Η άνιση πρόσβαση οδηγεί σε τουρισμό γονιμότητας, λένε οι ειδικές
ΛΟΝΔΙΝΟ (Reuters) - Γυναίκες διασχίζουν τα σύνορα σε αναζήτηση φθηνότερων και πιο προσβάσιμων αγωγών γονιμότητας μπορούν τώρα να επιλέξουν περισσότερες από 100 χώρες, αλλά μπορεί οι ίδιες και τα μωρά τις να βρεθούν σε κίνδυνο, είπαν οι ειδικές στις 14.9.10.
Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE) και η Διεθνής Ομοσπονδία Εταιρειών Γονιμότητας (IFFS) είπαν πως μια έρευνα των υπηρεσιών αναπαραγωγικής έδειξαν μεγάλες ανισότητες μεταξύ των νομοθεσιών και την πρακτική σε πολλές χώρες. Ως αποτέλεσμα, οι γυναίκες που επιστρέφουν στη χώρα τις μπορεί να αντιμετωπίσουν νομικά ή ιατρικά προβλήματα.
"Παρά το γεγονός ότι κατ 'αρχήν η φροντίδα των ξένων και των ντόπιων γυναικών θα πρέπει ουσιαστικά να είναι οι ίδια και να ανταποκρίνεται κατά το δυνατόν καλύτερα στα πρότυπα, υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν είναι πάντα έτσι", δήλωσε η κα Francoise Shenfield της ESHRE σε συνέντευξη.
Μια έρευνα σε 105 χώρες από την IFFS διαπίστωσε ότι οι πολιτιστικές, θρησκευτικές και κοινωνικές διαφορές στις αντιλήψεις σχετικά με τις αγωγές γονιμότητας, όπως η χρησιμοποίηση ωαρίων σπερματοζωαρίων και εμβρύων από δωρήτριες που σημαίνει πως υπάρχουν μεγάλες διαφορές στον αριθμό των κλινικών που προσφέρουν την αγωγή, και στις υπηρεσίες που παρέχουν.
Η In vitro γονιμοποίηση (IVF), περιλαμβάνει την αφαίρεση των ωαρίων από τις ωοθήκες της γυναίκας και συνδυάζεται με σπέρμα στο εργαστήριο. Τα ισχυρότερα έμβρυα, στη συνέχεια εμφυτεύονται στη μήτρα της γυναίκας. Θεωρητικά, τα ωάρια, το σπέρμα και τα έμβρυα μπορούν να δωρηθούν.
Η έρευνα της IFFS διαπίστωσε πως υπάρχουν πάνω από 500 κλινικές γονιμότητας στην Ινδία και περίπου 615 στην Ιαπωνία, αλλά μόνο το 66 στη Βρετανία, 120 στη Γερμανία, 200 στην Ισπανία και οι 360 στην Ιταλία.
Ο διευθυντής εκδόσεων της IFFS Ian Cooke είπε πως οι ανισότητες στην πρόσβαση ώθησε τις γυναίκες να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για αγωγή, αλλά θα μπορούσε να τις εκθέσει σε ιατρικές, οικονομικές ή νομικές δυσκολίες.
Νομικές διαφορές
Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι οι κανόνες σχετικά με τον μέγιστο αριθμό των εμβρύων που μπορεί να μεταφερθεί στη μήτρα της γυναίκας με την εξωσωματική γονιμοποίηση.
Στην Αγγλία και τη Σκανδιναβία μόνο ένα ή δύο έμβρυα μπορούν να μεταφερθούν, αλλά άλλες χώρες έχουν υψηλότερα όρια ή δεν υπάρχουν καθόλου όρια - ένας παράγοντας που μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των πολλαπλών κυήσεων που μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους αμφότερα για τις μητέρες και τα βρέφη.
Κατάψυξη εμβρύων έχει απαγορευθεί στη Γερμανία, την Ιταλία και την Κροατία, αλλά και η γονιμοποίηση των ωαρίων επιτρέπεται πριν αυτά καταψυχθούν. Στη Αγγλία, η άρση της ανωνυμίας των δωρητριών-ων έχει οδηγήσει σε σοβαρή έλλειψη στη δωρεά σπέρματος.
Η δωρεά ωαρίων και σπέρματος εντελώς σε πολλές ισλαμικές χώρες, και στη Γαλλία, οι λεσβίες δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στη δωρεά σπέρματος. Η Τουρκία πρόσφατα απαγόρευσε τη μετάβαση στο εξωτερικό για να λάβουν δωρεές ωαρίων ή σπέρματος - ένα νόμο που οι ειδικές είπαν πως σχεδόν εντελώς ανεφάρμοστος.
"Αν μια γυναίκα πάει για διακοπές και επιστρέψει εγκύος, ποιά μπορεί να πει ακριβώς πώς ή πότε έμεινε έγκυος;" είπε η κα. Shenfield.
Τόσο η IFFS όσο και η ESHRE υποστηρίζει τα δικαιώματα των γυναικών να ταξιδέψουν για να κάνουν αγωγή γονιμότητας, αλλά ανέφεραν σε κοινή δήλωση ότι "στην ιδανική περίπτωση, αυτό θα πρέπει να γίνεται στην χώρα τις".
Ζητούν οι εθνικές υγειονομικές αρχές για να προσπαθήσουν να εναρμονίσουν τα πρότυπα για την αύξηση της ασφάλειας των γυναικών και να προσφέρουν ίση μεταχείριση για όλες εκείνες που επιθυμούν την τεχνική γονιμοποίηση.
"Η μεταβολή των διεθνών νομοθεσιών που αφορούν την αγωγή της υπογονιμότητας είναι μια από τις αιτίες που προκαλούν τις γυναίκες ή τα ζευγάρια να επιδιώξουν τη διασυνοριακή αγωγή», δήλωσε ο Cooke. "Αν αυτό είναι αναπόφευκτο ζητούμε τα διεθνή πρότυπα για την εξασφάλιση αυτών των γυναικών πως θα λαμβάνουν συνεκτικές συμβουλές και ασφαλή αγωγή".
Την είδηση την βρήκαμε στις 14.9.10 γραμμένη από την Kate Kelland, ανταποκρίτρια για την Υγεία και την Επιστήμη στην http://www.reuters.com/article/idUSTRE68C57P20100914