1 Σεπ 2010

Ναι, στο λεσβιακό γάμο είπε η Τασμανία

Πέρασε η νομοθεσία από τη Κάτω Βουλή της Τασμανίας που θα επιτρέψει τον πολιτικό γάμο στα λεσβιακά ζευγάρια σε διαπολιτειακό επίπεδο ή από άλλες χώρες πρέπει να αναγνωρίζονται αυτόματα στο πλαίσιο της νομοθεσίας της Τασμανίας χωρίς την ανάγκη να επιβεβαιωθεί ξανά το καθεστώς τους.

Οι Queer της Τασμανίας χαιρέτισαν την κίνηση. Λεσβιακά ζευγάρια της Τασμανίας σε σχέσεις Deeds (μορφή πολιτικού γάμου) έχουν ήδη αναγνωριστεί σε άλλα κράτη της Κοινοπολιτείας της Αυστραλίας, σε ορισμένες υπερπόντιες χώρες και η αμοιβαία αναγνώριση των ζευγαριών θα αποφέρει σημαντικά οφέλη σε εκείνες που ταξιδεύουν, ή μετακομίζουν, στην Τασμανία.

Ο Rodney Croome, Queer εκπρόσωπος της Τασμανίας, δήλωσε: «Τα λεσβιακά ζευγάρια της Τασμανίας έχουν ωφεληθεί σε διάφορους τομείς με το να αναγνωρίζονται σε μέρη όπως η Αγγλία και η Νέα Ζηλανδία, όσο και τα ζευγάρια που έρχονται στην Τασμανία θα επωφεληθούν κατά ανάλογο τρόπο όταν οι σχέσεις τις αναγνωριστούν εδώ.

"Για παράδειγμα, εάν ένα λεσβιακό ζευγάρι με διαπολιτειακό γάμο, είτε από άλλη χώρα ταξιδέυει στην Τασμανία και μια συντρόφισσα αρρωστήσει, η άλλη μπορεί να είναι ήσυχη ότι θα θεωρηθούν αυτομάτως ως συγγένισσες.
"Ένα νυμφευμένο λεσβιακό ζευγάρι που μετεγκαθίσται στην Τασμανία μπορεί επίσης να είναι βέβαιο πως ο γάμος τις είναι σε ισχύ χωρίς την ανάγκη μιας μακράς και δαπανηρής διαδικασίας επιβεβαίωσης του γάμου".

Μια τροπολογία που να απαγορεύει την αναγνώριση των λεσβιακών γάμων που συνάφθηκαν στο εξωτερικό ως μορφή συμβίωσης στη Τασμανία, που προτάθηκε από μέλος του Φιλελεύθερου κόμμματος Michael Ferguson, έχει ήδη καταψηφιστεί. Αν είχε περάσει, μόνο σύμφωνα συμβίωσης που έγιναν σε άλλες χώρες-εξωτερικό θα αναγνωρίζονταν στην Τασμανία. Ο Croome επισήμανε την νίκη της “ασυμβίβαστης” πρότασης.

Και πρόσθεσε: «Οι λεσβιακοί γάμοι που έγιναν σε άλλες χώρες-εξωτερικό έχουν ήδη αναγνωρισθεί στην Αυστραλία από τις υπηρεσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης όπως η Στατιστική Υπηρεσία και το Τμήμα Μετανάστευσης, έτσι μεγάλες εταιρείες από την Telstra, μέσω της Qantas της Commonwealth Bank, είναι ακραία και αντιφατικό να λένε ότι δεν θα πρέπει να αναγνωρίζουν τους γάμους στην Τασμανία.

"Θα ήταν επίσης ασυνεπές και υπερβολικά σκληρό να αναγνωρίσει λεσβιακά ζευγάρια που νυμφεύθηκαν στο Όκλαντ ή το Λονδίνο, αλλά στη συνέχεια να πει στα λεσβιακά ζευγάρια που νυμφεύθηκαν, ας πούμε, στο Βανκούβερ ή στη Μαδρίτη, ότι ο γάμος τις δεν σημαίνει τίποτα στο δίκαιο της Τασμανίας".


Την είδηση την βρήκαμε στις 31.8.10 και την μεταφράσαμε από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2010/08/31/tasmanian-lgbt-activists-welcome-recognition-of-interstate-and-overseas-same-sex-unions/