17 Σεπ 2010

Συνελήφθει ο queer ακτιβιστής Nikolai Alekseev

O Nikolai Alekseev, Ρώσσος ακτιβιστής των queer δικαιωμάτων ο οποίος συνελήφθει στο αεροδρόμιο της Μόσχας χθες, πιστεύεται ότι είναι στο Μινσκ.

Ο Alekseev, ο οποίος είναι δημοφιλής στις ρωσικές αρχές, εξ' αιτίας της προσπάθειών να διεξαχθούν Ημέρες Υπερηφάνειας- Pride, συνελήφθη από την συνοριακή αστυνομία κατά τον έλεγχο στις 15.9.10 στο αεροδρόμιο Domodedovo αφ' ότου πέρασε από τον έλεγχο διαβατηρίων.

Αγνοείται η τύχη του ως σήμερα και αρκετές πηγές λένε τώρα ότι είναι ασφαλής και καλά, στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας.

Σύμφωνα με τα LGBT Asylum News, οι φίλες του μετέφεραν ένα μήνυμα: "Λάβαμε ένα μήνυμα ότι είναι ασφαλής και στο Μινσκ, θα μάθουμε περισσότερα, όταν αυτός μπορεί να επικοινωνήσει, κατά πάσα πιθανότητα αύριο. Θέλαμε να σας ενημερώσουμε και επίσης να σας ευχαριστήσουμε για την απίστευτη και τεράστια κινητοποίηση και την αλληλεγγύη σας. Η οποία απέδωσε".

Ο Alekseev έπρεπε να πετάξει προς Γενεύη χθες. Δεν είναι γνωστό γιατί συνελήφθη ή πώς έφτασε στο Μινσκ.

Ωστόσο, ανέφερε το GayRussia.ru πως ο Alekseev είχε ενημερωθεί από τις ρωσικές αρχές να μην πραγματοποιήσει την διαμαρτυρία κατά του Queer-φοβικού δημάρχου της Μόσχας, Yuri Luzhkov, στις 21ης Σεπτεμβρίου.

Η αστυνομία της Ελβετίας θα πει "κακά πράγματα" αν προσπαθήσει να μπει στη χώρα.

Η διαμαρτυρία κατά του δημάρχου θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.
Γίνονται προσπάθειες να πραγματοποιηθεί η Ημέρα Υπερηφάνειας στη Μόσχα κατά τα τελευταία χρόνια. Ορισμένες από αυτές κατέληξαν σε εκδηλώσεις βίας, οι διαδηλώτριες δέχτηκαν επίθεση από νεοναζί.

Διαδηλώτριες κατηγόρησαν επίσης την βαρβαρότητα της αστυνομίας.


Την είδηση την βρήκαμε στις 16.9.10 και την μεταφράσαμε από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2010/09/16/missing-russian-gay-rights-campaigner-in-minsk/

Υπενθυμίζουμε πως ο Nikolai Alekseev είχε παραυρεθεί στην εκδήλωση της Ημέρας Υπερηφάνειας-Athens Pride στην Αθήνα με θέμα την Ημέρα Υπερηφάνειας σε πολλές χώρες και προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε χώρα.