28 Ιουλ 2010

Alexandra Attalides, queer γάμος στην Κύπρο

Το Δικαίωμα στο γάμο και τα queer ζευγάρια
Δικαιώματα των πολιτισών-ων - Κύπρος

Η πρόσφατη Έκθεση της Επιτρόπισας Διοικήσεως αναφορικά με τη νομική αναγνώριση των σχέσεων των queer ζευγαριών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι: «…η νομική αναγνώριση των συμβιώσεων προσώπων του ιδίου φύλου, κρίνεται, υπό τις σημερινές συνθήκες, επιβεβλημένη, στα πλαίσια της αρχής της ίσης μεταχείρισης, αφού το υφιστάμενο κενό δικαίου δημιουργεί αναπόφευκτα ανισότητες σε βάρος αυτών των προσώπων…». Η θέση αυτή προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον και ζωηρές συζητήσεις με έντονες τοποθετήσεις.

Στη δημόσια συζήτηση συνέβαλε και η εκδήλωση που οργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Λευκωσία σε συνεργασία με τη συντακτική ομάδα του περιοδικού ΡΕΥΜΑ με θέμα το δικαίωμα στον γάμο ή στο σύμφωνο συμβίωσης που έγινε στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 22 Ιουνίου.

Στην παρέμβαση του ο Βουλευτής Χρήστος Στυλιανίδης (ΔΗΣΥ) δήλωσε ότι η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής είχε συνάντηση με την MKO ACCEPT για το θέμα και ότι ο ίδιος θα στηρίξει το αίτημα της για υιοθέτηση του συμφώνου συμβίωσης. Τόνισε δε ότι μόνο μέσω του διαλόγου, χωρίς αφορισμούς και ακρότητες μπορούν να λυθούν τα προβλήματα που απασχολούν τις ευρωπαίες πολίτισες-ες.

Ο Καθηγητής Σταύρος Καραγιάννης ανάφερε ότι "έχουμε να διανύσουμε πολύ δρόμο ακόμα όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο... Από την άλλη, το θέμα του γάμου είναι τόσον εξειδικευμένο και συγκεκριμένο και αναμένει καμιά-νεις ότι θα ακολουθήσει άλλες πρωτοποριακές εξελίξεις στον τομέα του κοινωνικού βίου και των επιλογών που υπάρχουν".

Εκ μέρους της ΜΚΟ Accept η Δέσποινα Μιχαηλίδου τόνισε ότι ως οργάνωση " οραματιζόμαστε μια κοινωνία η οποία θα είναι βασισμένη στο σεβασμό του κάθε ατόμου και της διαφορετικότητας του. Δεν διεκδικούμε διαφορετικά ή ειδικά δικαιώματα αλλά ίσα δικαιώματα ως ισότιμες πολίτισες-ες αυτού του κράτους και της κοινωνίας...".

Ο Άριστος Τσιάρτας, εκπρόσωπος της Επιτρόπου Διοικήσεως τόνισε ότι "Στις σημερινές συνθήκες η νομική αναγνώριση των queer συμβιώσεων κρίνεται επιβεβλημένη αφού η απουσία οποιασδήποτε νομικής ρύθμισης συνεπάγεται διακρίσεις εις βάρος των ΛεΠΑΤ. Μια τέτοια αναγνώριση θα συνάδει με τα πλαίσια του αρχών του εγχώριου και του ευρωπαϊκού δικαιοκρατικού πολιτισμού. Η αναγνώριση αυτή, η οποία συζητείται μετά την υποβολή της έκθεσης της ΕΔ, θα σηματοδοτούσε την απόρριψη μιας διαδεδομένης, δυστυχώς, στάσης στιγματισμού και λοιδορίας έναντι των προσώπων που ανήκουν στη ΛεΠΑΤ κοινότητα τα οποία αναγκάζονται πολλές φορές να κρύβουν τις επιλογές τις ενώ δικαιούνται να αξιώνουν σεβασμό και αναγνώριση της επιλογής τις".

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν βουλευτίνες-ές και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτισών-ων το δε πυκνό και ιδιαίτερα νεανικό ακροατήριο συμμετείχε έντονα στη συζήτηση που ακολούθησε απαιτώντας όπως δοθεί επιτέλους λύση στο θέμα της νομικής κατοχύρωσης της συμβίωσης των queer ζευγαριών.

Αναφ. : 20100708IPR78514
Επικοινωνία
Alexandra ATTALIDES alexandra.attalides@europarl.europa.eu


Το άρθρο το βρήκαμε στις 22.7.10 στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην http://www.europarl.europa.eu/news/expert/infopress_page/016-78515-189-07-28-902-20100708IPR78514-08-07-2010-2010-false/default_el.htm