Μια μικρή έρευνα για τις λεσβίες γονείς έδειξε ότι πολλές ακόμα πρέπει να στραφούν σε φίλους ή στο διαδίκτυο για να βρουν δότη, παρά τη νομοθεσία που καθιστά ευκολότερο για αυτές να χρησιμοποιούν κλινικές τεχνικής γονιμοποίησης.
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από την Δρ Petra Nordqvist από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, διαπίστωσε ότι το κόστος των κλινικών τεχνικής γονιμοποίησης για να συλλάβουν ένα παιδί αποτελεί εμπόδιο για τα λεσβιακά ζευγάρια.
Σύμφωνα με την Hefa, η οποία ρυθμίζει την αγωγή γονιμοποίησης στην Αγγλία, το μέσο κόστος ενός κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων είναι μεταξύ 4.000 και 8.000 λίρες Αγγλίας.
Οι τιμές για τη διαδικασία ποικίλουν από κλινική σε κλινική, αν και ορισμένες κλινικές ενθαρρύνουν τις λεσβίες να δωρίσουν τα ωάρια τις με αντάλλαγμα εκπτώσεις στη θεραπεία.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα λεσβιακά ζευγάρια συχνά πρέπει να βρουν δότη στο διαδίκτυο ή να ζητήσουν από φίλους, αλλά αυτό μερικές φορές οδηγεί σε συγκρούσεις για την επιμέλεια και την πρόσβαση του δότη μετά τη γέννηση.
Τα λεσβιακά ζευγάρια που χρησιμοποιούν κλινικές για να συλλάβουν έχουν μεγαλύτερη νομική προστασία, αν ο δότης αποφασίσει αργότερα ότι θέλει να έχει πρόσβαση στο παιδί.
Η Δρ Nordqvist διεξήγαγε 25 συνεντεύξεις σε λεσβίες γονείς. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο Ερευνών.
Είπε: «Τα ευρήματα της μελέτης αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια την εμπειρία των λεσβιακών ζευγαριών που θέλουν να συλλάβουν.
"Δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα για να δείξουν πόσο σύνηθες είναι γι 'αυτές που απέκτησαν παιδιά με σύλληψη από δότη μετά τις αλλαγές στη νομοθεσία - και άλλους παράγοντες - αλλά οι συμπεριφορές-στάσεις άλλαξαν δραστικά καθιστώντας πολύ ευκολότερη τη διαδικασία.
"Ακόμη και πριν από πέντε χρόνια, πολλά λεσβιακά ζευγάρια είχαν διωχθεί από κλινικές επειδή ήταν λεσβίες.
“Αλλά ακόμη και αν τώρα είναι ευκολότερο από ορισμένες απόψεις, το τεράστιο κόστος της θεραπείας γονιμότητας σε κλινικές αποκλείει πολλές λεσβίες”.
Πριν, οι κλινικές μπορούσαν να απορίψουν τις λεσβίες με δικαιολογία την «ανάγκη για έναν πατέρα», αλλά η νομοθεσία άλλαξε τη χρονιά 2008.
Η Dr Nordqvist πρόσθεσε: «Όπως και οι περισσότερες οικογένειες, οι λεσβίες βασίζουν την επιλογή των δωρητών σε πράγματα όπως η εθνότητα, οικογενειακές ομοιότητες, χαρακτηριστικά προσώπου και το επίπεδο εκπαίδευσης.
"Αλλά τα λεσβιακά ζευγάρια που δεν μπορούν να πληρώσουν την κλινική θεραπεία ορισμένες φορές περνούν στη διαδικασία της ανώνυμης δωρεάς - για παράδειγμα, δεν ανταλλάσουν επώνυμα και διευθύνσεις με ένα δότη που βρήκαν σε ένα chatroom στο διαδίκτυο".
Την είδηση τη βρήκαμε στις 19.8.10 και τη μεταφράσαμε από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2010/08/19/costs-are-a-barrier-to-lesbian-couples-conceiving-study-finds/