24 Σεπ 2010

Οι γυναίκες είναι πλειοψηφία στην κυβέρνηση της Ελβετίας

Οι γυναίκες είναι πλειοψηφία στην κυβέρνηση της Ελβετίας

Γυναικεία υπόθεση είναι η διαμόρφωση της πολιτικής στην Ελβετία, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας τα τέσσερα από τα επτά μέλη της σύνθεσης της κυβέρνησης είναι γυναίκες.

Η εξέλιξη αυτή προέκυψε ύστερα από την εκλογή από το ελβετικό Κοινοβούλιο (με απόλυτη πλειοψηφία και εν μέσω χειροκροτημάτων) της 50χρονης Σιμονέτα Σομαρούγκα από το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών. «Συμβολικά πρόκειται για ένα αρκετά δυνατό μήνυμα από μια μάλλον συντηρητική χώρα να έχει τέσσερις γυναίκες στην επταμελή κυβέρνησή της» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Πασκάλ Σκιαρίνι, επικεφαλής της πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Ακόμα ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό στοιχείο για αυτή την εξέλιξη είναι πως οι γυναίκες στην Ελβετία απέκτησαν δικαίωμα ψήφου μόλις το 1971.

Αν και είναι αρκετά ασυνήθιστο οι γυναίκες να υπερτερούν αριθμητικά στη σύνθεση κυβερνήσεων κρατών της Ευρώπης, η περίπτωση της Ελβετίας δεν είναι μοναδική. Υπενθυμίζεται πως μετά την επανεκλογή του Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο το 2008, η κυβέρνηση της Ισπανίας αποτελούνταν από περισσότερες γυναίκες, ενώ αντίστοιχες «πλειονότητες» καταγράφονται στη Φινλανδία και στη Νορβηγία.


Την είδηση την βρήκαμε στις 22.09.2010 στην City Press γραμμένη από τον Σπύρο Χριστόπουλο http://www.citypress.gr/index.html?action=article&article=76740