14 Μαρ 2011

Οι Τσετσένες κακοποιούνται μέσω της "εκστρατείας αρετής"

HRW: Οι Τσετσένες κακοποιούνται αν αρνηθούν να καλύψουν το κεφάλι τις

Τα αυτοκίνητα ανάβουν τους προβολέις στο φως της ημέρας. Οι δυνάμεις ασφαλείας τείνουν τα όπλα στις τρομοκρατημένες γυναίκες και πυροβολούν με όπλα χρώματος. Αδειάζουν τις σφαίρες χρώματος με δύναμη, μια ακόμα σκληρή τιμωρία στην Τσετσένες που εξέρχονται από το σπίτι τις χωρίς την μαντίλα.
Ο ισχυρός άνδρας της Τσετσενίας, Ramzan Kadyrov, έχει επιβάλει ένα κώδικα ισλαμικής ενδυμασίας για τις γυναίκες, και τις εκφοβίζει με τις δυνάμεις ασφαλείας του που έχουν χρησιμοποιήσει όπλα με σφαίρες χρώματος, απειλές και ύβρεις εναντίον όσων αρνούνται να υπακούσουν.

Σε μια 40-σελίδων έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 10 Μάρτη, η όμαδα HRW - Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την εκστρατεία ως κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών και παρότρυνε τα άλλα έθνη να θέσουν το ζήτημα με τη Μόσχα. «Η επιβολή του κώδικα της υποχρεωτικής ισλαμικής ενδυμασίας για τις γυναίκες στην Τσετσενία παραβιάζει τα δικαιώματά τις στην ιδιωτική ζωή, την προσωπική αυτονομία, την ελευθερία της έκφρασης, της θρησκείας, την ελευθερία της σκέψης και της συνείδησης", αναφέρει η έκθεση. "Είναι επίσης μια μορφή διακρίσεων λόγω φύλου η οποία απαγορεύεται βάσει διεθνών συνθηκών στις οποίες η Ρωσία είναι συμβαλλόμενη χώρα". Οι κανόνες του Kadyrov με την υποστήριξη του πρωθυπουργού Vladimir Putin, ο οποίος υπολογίζει σε αυτόν για να σταθεροποιήσει την κυρίως μουσουλμανική περιοχή στη νότια Ρωσία μετά από δύο πολέμους αυτονομιστριών-ών κατά τα τελευταία 16 χρόνια. Οι αρχές τις Ρωσίας έκαναν τα στραβά μάτια με τη μεταχείριση των γυναικών και άλλων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία.

Η HRW πήρε συνέντευξη από δεκάδες γυναίκες που έχουν βιώσει ή είναι μάρτυρες επιθέσεων ή παρενόχλησης για την άρνησή τις να συμμορφωθούν με το κώδικα ισλαμικής ενδυμασίας. Ένα από τις γυναίκες θύματα, η οποία προσδιορίστηκε-αποκαλείται ως Λουίζα, είπε στην ομάδα δικαιωμάτων ότι επιτέθηκαν στην ίδια και μια φίλη της ενώ περπατούσας στην Λεωφόρο Putin στη Grozny μια πολύ ζεστή ημέρα τον περασμένο Ιούνιο, επειδή φορούσαν φούστες λίγο κάτω από το γόνατο και μπλούζες με μανίκια λίγο πάνω από τον αγκώνα και δεν φορούσαν μαντίλα. Ξαφνικά, ένα αυτοκίνητο χωρίς πινακίδα κυκλοφορίας τράβηξε κατ' επάνω τις, κατέβασαν το πλαϊνό παράθυρο και έστρεψαν την κάνη ενός πυροβόλου όπλου προς αυτές. "Νόμισα ότι το όπλο ήταν αληθινό και όταν άκουσα τους πυροβολισμούς σκέφτηκα: "Αυτό είναι ο θάνατος", δήλωσε στην έκθεση. "Ένιωσα κάτι να με χτυπάει στο στήθος και έπεσα στον τοίχο του κτιρίου. Το κτύπημα ήταν φρικτό, σαν τα στήθη μου να είχαν τρυπηθεί με μια καυτή βελόνα, αλλά δεν λιποθύμησα ή κάτι σχετικό και ξαφνικά παρατήρησα κάποιο περίεργο πράσινο υγρό στον τοίχο και ένα τεράστιο πράσινο λεκέ επίσης να επεκτείνεται στην μπλούζα μου".

Η 25χρονη γυναίκα είπε πως τη φίλη της την χύπησαν στα πόδια και σκουντούφλησε στο έδαφος. Άντρες ντυμένοι με την μαύρη στολή των δυνάμεων ασφαλείας του Kadyrov κοίταξαν έξω από τα παράθυρα του αυτοκινήτου, γελώντας και κάγχασαν. "Μόνο στο σπίτι μπορούσα να εξετάσω τη μελανιά και ήταν τόσο μεγάλη και άσχημη", υπενθύμησε η Λουίζα. "Από τότε, δεν τολμώ να φύγω από το σπίτι χωρίς την ισλαμική μαντίλα." Ένας άλλος στόχος ήταν, μια 29χρονή της οποίας το όνομα δεν δόθηκε, είπε ότι περπατούσε στην ίδια κεντρική λεωφόρο, τον Ιούνιο με δύο άλλες γυναίκες, όλες χωρίς μαντίλα, όταν δύο αυτοκίνητα σταμάτησαν κοντά τις και γενειοφόροι άνδρες με μαύρες στολές και όπλα που ψεκάζουν καυτό χρώμα, πυροβόλησαν προς αυτές ουρλιάζοντας: "Καλύψτε τα μαλλιά σας, πόρνες!" Η γυναίκα είπε στην HRW ότι ξέρει τουλάχιστον 12 γυναίκες που τις πυροβόλησαν με πυροβόλα όπλα καυτού χρώματος, τον Ιούνιο. Συνολικά, τουλάχιστον 50 με 60 γυναίκες πιστοποίησαν παρόμοια περιστατικά, είπε η HRW.

Απειλητικά φυλλάδια εμφανίστηκαν επίσης στους δρόμους της Grozny, προειδοποιώντας τις γυναίκες ότι εκείνες που δεν θα φορούν μαντίλα θα αντιμετωπίσουν "πιο πειστικά μέτρα". Οι γυναίκες που ερωτήθηκαν, από την οργάνωση HRW, ερμήνευσαν ως απειλή τη χρήση πραγματικών όπλων. Οι δυνάμεις ασφαλείας του Kadyrov έχουν κατηγορηθεί από αγωνίστριες ανθρωπίνων δικαιωμάτων για απαγωγές, βασανιστήρια και εκτελέσεις χωρίς δίκη στην Τσετσενία. Τον Ιούλιο 2009, η Natalya Estemirova διευθύντρια του γραφείου της τσετσενικής ομάδας δικαιωμάτων Memorial της Ρωσίας, απήχθη κοντά στο σπίτι της στη Grozny και βρέθηκε πυροβολημένη μέχρι θανάτου κατά μήκος ενός δρόμου λίγες ώρες αργότερα. Η Natalya Estemirova είχε επικρίνει δημοσίως την εκστρατεία ισλαμικής ενδυμασίας ως παραβίαση της ρωσικής νομοθεσίας, προκαλώντας την οργή του Kadyrov ο οποίος την είχε απειλείσει με επιπτώσεις.

Λίγες εβδομάδες μετά τους πυροβολισμούς με σφαίρες χρώματος, ο Kadyrov είπε σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ότι ήταν έτοιμοι να δώσουν βραβεία στους άνδρες που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις και πως οι γυναίκες που έγιναν στόχος τις άξιζε αυτή η συμπεριφορά. Δεν υπήρξε καμία απάντηση από τις ομοσπονδιακές αρχές.

Οι επιθέσεις με χρώμα έληξαν στα μέσα Ιουνίου, μετά την επίτευξη του στόχου του Kadyrov. Η πλειοψηφία των γυναικών είναι πλέον πολύ φοβισμένες για να πάνε στο κέντρο της Grozny χωρίς μαντίλα ή δεν τολμούν να διαμαρτυρηθούν κατά της "εκστρατείας αρετής". Στο Πανεπιστήμιο στην Grozny της Τσετσενίας αυτή την εβδομάδα, όλες οι φοιτήτριες φορούσαν μαντίλες και, τηρώντας πιστά την επίσημη γραμμή, που υπερασπίζεται την πρακτική ως μέρος της τοπικής παράδοσης και ως ένδειξη σεβασμού στο Ισλάμ. "Η μαντίλα είναι μέρος της θρησκείας μας, μέρος της πίστης μας», δήλωσε ο Seda Sabarova. Ο Kadyrov επίσης χλεύασε την κριτική της προσπάθειάς του να επιβάλει ένα κώδικα ισλαμικής ενδυμασίας, λέγοντας στις ξένες δημοσιογράφισες πως οι μαντίλες κάνουν τις γυναίκες όμορφες.


Την είδηση την βρήκαμε στις 10.3.11 και την μεταφράσαμε από την Associated Press γραμμένη από τον Vladimir Isachenkov στην http://hosted.ap.org/dynamic/stories/E/EU_RUSSIA_CHECHEN_DRESS_CODE?SITE=CACHI&SECTION=HOME&TEMPLATE=DEFAULT

Η φωτογραφία είναι το έργο "Like Everyday (Domestic Life)" της
Shadi Ghadirian τον Αύγουστο 2002.