10 Σεπ 2010

Συζήτηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το γάμο και το σύμφωνο συμβίωσης λεσβιακών ζευγαριών

Η αντίδραση της ILGA για τη συζήτηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις διακρίσεις εις βάρος του γάμου και του συμφώνου συμβίωσης των queer ζευγαριών.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2010, μια προφορική ερώτηση και μια σειρά από παρεμβάσεις τέθηκαν από τις βουλευτίνες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Reding Vivianne, Αντιπροεδρίνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επιτρόπισα της ΕΕ για τη Δικαιοσύνη, τα Θεμελιώδη δικαιώματα και την ιθαγένεια.

Η ILGA-Europe χαιρετίζει αυτή τη συζήτηση από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία είναι σημαντική δεδομένου ότι τα νυμφευμένα και τα με σύμφωνο συμβίωσης queer ζευγάρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθούν να υπόκεινται σε διάφορες διακρίσεις, όταν κάνουν χρήση του δικαιώματος της ελεύθερης κυκλοφορίας στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το 2004, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε οδηγία για το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας που ενθάρρυνε τις χώρες μέλη της ΕΕ να διευκολύνουν την είσοδο και τη διαμονή για τα νυμφευμένα λεσβιακά ζευγάρια ή-και για τις συντρόφισες με σύμφωνο συμβίωσης. Η παρούσα οδηγία προβλέπει την ίση μεταχείριση τόσο των λεσβιακών όσο και των ετερό ζευγαριών, την μη αναφορά του φύλου των συζύγων-συντροφισσών. Ωστόσο, επειδή η οδηγία δεν διευκρινίζει ότι οι χώρες μέλη είναι υποχρεωμένες να αναγνωρίζουν την οικογενειακή-ατομική κατάσταση των λεσβιακών ζευγαριών, πως οι γάμοι και τα σύμφωνα συμβίωσης πολλών λεσβιακών ζευγαριών έχουν πραγματική ισχύ, τα οποία εκ των πραγμάτων ακυρώνονται όταν επιθυμούν να ασκήσουν τα δικαιώματά τους για ελεύθερη κυκλοφορία σε χώρες που δεν έχουν ισοδύναμο θεσμό για την ατομική-προσωπική κατάσταση τους.

Η χθεσινή συζήτηση ασχολήθηκε με τα ανωτέρω ζητήματα και οι βουλευτίνες υπογράμμισαν μια λίστα διακρίσεων που οι λεσβιακές οικογένειες βιώνουν, μεταξύ των οποίων: τα κενά στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης και της σύνταξης επιζωσών, τη μη αναγνώριση της άλλης συντρόφισας για την ιατρική περίθαλψη, τη μη αναγνώριση των γάμων και της ατομικής κατάστασης-status, και την απογύμνωση των γονικών δεσμών από τα μη βιολογικά παιδιά.

Η απάντηση της Επιτροπής ήταν ότι η νομοθεσία αντιμετωπίζει ήδη τις διακρίσεις και τον τρόπο ακριβώς η αναγνώριση, καθώς και ότι τα θέματα της νομοθεσίας γύρω από την αναγνώριση των λεσβιακών ζευγαριών και λεσβιών συντροφισών είναι ένα εσωτερικό ζήτημα επίλυσης των χωρών μελών. Ενώ η ILGA-Europe αναγνωρίζει ότι η αρχή της επικουρικότητας ισχύει για τα θέματα της αναγνώρισης ή αλλοιώς οι λεσβιακές οικογένειες, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με την Επιτροπή ότι η οδηγία της ελεύθερης κυκλοφορίας αντιμετωπίζει ήδη τα κενά που οι βουλευτίνες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισαν. Πολλές λεσβίες συντρόφισσες στην πραγματικότητα, επιλέγουν να μην ταξιδεύουν και να μην διαμένουν σε διάφορες χώρες της ΕΕ λόγω των επιπλοκών που η μη αναγνώριση των γάμων τους , των συμφώνων συμβίωσης επιφέρει στη ζωή τους.

ILGA-Europe καλεί συνεπώς την Επιτρόπισα κα. Reding να αναλάβει την πολιτική ηγεσία για το θέμα αυτό και να διασφαλιστεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθοδηγείται από τη θεμελιώδη αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας που κατοχυρώνεται στη Συνθήκη της ΕΚ και να κινήσει τις δράσεις που απαιτούνται ώστε οι χώρες μέλη να αναγνωρίζουν αμοιβαία τους γάμους και τα σύμφωνα συμβίωσης των λεσβιακών ζευγριών. Μόνο η νομικά δεσμευτική αμοιβαία αναγνώριση των γάμων και των συμφώνων συμβίωσης θα διασφαλίσει ότι η θεμελιώδης αρχή της ΕΕ για την ελεύθερη κυκλοφορία θα πρέπει να εφαρμόζεται πλήρως για τα νυμφυμένα λεσβιακά ζευγάρια ή σε εκείνα που έχουν σύμφωνο συμβίωσης.

Μπορείτε να δείτε το σχετικό βίνετο εδώ


Την είδηση την βρήκαμε στις 8.9.10 και την μεταφράσαμε από την http://www.ilga-europe.org/home/news/for_media/media_releases /ilga_europe_s_reaction_to
Δημοσίευση ανάρτησης
_the_european_parliament_s_debate_on_
discrimination_against_same_sex_married_and_in_civil_partnership_couples