29 Σεπ 2010

Στην Τσετσενία οι γυναίκες εξαναγκάζονται σε ισλαμική ενδυμασία

Στην Τσετσενία οι γυναίκες εξαναγκάζονται σε ισλαμική ενδυμασία

ΜΟΣΧΑ - Γυναίκες στην Τσετσενία πιέζονται για να υιοθετήσουν την ισλαμική ενδυμασία, σύμφωνα με ακτιβίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ενα βίντεο ισλαμικού φονταμενταλιστικού κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο με το πιο πρόσφατο παράδειγμα της επιδείνωσης των δικαιωμάτων των γυναικών υπό τον Ramzan Α.Kadyrov, πρόεδρο της αναξέλεγκτης νότιας Ρωσικής Δημοκρατίας.

Ακτιβίστριες στην Τσετσενία, όπου η Ρωσία έχει εξαπολύσει δύο πολέμους κατά των αυτονομιστριών τα τελευταία 16 χρόνια, δήλωσαν πως ο εκφοβισμός κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια του μήνα νηστείας του Ραμαζανιού. Υπήρξε επίσης καταστολή των παραβιάσεων του ισλαμικού νόμου, όπως η πώληση τροφίμων πριν από το ηλιοβασίλεμα, καθώς και κάθε πώληση αλκοόλ, είπαν.

Οι ακτιβίστριες που μίλησαν από την Τσετσενία, επέμειναν στην ανωνυμία, επειδή είπαν ότι φοβούνται αντίποινα.

Απειλές κοινωνικής απόρριψης, όπως είπαν, καθώς το Ραμαζάνι έληξε στα μέσα Σεπτεμβρίου. Άνδρες με ισλαμικά ρούχα είχαν πλησιάσει τις γυναίκες οι οποίες θεωρήθηκαν ως απρεπώς ντυμένες για να τις τραβήξουν από το μπράτσο, το οποίο είναι αδίκημα σύμφωνα με το έθιμο της Τσετσενίας.

Μια ακτιβίστρια είπε ότι τα περιστατικά που καταγράφηκαν, τον Αύγουστο στο οποίο περιλαμβάνεται μια γυναίκα που την απήχθηκε από άνδρες σε ένα τζιπ επειδή φορούσε μια φούστα που θεωρήθηκε διάφανη και δεν φορούσε μαντίλα στο κεφάλι στη Γκρόζνι, την πρωτεύουσα της Τσετσενίας. Άλλοι άνδρες διένειμαν φυλλάδια στις γυναίκες συμβουλεύοντάς τις πώς να ντύνονται, είπε.

Σύμφωνα με την παράδοση της Τσετσενίας, οι γυναίκες δεν θα πρέπει να φορούν αμάνικα ρούχα, φορούν συνήθως μια λωρίδα μαντιλιού που μοιάζει περισσότερο με μια μπαντάνα παρά με hijab. Μέχρι πρόσφατα, κρίθηκε προνόμιο των ανδρών της οικογένειας να αποφασίσουν το στυλ του φορέματος, αλλά ισλαμιστές ακτιβιστές, που έχουν την υποστήριξη από τον κ. Καντίροφ, ζητούν να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο.

Την Ημέρα της Γυναίκας στην Τσετσενία, o κ. Kadyrov αποφάσισε ένα ταξίδι για να τιμήσει 46 γυναίκες της Τσετσενίας που πνίγηκαν, αντί να υποκύψουν σε Ρώσους στρατιώτες στο πόλεμο του 19ου αιώνα, έδωσε τον ταπεινωτικό έπαινο από τα μέσα ενημέρωσης στις γυναίκες της Τσετσενίας ως συζύγων και μητέρων, και τις κάλεσε να παρα-ακολουθούν τα ισλαμικά ήθη.

Η τσετσενική τηλεόραση ανέφερε στις 16 Σεπτεμβρίου μια πορεία στη Γκρόζνι των μαθητριών ενός ισλαμικού πανεπιστημίου με ισλαμική ενδυμασία. Η εκδήλωση, που οργανώθηκε από ένα σύλλογο που ονομάζεται "Ramzan" και μια κρατική υπηρεσία υπεύθυνη για την "πνευματική και ηθική εκπαίδευση”, και λέγεται “Η ομορφιά της Τσετσένας γυναίκας”.

"Κάθε πρόσωπο πρέπει να προσπαθεί για την ομορφιά, και μια νεαρή γυναίκα που βάζει τη μαντίλα-hijab είναι πανέμορφη, όπως αρμόζει στις προσταγές του Παντοδύναμου”,είπε ο Sado Meserbiyev, πρόεδρος της "Ramzan”.

Η Human Rights Watch, που εδρεύει στην Ν. Υόρκη δήλωσε τον Αύγουστο ότι τα δικαιώματα των γυναικών παραβιάζονται από τις προσπάθειες επιβολής του ισλαμικού κώδικα ενδυμασίας. Είπε πως οι γυναίκες χωρίς μαντίλα ή "άσεμνο" φόρεμα έχουν δεχτεί επίθεση με όπλα “χρώματος” στη Γκρόζνι.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσσος διαμεσολαβητής ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Vladimir Lukin, ζήτησε από το γραφείο του ομοσπονδιακού γενικού εισαγγελέα τη διερεύνηση των επεισοδίων με όπλα “χρωμάτων”.

Η Tanya Lokshina, ερευνήτρια στη Μόσχα του γραφείου της Human Rights Watch που ταξιδεύει τακτικά στην Τσετσενία, δήλωσε ότι η κατάσταση των γυναικών έχει επιδεινωθεί υπό τον 33χρονο κ. Kadyrov, ο οποίος διαδέχθηκε τον πατέρα του, Akhmad Kadyrov, πρώην ηγέτη των ανταρτών και μουφτή που έγινε ένθερμος υποστηρικτής του Κρεμλίνου πριν σκοτωθεί από δολοφονική βόμβα το 2004.

«Δόθηκαν οδηγίες πως τα κορίτσια δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο χωρίς μαντήλι, ή νέες γυναίκες στο πανεπιστήμιο, και ότι είναι αδύνατο να εργαστούν χωρίς ένα μαντίλι», η κα Lokshina είπε. "Η πίεση αυξήθηκε, μέσα από τηλεοπτικά προγράμματα και δηλώσεις, για τον έλεγχο των ηθών των γυναικών".

Η κα Lokshina υπενθυμίμησε ότι η Natalya Estemirova, μια Τσετσενή αγωνίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δολοφονήθηκε πέρυσι, είχε υποβληθεί σε καταιγισμό χαρακτηρισμών όταν κλητεύθηκε από τον κ. Καντίροφ Μάρτιο του 2008. Εξοργίστηκε όταν η κα Estemirova είχε πει πως οι γυναίκες εξαναγκάζονται να φορούν μαντίλα, σε σχόλιο της σε μια συνέντευξη με REN-TV, ένα ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό,
Το 2007, ο κ. Καντίροφ δήλωσε ότι οι γυναίκες που εργάζονται στην κυβέρνηση πρέπει να καλύπτουν το κεφάλι τις στην εργασία.

Η κα Lokshina, δήλωσε "Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για μια πραγματική παραβίαση του δικαιώματος των γυναικών στην ιδιωτική ζωή, ή την ελευθερία της συνείδησης», από την πίεση να τηρήσουν έναν κώδικα ενδυμασίας.

Η κα Lokshina έστειλε ένα σαρωμένο φυλλάδιο το οποίο είπε της διαβιβάστηκε από την Τσετσενία, το οποίο έδειχνε πως οι ισλαμιστές θέλουν οι γυναίκες να ντύνονται: με μεγάλα φαρδιά παλτό και μαντίλα που καλύπτει πλήρως το κεφάλι.

Ο νόμος του Kadyrov έφερε μια αδύναμη ειρήνη στην Τσετσενία. Η Grozny έχει ανοικοδομηθεί και η ιστοσελίδα του κ. Kadyrov επαινεί τον πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν για το ότι «μας έδωσε τα πάντα".

Ωστόσο, συνεχίζονται οι επιθέσεις από τους αντάρτες οι οποίοι δηλώνουν ότι είναι οι αληθινοί εκπρόσωποι του Ισλάμ και ο κ. Kadyrov εισάγει μέτρα που λέει πως προορίζονται για να διατηρηθεί η ειρήνη και η καθαρότητα του Ισλάμ.

«Το Κρεμλίνο κλείνει τα μάτια του σε όλα όσα ο Ramzan Akhmadovich Kadyrov κάνει, δίνοντάς του το εν λευκώ ακόμη και στις δράσεις που είναι αντίθετες προς το νόμο”,είπε η κα Lokshina.

Πλάνα στο Διαδίκτυο δείχνουν γυναίκες που ντυμένες με φορέματα με κοντά μανίκια και χωρίς μαντίλα να ψεκάζονται με χρώμα από διερχόμενα αυτοκίνητα. Ο κ. Kadyrov είπε στην τσετσενική τηλεόραση, τον Ιούλιο πως ενέκρινε αυτές τις δράσεις.

"Ακόμη και αν γινόταν με την άδειά μου, δεν θα ντρεπόμουν», είπε. «Αποδεικνύεται ότι τα κορίτσια που ψεκάστηκαν με χρώμα είχαν προειδοποιηθεί πολλές φορές στο παρελθόν. Μετά από ένα τέτοιο περιστατικό, ένα κορίτσι πρέπει ακριβώς να εξαφανιστεί από το πρόσωπο της γης, κλειδώστε την στο σπίτι και να μην βγαίνει έξω γιατί συμπεριφέρθηκε τόσο ανάρμοστα, γιαυτό συνέβη κάτι τέτοιο σε αυτήν".

Ο κ. Καντίροφ έκανε παρόμοια σχόλια αφ' ότου επτά γυναίκες βρέθηκαν πυροβολημένες και σκοτώθηκαν στη Γκρόζνι το 2008. Δεν υπάρχει επίσημη εξήγηση για τους θανάτους, αλλά οι Τσετσένες υποθέτουν πως οι γυναίκες ενδέχεται να έχουν πέσει θύματα ανδρών τιμωρών «τιμής», αφ' ότου κατηγορήθηκαν για ανήθικη συμπεριφορά.

Ο Dik Altemirov, 76χρονος Τσετσένος ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αντίθετος με τον τον ισλαμικό φονταμενταλισμό, δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη ότι οι επιθέσεις κατά των γυναικών μπορεί να οδηγήσουν σε αιματηρές συγκρούσεις.

"Μπορώ να έγκυρα πω ότι εδώ πληρώνει πολύ ακριβά όποιος αγγίζει μια γυναίκα", είπε. "Δεν νομίζω ότι όσοι πάσχουν από αυτές τις υπερβολές θα τους συγχωρέσουν".


Την είδηση την βρήκαμε στις 27.9.10 και την μεταφράσαμε από την Nytimes γραμμένη από την Sofia Kishkovsky
στην http://www.nytimes.com/2010/09/28/world/europe/28iht-chechnya.html?src=twt&twt=nytimes