηθά να σωθούν ζωές, είναι τόσο απλό αυτό.

«Όσο περισσότερες πληροφορίες έχουν οι γυναίκες σχετικά με το γιατί η προσυμπτωματική εξέταση είναι σημαντική και πώς βοηθά να σωθούν ζωές, τόσο το καλύτερο.

"Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτά τα νέα φυλλάδια είναι τόσο σημαντικά. Εξηγούν στις γυναίκες απλά, καθαρά και με ευαισθησία τι να περιμένουν. Ελπίζω ότι οι γυναίκες θα βρουν τα φυλλάδια ενημερωτικά και καθησυχαστικά".


Την είδηση την βρήκαμε τη 3.9.10 και την μεταφράσαμε από το περιοδικό Diva στην http://www.divamag.co.uk/diva/update.asp#7295