15 Σεπ 2010

Τέλος στον νευρο-σεξισμό δίνει το βιβλίο Delusions of Gender

Δεν υπάρχει «γυναικεία» και «ανδρική» συμπεριφορά

Ερευνήτριες υποστηρίζουν ότι δεν καταγράφονται μείζονες νευρολογικές διαφορές μεταξύ των εγκεφάλων των δύο φύλων


ΛΟΝΔΙΝΟ Τέλος στον «νευροσεξισμό», δηλαδή στην άποψη ότι το φύλο μας, γυναικείο, ανδρικό, καθορίζει τη συμπεριφορά μας επιχειρούν να βάλουν νέες επιστημονικές μελέτες. Η ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης Κορντέλια Φάιν στο βιβλίο της «Delusions of Gender» («Οι αυταπάτες του φύλου»), που κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες στην Αγγλία, ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν μείζονες νευρολογικές διαφορές μεταξύ γυναικείου και ανδρικού εγκεφάλου.

Ενα τεράστιο ποσοστό ανθρώπων πιστεύει ότι υπάρχουν βασικές εξελικτικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων για τις οποίες ευθύνονται τα γονίδιά μας. Ετσι, διαφορές στις ικανότητες γυναικών, ανδρών, όπως η ευκολία ανάγνωσης ενός χάρτη, η ικανότητα οδηγικών ελιγμών ή η ευκολία έκφρασης συναισθημάτων, θεωρούνται σχεδόν «έμφυτες» και τέλος πάντων «άμεσα εξαρτώμενες» από το φύλο.

Οπως ισχυρίζονται όμως τώρα επιστημόνισες, οι διαφορές συμπεριφοράς μεταξύ γυναικών και ανδρών είναι επίκτητες, καταρρίπτοντας έτσι το γνωστό φυλετικό στερεότυπο ότι «οι γυναίκες είναι από την Αφροδίτη και οι άνδρες από τον Αρη», σύμφωνα με το πασίγνωστο βιβλίο του Τζον Γκρέι.

«Οχι, ο εγκέφαλος και η ανθρώπινη διάνοια δεν είναι αιχμάλωτες του φύλου ή των γονιδίων.Και όσες υποστηρίζουν το αντίθετο απλώς επαναλαμβάνουν τα παλιά στερεότυπα αφού τα έχουν καλύψει με επιστημονικό μανδύα» επισημαίνει η κυρία Φάιν, θεωρώντας ότι αυτοί οι ισχυρισμοί είναι στην ουσία ψευδοεπιστημονικοί και «ντυμένοι με την αξιοσέβαστη και έγκυρη γλώσσα της νευροεπιστήμης».

Με την Αυστραλή ερευνήτρια συντάσσεται και η Αγγλίδα συναδέλφισά της Τζίνα Ρίπον. «Πρόκειται για μια ξεκάθαρη παρανόηση. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως ιατρικό στοιχείο που να δείχνει την άμεση σχέση μεταξύ φύλου και συμπεριφοράς» υποστηρίζει η νευροεπιστημόνισα του Πανεπιστημίου του Αστον, στο Μπέρμιγχαμ.

Υπάρχει όμως και ο αντίλογος. Άλλες ειδικές, όπως η ψυχολόγος Σούζαν Πίνκερ, διαφωνούν κάθετα με την άποψη αυτή. «Λεπτές,σχεδόν αδιόρατες,αλλά πάντως σημαντικές συμπεριφορικές διαφορές υπάρχουν έμφυτες σε καθένα από τα δύο φύλα.Γιατί επιμένουμε να αγνοούμε τις μελέτες και τα πειράματα αυτά;» τονίζει η δρ Πίνκερ.

«Τα στοιχεία που διαθέτουμε μας υποδεικνύουν ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα στον γυναικείο και στον ανδρικό εγκέφαλο» εξηγεί, με τη σειρά της, και η αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Σικάγου Λίζα Ελιοτ, παραδεχόμενη ότι «υπάρχουν βέβαια διαφορές συμπεριφοράς ανάμεσα στα δύο φύλα. Αυτές όμως ενισχύονται όσο μεγαλώνουν τα παιδιά, επειδή ανάλογα αυξάνονται οι προκαταλήψεις που έχουμε.Τα παιδιά δεν κληρονομούν τις διανοητικές διαφορές. Τις μαθαίνουν και μετά τις καλλιεργούν. Αποτελούν τον αντικατοπτρισμό των προσδοκιών μας σχετικά με το πώς “πρέπει” να είναι ένα κορίτσι κι ένα αγόρι».


Την είδηση την βρήκαμε στις 14.9.10 από την εφημερίδα το Βήμα στην http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=354180&dt=14/09/2010