30 Ιουλ 2009

Λεσβιακοί γάμοι στην Αλβανία

ΛεΠΑΤ γάμοι και στην Αλβανία

Ο Σαλί Μπερίσα σκοπεύει να εισάγει στην νομοθεσία της χώρας του νόμο που θα επιτρέπει στα λεσβιακά, γκέι, ζευγάρια να έχουν ίδια δικαιώματα με τα ετερόφυλα, ουσιαστικά δηλαδή θα νομιμοποιήσει τον πολιτικό γάμο για τις τους λεσβίες, γκέι, αμφί και τρανς.

Ο αλβανός πρωθυπουργός και η συντηρητική κυβέρνησή του αποκάλυψαν τις προθέσεις του με σχετικό δελτίο Τύπου, εν όψει της σχετικής συζήτησης στο κοινοβούλιο. Οπως παραδέχεται η κυβερνητική παράταξη, ο νόμος «ενδέχεται να προκαλέσει συζητήσεις και αντιδράσεις» αλλά σπεύδει να υπογραμμίσει ότι στόχος του είναι «να βάλει τέλος στις διακρίσεις και να επιτρέψει την πολιτική ένωση ζευγαριών του ιδίου φύλου».
Οι συγκρίσεις με τον νομικό παραλογισμό που επικρατεί στην Ελλάδα φυσικά δεν κολακεύουν ούτε στο ελάχιστο τις κυβερνητικές επιλογές και τις αντίστοιχες του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γ.Σανιδά, τόσο για τους γάμους που τελέστηκαν από τον Δήμαρχο της Τήλου, όσο και για το Σύμφωνο Συμβίωσης που κατά παγκόσμια πρωτοτυπία απέκλεισε ακριβώς την κοινωνική ομάδα για την οποία θεσπίζεται σε όλο τον κόσμο.

Το άρθρο το βρήκαμε στις 30.6.09 στην εφημερίδα Έθνος http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&pubid=4986810

Υπέρ της νομιμοποίησης των γάμων των λεσβιών, αμφί, τρανς και γκέι ο Μπερίσα

Οι αλβανικές αρχές τίθενται υπέρ της νομιμοποίησης των γάμων λεσβιακών και γκέι ζευγαριών, δήλωσε ο Aλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, σε δελτίο τύπου που δημοσιεύθηκε σήμερα, εν όψει συζήτησης στο κοινοβούλιο νομοσχεδίου που θα παραχωρεί στα λεσβιακά και γκέι ζευγάρια ίδια δικαιώματα με αυτά των ετεροφύλων. «Ο νόμος, που ενδέχεται να προκαλέσει συζητήσεις και αντιδράσεις, επιδιώκει να βάλει τέλος στις διακρίσεις και να επιτρέψει την πολιτική ένωση αζευγαριών του ιδίου φύλου», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Μπερίσα, επικεφαλής του μεγαλύτερου συντηρητικού κόμματος της Αλβανίας.

Το άρθρο το βρήκαμε στις 30.7.09 στην εφημερίδα Καθημερινή στη http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_30/07/2009_290786
Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε στα αγγλικά, στη http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8177544.stm.
Ευαγγελία Βλάμη

26 Ιουλ 2009

Αυτοκτονούν οι ΛεΠΑΤ

Όταν απορρίπτονται από τις-τους γονείς

Αυτοκτονούν ΛεΠΑΤ νέες-οι
Σαν Φρανσίσκο
Οκταπλάσιες πιθανότητες αυτοκτονίας, βαριάς κατάθλιψης και χρήσης ναρκωτικών έχουν οι νέες-οι που όταν αποκαλύπτουν στους γονείς ότι είναι λεσβίες, αμφί, τρανς, γκέι αντιμετωπίζονται αρνητικά συγκριτικά με συνομηλίκες-ους τους των οποίων ο ερωτικός προσανατολισμός γίνεται πλήρως αποδεκτός.

Σύμφωνα με μελέτη στο State University του Σαν Φρανσίσκο, ο τρόπος που οι γονείς αντιμετωπίζουν το σεξουαλικό προσανατολισμό των παιδιών τους έχει κομβική σημασία για την ψυχολογική τους ανάπτυξη και υγεία.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 30.12.08 στην εφημερίδα Καθημερινή στη http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_30/12/2008_297630

Χορτοφαγία, κρεοφαγία

Από τι κινδυνεύουν οι χορτοφάγες και από τι οι κρεατοφάγες

Πρόσφατα οι επιστημόνισες-ες απέδειξαν πως οι άνθρωποι που δεν τρώνε κρέας έχουν σημαντικά μειωμένες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο. Δεν είναι όμως μόνον ο καρκίνος που απειλεί. Υπάρχουν κι άλλα προβλήματα υγείας, μικρά ή μεγάλα, λιγότερο ή περισσότερο επικίνδυνα για τον ανθρώπινο οργανισμό, για την εμφάνιση ή μη των οποίων παίζει ρόλο η διατροφή. Αξίζει να δούμε ποιες κινδυνεύουν από τι.

Αρθρίτιδα - Πιο ευάλωτες οι κρεατοφάγες: Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι το αποτέλεσμα της επίθεσης του ανοσοποιητικού συστήματος στις αρθρώσεις. Η κατανάλωση πέντε ή περισσότερων μερίδων κόκκινου κρέατος την εβδομάδα αυξάνει αποδεδειγμένα τον κίνδυνο προσβολής από την ασθένεια. Ακόμα και μεταξύ των κρεατοφάγων, εκείνες που τρώνε κρέας καθημερινά έχουν διπλάσιες πιθανότητες από εκείνες που το καταναλώνουν λιγότερο συχνά. Αιτία κατά τους ερευνήτριες-ες είναι το κολλαγόνο και ίσως ο σίδηρος που υπάρχει στις ίνες του κρέατος.

Υπογονιμότητα - Πιο ευάλωτες-οι οι χορτοφάγες-οι: Από τα ζευγάρια που έχουν πρόβλημα στην απόκτηση παιδιού ένα ποσοστό είναι χορτοφάγες-οι. Αυτό επιτείνει, σύμφωνα με ερευνήτριες-ες, τη δυσκολία κύησης. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η υπερκατανάλωση σόγιας -που λόγω πρωτεϊνών υποκαθιστά το κρέας- μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γυναικεία γονιμότητα. Επίσης, ένα συστατικό της σόγιας παρεμποδίζει την «κολύμβηση» του σπέρματος προς το ωάριο. Οι ειδικές-οι συστήνουν στις γυναίκες να αποφεύγουν την κατανάλωση σόγιας στις γόνιμες ημέρες τους εφόσον επιδιώκουν να μείνουν έγκυος.

Πέτρες στη χολή - Πιο ευάλωτες οι κρεατοφάγες: Οι πέτρες στη χολή εμφανίζονται διότι τα χολικά υγρά, που συνήθως είναι ρευστά, σκληραίνουν. Η κατάσταση μπορεί να είναι ιδιαίτερα επίπονη και απαιτείται επέμβαση για την αφαίρεση της χολής. Τα κεκορεσμένα λιπαρά θεωρείται ότι συμβάλλουν στη δημιουργία πετρών στη χολή. Ειδικά στους άντρες η υπερκατανάλωση κεκορεσμένων αυξάνει κατά 18% τον κίνδυνο να εμφανίσουν πέτρες, σε σχέση με όσους προτιμούν τα λαχανικά. Τα μη κεκορεσμένα λιπαρά, αντίθετα, αυξάνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία εμποδίζει τη δημιουργία πετρών στη χολή.

Διάβρωση των δοντιών - Πιο ευάλωτες οι χορτοφάγες: Συμβαίνει όταν τα οξέα έρχονται σε επαφή με τα δόντια. Φρούτα και λαχανικά είναι κατά κύριο λόγο όξινες τροφές, οπότε οι χορτοφάγες-οι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο προσβολής των δοντιών τους. Παίζει όμως ρόλο και ο τρόπος μαγειρέματος των λαχανικών. Σύμφωνα με τους ειδικες-ους, τα ψητά λαχανικά είναι πιο όξινα από τα βραστά, ενώ γενικότερα είναι καλύτερο να καταναλώνονται ωμά.

Αλτσχάιμερ - Πιο ευάλωτες οι κρεατοφάγες: Η ασθένεια σχετίζεται με τη δημιουργία πλακών πρωτεΐνης στον εγκέφαλο. Η υψηλή πρόσληψη αντιοξειδωτικών που περιέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά, προστατεύει τον εγκέφαλο από τη δημιουργία της πλάκας. Ερευνα έδειξε μάλιστα ότι οι άνθρωποι με ελαφρά προβλήματα μνήμης μειώνουν στο ήμισυ τον κίνδυνο να καταλήξουν με νόσο Αλτσχάιμερ αν ακολουθούν την πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μεσογειακή διατροφή. Ακόμα όμως και τα ελαφριάς μορφής προβλήματα μνήμης μπορούν να προληφθούν με τη μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος.

Οστεοπόρωση - Πιο ευάλωτες οι κρεατοφάγες: Η υπερβολική λήψη ζωικών πρωτεϊνών μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση οστεοπόρωσης, σε μία στις τρεις γυναίκες και σε έναν στους δώδεκα άντρες. Αυτό συμβαίνει επειδή κατά τη διάρκεια της πέψης του κρέατος παράγονται ιζήματα οξέων. Για να καταπολεμηθούν, ο οργανισμός χρησιμοποιεί τα αποθέματα αλκαλικών ανόργανων στοιχείων, όπως το ασβέστιο, με αποτέλεσμα τα οστά να μη λαμβάνουν το ασβέστιο που χρειάζονται, ώστε να παραμείνουν γερά. Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως το λάχανο και οι λαχανίδες, είναι πλούσια σε ασβέστιο.

Κατάθλιψη - Πιο ευάλωτες οι χορτοφάγες: Μια από τις σημαντικότερες ελλείψεις βιταμινών που μπορεί να εμφανίσουν οι χορτοφάγες, είναι αυτή της B12. Μπορεί καμιά να την πάρει μόνον από το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα ή τρόφιμα όπως τα δημητριακά που έχουν τεχνητά εμπλουτιστεί με αυτή τη βιταμίνη, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των κυττάρων και τη λειτουργία των νεύρων. Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως πως απαιτείται υπερκατανάλωση κρέατος. Δύο μερίδες είναι αρκετές. Ωστόσο αν δεν λαμβάνετε καθόλου βιταμίνη Β12, κινδυνεύετε από προβλήματα όπως η εναλλαγή της διάθεσης και η κατάθλιψη.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 20.7.09 στην εφημερίδα Εσπρέσσο στη http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&la=1&catid=8&artid=1030475&pg=2

Για την Αλτσχάιμερ κατηγορούνται τα νιτρώδη και νιτρικά άλατα

Στα νιτρώδη και νιτρικά άλατα κρύβεται την Αλτσχάιμερ

Η μεγάλη αύξηση του αριθμού των ασθενών από τη νόσο Αλτσχάιμερ οδηγεί τις επιστημόνισες-νες να αναζητήσουν τα αίτια και στα νιτρώδη και νιτρικά άλατα που προστίθενται σε πολλά τρόφιμα για τη συντήρησή τους αλλά και για να αναδειχτεί η γεύση ή το χρώμα τους.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Journal of Alzheimer», τα νιτρώδη και νιτρικά άλατα βρίσκονται λίγο έως πολύ παντού στην τροφική αλυσίδα, επειδή το έδαφος και το νερό είναι μολυσμένο από λιπάσματα που τα περιέχουν.
Η Αμερικανίδια παθολόγος Σούζαν Ντε Λα Μόντε οδηγήθηκε στο παραπάνω συμπέρασμα έπειτα από ανάλυση των ποσοστών θνησιμότητας την περίοδο 1968-2005 από ασθένειες που συνδέονται με τα γηρατειά. Σύμφωνα με τη μελέτη της, οι θάνατοι από Αλτσχάιμερ αυξήθηκαν 150 φορές.

Η ερευνήτρια δήλωσε: «Μιλάμε για μια γενιά νιτροζαμινών: οι αμίνες που βρίσκονται σε τρόφιμα υπερ-πρωτεϊνούχα που καταναλώνουμε αντιδρούν με τα νιτρώδη και τα νιτρικά άλατα και γίνονται νιτροζαμίνες, οι οποίες επιτίθενται στο DNA των κυττάρων και καταστρέφουν τα μιτοχόνδρια, που αποτελούν την πηγή ενέργειας των κυττάρων».

«Είναι λογικό τα νιτρώδη και νιτρικά άλατα να παίζουν ρόλο στη νόσο Αλτσχάιμερ, όπου ο μεταβολισμός ενέργειας αλλάζει» σχολίασε ο ψυχίατρος Σάντρο Σόρμπι, που εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας. «Αυτή είναι η πρώτη σημαντική μελέτη που τα ενοχοποιεί: δεν πρέπει όμως να πανικοβαλλόμαστε. Απλώς, επειδή χρησιμοποιούνται ευρέως πρέπει να προσέχουμε».

http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&la=1&catid=8&artid=1031293&pg=2

Αντισώματα κατά των νεοπλασιών

Αντισώματα στη μάχη κατά των νεοπλασιών

Ελπίδες για την εύρεση αποτελεσματικότερων θεραπειών για τον καρκίνο δίνει πρόσφατη ανακάλυψη ενός νέου τρόπου θανάτωσης των καρκινικών κυττάρων.

Η χρήση αντισωμάτων που στοχεύουν στα καρκινικά κύτταρα έχει αποδειχθεί ήδη επιτυχής και η πρόσφατη ανακάλυψη αναμένεται να κάνει αυτή την τεχνική ακόμη πιο αποτελεσματική. Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ότι τα αντισώματα κινητοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα και να τα καταστρέψει. Πρόσφατη έρευνα όμως έδειξε ότι τα αντισώματα μπορούν να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα με πιο άμεσο τρόπο. Οταν ένα αντίσωμα έρθει σε επαφή με ένα καρκινικό κύτταρο, μπορεί να προκαλέσει τη διόγκωση και στη συνέχεια την έκρηξη των μικρών ασκών που βρίσκονται μέσα σε αυτό και ονομάζονται λυσοσώματα. Αυτά είναι γεμάτα οξύ, το οποίο όταν απελευθερωθεί σκοτώνει το κύτταρο.

«Τα αποτελέσματα των ερευνών μας είναι σημαντικά και μπορεί να μας επιτρέψουν να σχεδιάσουμε θεραπείες για άλλες μορφές καρκίνου» δήλωσε ο ερευνητής Μαρκ Κραγκ, επισημαίνοντας ότι η ανακάλυψη ενός νέου μηχανισμού, με τον οποίο τα καρκινικά κύτταρα αυτοκτονούν, αποτελεί άκρως σημαντικό βήμα στην έρευνα γύρω από τον καρκίνο. «Η θανάτωση των καρκινικών κυττάρων αποτελεί τη βάση όλων των επιτυχημένων θεραπειών για την αντιμετώπισή του» πρόσθεσε.


Το άρθρο το βρήκαμε στις στην εφημερίδα εσπρέσσο στη http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&la=1&catid=8&artid=1031976&pg=2

Εντοπισμός Αλτσχάιμερ;

Πρωτεΐνες εντοπίζουν έγκαιρα το Αλτσχάιμερ

Πρωτεΐνες στο υγρό του νωτιαίου μυελού εντοπίζουν με ακρίβεια την ασθένεια του Αλτσχάιμερ στα πρώτα της στάδια σε ασθενείς και μπορεί να ανοίξει το δρόμο για πιο στοχευμένη έρευνα στην προσπάθεια για τη παρασκευή φαρμάκου. «Επιβεβαιώσαμε σε μια μεγάλη έρευνα ότι αυτοί οι βιοδείκτες του εγκεφαλονωτιαίου υγρού μπορεί να εντοπίζουν τη νόσο Αλτσχάιμερ στα αρχικά της στάδια, όπως είχε φανεί και από προηγούμενες, μικρότερες έρευνες» αναφέρει ο δρ Νίκλας Μάτσον του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία, του οποίου η έρευνα παρουσιάστηκε στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας. Η ομάδα του ερεύνησε τρεις πρωτεΐνες- δύο τύπου Τ, που δημιουργούν τοξικούς κόμβους στον εγκέφαλο, και μία μορφή αμυλοειδούς, που σχηματίζει κολλώδεις πλάκες στον εγκέφαλο ασθενών με Αλτσχάιμερ. Διαπίστωσαν ότι αυτοί οι τρεις βιοδείκτες έδειξαν με ακρίβεια 62% αυτούς που θα εκδήλωναν Αλτσχάιμερ.

Το άρθρο το βρήκαμε στις στην εφημερίδα Εσπρέσσο στη http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&la=1&catid=8&artid=1032804&pg=1

Το γάλα μάς προστατεύει;

Το γάλα προστατεύει από σοβαρές ασθένειες

Πολύτιμη ασπίδα προστασίας απέναντι σε σοβαρές ασθένειες αποδεικνύεται το γάλα. Σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ και το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, όσες-οι καταναλώνουν πάνω από μισό λίτρο γάλα την ημέρα έχουν 20% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιοπάθειες, εγκεφαλικό, διαβήτη και καρκίνο του κόλον.

Ο καθηγητής Ιαν Γκίβενς, διατροφολόγος στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ και συγγραφέας της σχετικής μελέτης, εξήγησε ότι οι πρωτεΐνες που υπάρχουν στο γάλα συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, κάτι που συνεπάγεται μειωμένη καταπόνηση της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων. Στα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «American College of Nutrition» δεν αναφέρεται διαχωρισμός ανάμεσα στο πλήρες γάλα και σε αυτό με χαμηλά λιπαρά. Φαίνεται ότι τα οφέλη από την κατανάλωσή του υπερέχουν των πιθανών κινδύνων, όπως για παράδειγμα η αύξηση της χοληστερόλης.

Αξίζει παρ’ όλα αυτά να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η κατανάλωση γάλακτος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. «Δεν βρήκαμε καμία απόδειξη ότι η κατανάλωση γάλακτος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης κάποιας ασθένειας, με εξαίρεση τον καρκίνο του προστάτη. Στο σύνολο όμως η κατανάλωση γάλακτος σχετίζεται με την αύξηση της επιβίωσης στις δυτικές κοινωνίες» τόνισε ο καθηγητής Γκίβενς.

Το άρθρο το βρήκαμε στις στην εφημερίδα Εσπρέσσο στη http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&la=1&catid=8&artid=1033517&pg=1

Ωμέγα τρία για τα μάτια

Τροφές με ωμέγα 3 ασπίδα για τα μάτια

Μια διατροφή πλούσια σε ιχθυέλαια ωμέγα 3 μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας, μία ασθένεια των ματιών, η οποία εμφανίζεται κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα και οδηγεί σε τύφλωση. Η μελέτη, που έγινε από επιστημίνισες-ες του Εθνικού Ινστιτούτου Ματιού στη Βηθεσδά, στην Αμερική, έδειξε ότι στα ποντίκια του εργαστηρίου, που τράφηκαν με τροφές πλούσιες σε ωμέγα 3, επιβραδύνθηκαν οι κακώσεις του ματιού, ενώ παρατηρήθηκε και βελτίωση. Ο δρ Τσι Τσαν, ο οποίος υπέγραψε τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «American Journal of Pathology», θεωρεί ότι τα ιχθυέλαια λειτουργούν ευεργετικά μειώνοντας τα επίπεδα της φλεγμονής. Επίσης δήλωσε ότι εκείνος και η ομάδα του εργάζονται τώρα σε νέες θεραπείες, οι οποίες θα μπορούν να καθυστερήσουν την εξέλιξη του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας.

Το άρθρο το βρήκαμε στις 24.7.09 στην εφημερίδα Εσπρέσσο στη http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&la=1&catid=8&artid=1033507&pg=1

Οι τροφές προλαμβάνουν ασθένειες

Οι τροφές - θησαυρός για πρόληψη - θεραπεία (σοβαρών) ασθενειών!

Οι ασθένειες που προκαλούνται εξαιτίας της κακής διατροφής πολλαπλασιάζονται. Αυτό όμως που πολύς κόσμος δεν γνωρίζει είναι ότι μερικοί απλοί διατροφικοί κανόνες μπορούν όχι μόνο να προφυλάξουν την υγεία μας, αλλά ακόμη και να θεραπεύσουν κάποιες παθήσεις. Ο Γερμανός διατροφολόγος και συγγραφέας Ντέτλεφ Πάπε δίνει τις δικές του συμβουλές διατροφής.

ΔΙΑΒΗΤΗΣ (ισχύει μόνο για διαβήτη τύπου 2 σε αρχικό στάδιο, όπου δεν χορηγούνται φάρμακα ή ενέσεις ινσουλίνης): Για πρωινό, δύο φέτες ψωμί με μαρμελάδα ή με βούτυρο, ντομάτες και αγγουράκια τουρσί, για να ενεργοποιηθούν οι μύες και τα κύτταρα του ήπατος. Για μεσημεριανό, φιλέτο γαλοπούλας, γκούλας ή ομελέτα. Για βραδινό, γύρο με πάπρικα ή οποιοδήποτε άλλο ψητό κρέας με πάπρικα, για extreme καύση λίπους.

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ: Συνιστά την κατανάλωση μόλις τριών γευμάτων με αυστηρό διαχωρισμό τροφών, δηλαδή το πρωινό να αποτελείται μόνο από υδατάνθρακες και το βραδινό μόνο από πρωτεΐνες. Κάπως έτσι, ο Πάπε προτείνει για πρωινό 2-3 φέτες ψωμί με γλυκό συνοδευτικό ή 12 κουταλιές μούσλι με χυμό και φρούτα. Το μεσημεριανό καλό είναι να περιλαμβάνει αμυλούχες τροφές, όπως για παράδειγμα ένα μπολ ρύζι, ένα πιάτο noodles ή ένα πιάτο πατάτες ψητές, ενώ για βράδυ συνιστά 150-250 γραμμάρια μοσχάρι, κοτόπουλο ή ψάρι με σαλάτα λαχανικών.

ΕΜΦΡΑΓΜΑ: Δύο φορές την εβδομάδα είναι απαραίτητη η κατανάλωση λιπαρών ψαριών, όπως ο σολομός. Τα λιπαρά οξέα Ω-3 που περιέχουν θεωρούνται φύλακες-άγγελοι της καρδιάς.

ΥΠΕΡΤΑΣΗ: Οι υπερτασικοί καλό είναι να καταναλώνουν όσο πιο συχνά μπορούν το βράδυ καθαρά πρωτεϊνούχα γεύματα, όπως πουλερικά, ψάρι, αβγά ή μοσχάρι, συνοδευόμενα από σαλάτα.

ΘΡΟΜΒΩΣΕΙΣ: Στο μαγείρεμα καλό είναι να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο φυτικάέλαια, όπως για παράδειγμα ελαιόλαδο, ενώ η διατροφή όσων βρίσκονται στην ομάδα υψηλού κινδύνου για θρομβώσεις πρέπει να περιλαμβάνει πολλά λιπαρά ψάρια. Τα λεγόμενα λιπαρά οξέα Ω-3 έχουν αντιπηκτική δράση, γεγονός που εξηγεί γιατί οι Εσκιμώοι δεν παθαίνουν σχεδόν ποτέ θρομβώσεις. Εξίσου σημαντική για την προστασία από τις θρομβώσεις είναι, βεβαίως, και η άσκηση.

ΑΡΤΗΡΙΟΣΚΛΗΡΥΝΣΗ: Στην περίπτωση της αρτηριοσκλήρυνσης καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, σαν αυτά που περιέχονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Για πρωινό, επομένως, συνίσταται το ψωμί με μαρμελάδα ή το μούσλι με φρούτα, για μεσημεριανό μακαρόνια, ρύζι ή πατάτες με συνοδεία λαχανικών και για βραδινό πρωτεϊνούχες τροφές.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ: Πολλές έρευνες για τον καρκίνο έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η παχυσαρκία αποτελεί βασική αιτία εμφάνισής του, γι' αυτό και οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση γευμάτων χαμηλών σε λιπαρά, που δεν προκαλούν υπερπαραγωγή ινσουλίνης. Ενδείκνυνται, επομένως, οι σαλάτες εποχής με τόνο, αβγό και τυρί, καθώς και πολλά είδη μούρων, λόγω της αντιοξειδωτικής τους δράσης. Προστασία των κυττάρων παρέχουν επίσης το μούσλι ολικής άλεσης και οι ξηροί καρποί, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε σελήνιο.

ΟΙΔΗΜΑ: Η κατανάλωση σοκολάτας ή πραλίνας δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 100 γραμμάρια ημερησίως, ποσότητα που πρέπει να καταναλώνεται σε μία ή δύο δόσεις και μόνο το πρωί ή το μεσημέρι. Το βράδυ απαγορεύεται η κατανάλωση φρούτων, γιατί τα σάκχαρά τους ανεβάζουν την παραγωγή ινσουλίνης και προκαλούν κατακράτηση υγρών. Σε γενικές γραμμές, καλό είναι να καταναλώνονται φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε κάλιο μόνο τις πρωινές ή μεσημεριανές ώρες, ενώ ιδανικό βραδινό γεύμα αποτελούν τα σπαράγγια! Συμβουλή για το γραφείο: Ρίξτε στη σκόνη του καφέ λίγο αλάτι - βοηθά στον ανεφοδιασμό των αποθηκών αλατιού στον οργανισμό.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 25.7.09 στην εφημερίδα Εσπρέσσο, γραμμένο από την Πετρίνα Καλαμβοκίδη στη http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&la=1&catid=8&artid=1033933&pg=1

Κιρσοί

Οι κιρσοί ίσως κρύβουν και βαθύτερα προβλήματα

Οι κιρσοί μπορεί να σηματοδοτούν την ύπαρξη ενός πιο σοβαρού προβλήματος. Το 25% των ασθενών με επιφανειακή φλεβική θρόμβωση αποδείχτηκε από αυστριακή έρευνα ότι είχαν και εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, η οποία μπορεί να αποδειχτεί και θανατηφόρα.

«Η διάγνωση των κιρσών μέχρι τώρα εθεωρείτο κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί με απλό τρόπο. Στην πραγματικότητα όμως είναι η κορυφή του παγόβουνου» λέει χαρακτηριστικά ο δρ Ρόμπερτ Λουκστάιν, βοηθός καθηγητής ραδιολογίας και χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Mount Sinai της Νέας Υόρκης.

Και προσθέτει: «Νομίζω ότι είναι καλή ιδέα όσοι έχουν κιρσούς να υποβάλλονται συχνά σε υπέρηχο των εν τω βάθει φλεβών των ποδιών τους για να αποφευχθεί κάποια πολύ σοβαρή κατάσταση». Αυτή η οδηγία δεν απευθύνεται σε ανθρώπους με ομαλή φλεβίτιδα αλλά σε εκείνες-ους που εμφανίζουν εξογκώματα στις φλέβες τα οποία είναι άγρια στην αφή.

Το άρθρο το βρήκαμε στις http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&la=2&artid=1031707&catid=8

Σπίτι από το μέλλον

"Πράσινο" σπίτι από το μέλλον

Το όραμά της για το σπίτι του μέλλοντος παρουσίασε η εταιρεία GE, δίνοντας κατά κύριο λόγο βάση στην εξοικονόμηση ενέργειας και για να είμαστε πιο ακριβείς στη μηδενική κατανάλωση ενέργειας από το δημόσιο δίκτυο ηλεκτρισμού. Δεν είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια προσέγγιση βλέπει το φως της δημοσιότητας, αφού αρκετές εταιρείες επεξεργάζονται σχέδια για τα «πράσινα κτίρια», όπως είθισται να ονομάζονται τα μελλοντικά οικολογικά κτίρια με ενεργειακή αυτονομία και ελάχιστη κατανάλωση ρεύματος. Η συγκεκριμένη όμως πρόταση που επιβαρύνει μόλις με 10% το συνολικό κόστος κατασκευής ενός σπιτιού μπορεί να πετύχει μηδενικό κόστος επιβάρυνσης για ηλεκτρικό ρεύμα από το δίκτυο μια για πάντα!

Επηρεασμένη λοιπόν από το γενικότερο κλίμα της εποχής, κατά την οποία κυριαρχεί η οικολογική συνείδηση σε κάθε αναπτυξιακή δραστηριότητα παγκοσμίως, η GE παρουσίασε ένα σύνολο λύσεων που θα μπορούν να ενσωματωθούν στο σπίτι και θα δημιουργήσουν τις κατάλληλες υποδομές, έτσι ώστε κάθε σπίτι στο μέλλον να μη χρειάζεται απαραιτήτως το ηλεκτρικό ρεύμα από το δημόσιο δίκτυο για την τροφοδοσία των συσκευών που υπάρχουν μέσα σε αυτό. Το σύνολο των λύσεων αυτών και γενικότερα το project που αναπτύσσει η εταιρεία με στόχο να πετύχει μηδενικό κόστος κατανάλωσης ρεύματος σε κάθε σπίτι ονομάζεται «Net Zero Energy Homes» και θα είναι έτοιμο να υλοποιηθεί μέχρι το 2015.

Το σπίτι λοιπόν που οραματίζεται η εταιρεία με βάση το σχέδιο «Net Zero Energy Homes» θα έχει τη δυνατότητα να παράγει από μόνο του όση ενέργεια θα καταναλώνει χάρη σε ένα σύνολο συστημάτων, όπως οι ηλιακοί συλλέκτες που θα τοποθετούνται στην οροφή και θα λαμβάνουν την απαραίτητη ηλιακή ενέργεια για την κάλυψη των αναγκών του σπιτιού, ενώ συμπληρωματικά θα τοποθετούνται και μικρές ανεμογεννήτριες που θα ενισχύουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Θα υπάρχουν επίσης συστήματα συλλογής ενέργειας, κάτι σαν μεγάλες μπαταρίες που θα μπορούν να αναπληρώνουν τις ποσότητες ενέργειας μέσα στο σπίτι, όταν η ενέργεια από την ήλιο ή τον άνεμο δεν θα είναι επαρκής για την κάλυψη των αναγκών. Η καρδιά όμως της εφαρμογής θα είναι μια έξυπνη συσκευή κεντρικής διαχείρισης της ενέργειας όλων των συσκευών που θα συνδέονται με αυτήν και θα βελτιστοποιεί την κατανάλωσή τους. Ο κλιματισμός θα είναι γεωθερμικός, ενώ παράλληλα στο απόλυτα οικολογικό σύστημα η διαχείριση της θέρμανσης θα γίνεται από μια πολύ μικρή συσκευή χωρίς την ανάγκη να υπάρχουν οι ενεργοβόροι καυστήρες πετρελαίου ή φυσικού αερίου. Επίσης, όλες οι ηλεκτρικές συσκευές θα είναι πιστοποιημένες με το σήμα «Energy Star» που σηματοδοτεί την πολύ χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και παράλληλα θα έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόζουν τη λειτουργία τους ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες στον χώρο άλλα και τις κλιματολογικές οι άλλες συνθήκες περιβάλλοντος.

Το άρθρο το βρήκαμε στις 26.7.09 στην εφημερίδα Εσπρέσσο στη http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&la=1&catid=11&
artid=1031306&pg=1

Σπίτια με σταθερή θερμοκρασία

Σπίτια με σταθερή θερμοκρασία.

Τα βιοκλιματικά κτίρια είναι ό,τι πιο σύγχρονο και οικολογικό στο θέμα της κατοικίας. Εκτός από την ταχύτητα αποπεράτωσής τους, η οποία είναι εκπληκτική αφού χρειάζονται μόνον εξήντα ημέρες για την κατασκευή ενός κτίσματος 100τ.μ., τα σπίτια αυτά εξοικονομούν και σημαντική ενέργεια.

Μέσα στα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους διαθέτουν διογκωμένη πολυστερίνη, η οποία όμως είναι χωρίς χημικά πρόσθετα κατά την παραγωγή της και είναι ικανή να διατηρεί την εσωτερική θερμοκρασία των δωματίων σταθερή ύστερα από ελάχιστη θέρμανση ή ψύξη. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι αν θερμανθεί ή ψυχθεί ένα δωμάτιο για δεκαπέντε λεπτά, η θερμοκρασία σε αυτό θα διατηρηθεί σταθερή για τις επόμενες πέντε με επτά ώρες! Αυτό σημαίνει μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας σε ρεύμα, αν και τα ηλιακά πάνελ που διαθέτει έτσι κι αλλιώς μειώνουν αισθητά τη χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η λογική και η τεχνογνωσία αυτή μπορούν να επιτρέψουν να κατασκευαστούν μεγάλα σπίτια, πολυώροφα, επαγγελματικά κτίρια εκθέσεων και εργοστασιακά, σε τυποποιημένα ή ελεύθερα σχέδια ανεξαρτήτως τετραγωνικών κι έτσι να δοθεί λύση στην κατανάλωση ενέργειας από μεγάλες εργοστασιακές μονάδες. Οσο πιο μεγάλο είναι ένα κτίριο τόσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση ενέργειας. Οι υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι και το ψύχος τον βαρύ χειμώνα θέτουν σε μόνιμη λειτουργία τον κλιματισμό και είναι τεράστια απώλεια και πληγή για το περιβάλλον!

στη http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&la=1&catid=11&artid=1032697&pg=1

Οι «αόρατες» ερωτικές σχέσεις μεταξύ γυναικών

Οι «αόρατες» ερωτικές σχέσεις μεταξύ γυναικών

Το ενδιαφέρον μου για το ζήτημα της μη ορατότητας των ερωτικών σχέσεων μεταξύ γυναικών ξεκίνησε από την παρατήρηση ότι στο χώρο της ελληνικής εθνογραφίας αυτές οι σχέσεις φαίνεται σαν να μην μπορούν να γίνουν αντιληπτές. Πρόκειται για μια αορατότητα, η οποία συνδέεται όχι μόνο με τη σημασία του ρόλου των γυναικών ως μητέρων ή συντρόφων στα πλαίσια ετερόφυλων σχέσεων, αλλά και με μια αδυναμία κατανόησης της γυναικείας σεξουαλικότητας ως αυτόνομης, χωρίς τη μεσολάβηση του ανδρικού βλέμματος ή σώματος. Γιατί αν, όπου και όταν, υπάρχει κάποια εξοικείωση με τον λεσβιακό έρωτα, ο τελευταίος γίνεται συνήθως αντιληπτός σαν μια «φάση» που μπορεί να είναι παροδική ή, εναλλακτικά, ως μια «πικάντικη» σεξουαλική πρακτική, η οποία προϋποθέτει την ύπαρξη ενός άνδρα θεατή. Αντίθετα, η ανδρική σεξουαλικότητα εμφανίζεται ως αυτόνομη και αυθύπαρκτη, συνθήκη που συνδέεται με την κεντρική θέση που κατέχει η έννοια της διείσδυσης στις αντιλήψεις για τη σεξουαλικότητα. «Ιδιωτικές» στιγμές και οικογενειακές συμβάσειςΌσον αφορά το ζήτημα της μη ορατότητας των γυναικείων ερωτικών σχέσεων στην Ελλάδα θα ήθελα να σταθώ σε δύο σημεία. Το πρώτο σχετίζεται με το πόσο έντονη είναι η έμφαση στον ιδιωτικό χαρακτήρα της σεξουαλικότητας. Η φράση «τα εν οίκω μη εν δήμω» φαίνεται να χαρακτηρίζει τις περισσότερες εκφράσεις σεξουαλικής συμπεριφοράς και όσα συμβαίνουν στην κρεβατοκάμαρα, στο δωμάτιο, στο σπίτι μας, τα οποία και δεν δημοσιοποιούμε, με αποτέλεσμα να εντείνεται η αορατότητα. Η δεύτερη διαπίστωση αφορά τη στενή σχέση με την οικογένεια, ο ρόλος της οποίας παραμένει στην Ελλάδα πολύ σημαντικός. Επειδή τόσο οι γυναίκες όσο και οιάνδρες εξακολουθούν να ορίζονται με αναφορά στην οικογένεια, τη συγγένεια και τη μητρότητα, οι γυναίκες έχουν μεγάλη δυσκολία να μιλήσουν για τις ομοερωτικές σχέσεις τους με την οικογένειά τους. Και όταν μιλήσουν, κυρίως στις μητέρες τους, αυτές κάνουν πως δεν ακούνε. Υπάρχει δηλαδή μια συνθήκη σιωπής, στα πλαίσια της οποίας, ακόμα και αν λεκτικά έχει τεθεί το ζήτημα, «μπαίνει κάτω από το χαλί», δεν αναγνωρίζεται. Πρόκειται, νομίζω, για έναν τρόπο διαπραγμάτευσης των στενών οικογενειακών σχέσεων.

Coming out αλά ελληνικά
Επειδή το υπάρχον πλαίσιο αφήνει πολύ λίγα περιθώρια για άλλες μορφές σεξουαλικότητας, για να μπορέσει η-ο γονιός να δεχτεί την κόρη της-του χωρίς να διακινδυνεύσει τη σχέση τους, επικρατεί αυτή η σύμβαση σιωπής. Την ίδια στιγμή, αν κάποια το πει στην οικογένειά της, νιώθει ότι κάνει κάτι πολύ σημαντικό, όχι τόσο με την έννοια του coming out, όπως για παράδειγμα σ' ένα αμερικάνικο συμφραζόμενο όπου ταυτίζεται η σεξουαλικότητα με την ταυτότητα, όσο επειδή οι ίδιες οι οικογενειακές σχέσεις θεωρούνται πολύ σημαντικές. Αν καταφέρεις να το πεις και να διασφαλίσεις τη συνέχεια των καλών σχέσεων, μπορείς στη συνέχεια να το πεις και σε άλλα πλαίσια, με άλλες-ους ακροάτριες-ες.

Λεσβιασμός του Νότου
Δυσκολίες βέβαια συναντιούνται και σε άλλες χώρες. Υπάρχουν όμως δύο βασικές διαφορές σε σχέση με τη δυτική και κεντρική Ευρώπη. Η πρώτη είναι ότι εκεί υπάρχει ένα λεσβιακό κίνημα, όχι μόνο με όρους πολιτικής οργάνωσης, αλλά κυρίως ως ένα δίκτυο ανθρώπων πέρα από το στενό συμφραζόμενο του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος. Υπάρχουν σχετικά βιβλιοπωλεία ή καφέ, ο όρος χρησιμοποιείται ευρύτερα και αμβλύνονται οι αρνητικές συνδηλώσεις του. Η ομοερωτική σεξουαλικότητα γίνεται αντιληπτή ως κάτι που δεν είναι αναγκαστικά αρνητικό, αποκτά δε συχνά θετικό πρόσημο. Αντίθετα, στην Ελλάδα υπάρχουν πολύ λίγα βιβλία, περιοδικά, κείμενα, ταινίες, θεατρικά έργα που να συνδέουν την ομοερωτική σεξουαλικότητα με ευρύτερα ζητήματα και έτσι αυτές οι σχέσεις περιθωριοποιούνται και εμφανίζονται να αφορούν μια κλειστή μειοψηφία.Η δεύτερη διαφορά σχετίζεται με τον ρόλο της οικογένειας στις κοινωνίες της νότιας Ευρώπης και ειδικά στην Ελλάδα. Το οικογενειακό δίκτυο σχέσεων προσφέρει σε σημαντικό βαθμό οικονομικές, συναισθηματικές και κοινωνικές παροχές. Ας μην ξεχνάμε ότι μια γυναίκα που έχει ομοερωτική σχέση και παιδί βρίσκεται συχνά σε παρόμοια κατάσταση με μια μόνη μητέρα. Όταν δεν υπάρχουν οι παιδικοί σταθμοί που υπάρχουν στη Γερμανία, ποιες-οι θα τη βοηθήσουν αν όχι οι γονείς της; Είναι λοιπόν διαφορετικό να θελήσεις να έρθεις σε ρήξη με την οικογένειά σου στη Γερμανία και διαφορετικό στην Ελλάδα

Με ποια ταυτότητα;
Πρέπει να σημειώσω ότι είμαι διστακτική στο ζήτημα της αορατότητας, επειδή μια έμφαση σ' αυτήν μπορεί να εκληφθεί σαν μια προτροπή για ορατότητα. Νομίζω ότι είναι κάπως περιοριστικό να δούμε την ορατότητα με την έννοια μιας δήλωσης, όπως αυτή εγγράφεται στην ονομαζόμενη «πολιτική της ταυτότητας», τη σχολή δηλαδή που προτάσσει τη σεξουαλικότητα ως κυρίαρχη ταυτότητα των ατόμων. Η πολιτική της ταυτότητας έχει δεχτεί μεγάλη κριτική, στο πλαίσιο της αναγνώρισης ότι καθοριζόμαστε από πολλά πράγματα, τα οποία είναι ρευστά και μεταβάλλονται. Σε πολλές περιπτώσεις, η σεξουαλικότητα δεν είναι η μόνη καθοριστική παράμετρος της ταυτότητας. Τι σημαίνει λοιπόν ορατότητα στο πλαίσιο της πολιτικής της ταυτότητας; Ότι βγαίνει κάποια στον δρόμο; Και αυτού του είδους η ορατότητα είναι η μόνη πολιτικοποιημένη κίνηση που μπορεί να κάνει;Εδώ εισέρχεται, ωστόσο, το καίριο ζήτημα που απασχόλησε και τον χώρο του λεσβιακού, γυναικείου κινήματος: πώς διεκδικείς, πώς κάνεις φεμινιστική πολιτική, αν δεν υιοθετήσεις, για παράδειγμα, την ταυτότητα της «γυναίκας»; Γιατί δεν φτάνει να μιλήσεις γενικά για άρση των διακρίσεων χωρίς να καταγράψεις συγκεκριμένες διακρίσεις και τον τρόπο που αυτές δημιουργούνται. Από την άλλη, πώς υιοθετείς την ταυτότητα της «γυναίκας», που παραπέμπει σε μια ουσιοκρατική αντιμετώπιση του φύλου, παραβλέποντας ότι το φύλο κατασκευάζεται, διαφοροποιείται και αλλάζει; Μια πιθανή απάντηση θα ήταν η υιοθέτηση συγκυριακών πολιτικών: ανάλογα με το πλαίσιο και το αντικείμενο των διεκδικήσεων. Με άλλα λόγια, η υιοθέτηση μιας ταυτότητας για μια δεδομένη χρονική στιγμή, για τον συγκεκριμένο σκοπό και με συγκεκριμένο στόχο, τη στιγμή που γνωρίζεις ότι το επόμενο λεπτό η έμφαση και το πολιτικό διακύβευμα οφείλουν να έχουν μετατοπιστεί.

Παντρεμένες με παιδιά
Πρέπει πάντα να διακρίνουμε μεταξύ διαφορετικών επιπέδων, ακόμα και στη χρήση των όρων, διότι γνωρίζω πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που υιοθετούν τον όρο «λεσβία» ή «γκέι» σ' ένα συγκυριακό πολιτικό συμφραζόμενο, ενώ σε προσωπικό διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, ακριβώς διότι μια τέτοια πολιτική της ταυτότητας δημιουργεί πιθανά ένα είδος (αυτό-)εγκλεισμού. Ας δούμε, για παράδειγμα, το αίτημα για αναγνώριση του δικαιώματος στον LGBT γάμο και το δικαίωμα στην τεκνοθεσία. Άλλο είναι η πολιτική διεκδίκηση για την αναγνώριση ενός δικαιώματος σε πολιτικό και νομικό επίπεδο και άλλο η όποια επιθυμία έχει κάποια να παντρευτεί και ν' αποκτήσει παιδί. Η πολιτική διεκδίκηση του γάμου και της υιοθεσίας, που μπορεί να εμφανίζεται και ανεξάρτητα από την ύπαρξη της σχετικής επιθυμίας, σχετίζεται με τη συνειδητοποίηση ότι η έννοια της ιδιότητας της-του πολίτη είναι έμφυλη και σεξουαλική τοποθετούμαστε στην κοινωνία με όρους φύλου και σεξουαλικότητας και διαφοροποιoύμαστε σε σχέση με αυτούς. Σ' αυτό το επίπεδο, η διεκδίκηση του γάμου και της τεκνοθεσίας αφορούν την άρση της διαφοροποιητικής διάκρισης, την αναγνώριση ότι μια ομοερωτική σχέση δεν σε κάνει καλύτερη-ο ή χειρότερη-ο συντρόφισα-ο και γονέα
Ακόμα όμως και αν συγκυριακά προκρίνει κάποια-ος τη διεκδίκηση ενός δικαιώματος, η συζήτηση δεν μπορεί να λήγει εκεί. Διότι και στην περίπτωση που οι πολιτικές διεκδικήσεις πετύχουν την κοινωνική ενσωμάτωση μιας κατηγορίας ανθρώπων -στη συγκεκριμένη περίπτωση των παντρεμένων LGBT ζευγαριών με παιδιά- πρέπει να συνεχίσουμε να αναρωτιόμαστε ποιες διακρίσεις εξακολουθούν να υφίστανται, καθώς πάντα θα υπάρχουν κατηγορίες ανθρώπων που θα διαφοροποιούνται. Μπορεί, για παράδειγμα, να μην είναι ελληνικής καταγωγής ή να μην έχουν τα αναγκαία χρήματα ή να μην έχουν την επιθυμία να παντρευτούν και να γίνουν γονείς. *A

Ήταν η Σαπφώ λεσβία;
Η κυρίαρχη λεσβοφοβία έχει ως αποτέλεσμα να μη μιλάει καμιά-νεις για ερωτικές σχέσεις μεταξύ ανθρώπων του ιδίου φύλου σε άλλες ιστορικές στιγμές, άρα λοιπόν να καταγράφει και να ομογενοποιεί το παρελθόν μέσα από το βλέμμα της κυρίαρχης σημερινής κατάστασης. Από την άλλη, ο κινηματικός λόγος χρειάζεται συχνά ένα παρελθόν, που όμως δεν παύει να είναι επινοημένο ως ένα βαθμό. Η ανάδειξη της Σαπφώς ως «λεσβίας» εγγράφεται στην προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα παρελθόν που θα έδειχνε ότι ο λεσβιασμός έχει ρίζες και δεν παρουσιάστηκε ξαφνικά. Ωστόσο το γεγονός ότι η Σαπφώ είχε ερωτικές σχέσεις με γυναίκες δεν την καθιστά αυτομάτως «λεσβία» ή «ομοφυλόφιλη» με σημερινούς όρους. *Β Αυτό θα ήταν ετεροχρονισμός. Η σωματική επαφή δεν έχει από μόνη της σημασίες, δεν χαρακτηρίζεται εκ των προτέρων ως λεσβία ή ετεροφυλόφιλη, παρά μόνο αν την τοποθετήσουμε εντός ενός συγκεκριμένου πολιτισμικού πλαισίου.


Το άρθρο το βρήκαμε στο περιοδικό 10%, μια συνέντευξη του Δημήτρη Αγγελίδη στην Καθηγήτρια κοινωνικής ανθρωπολογίας Καντσά Βενετία στο http://www.10percent.gr/periodiko/teyxos26/1215-2009-06-18-22-08-16.html

Τα γράμματα με τους αστερίσκους είναι δικά μας.
*Α Οι ΛεΠΑΤ διεκδικήσεις αφορούν τις-τους ΛεΠΑΤ ανεξάρτητα από φυλή, χρώμα, καταγωγή, κατάσταση υγείας, ηλικίας ή άλλο γνώρισμα. Το ότι για άλλους λόγους, εκτός σεξουαλικού προσανατολισμού δέχονται κάποιες διακρίσεις δεν θα το επωμισθούν οι λεσβίες, μπορούν να στηρίξουν την κατάργηση των διακρίσεων και για άλλους λόγους αλλά δεν είναι υποχρεωτικό να είναι το κύριο μέλημά τες. Η δυνατότητα πρόσβασης όλων στον πολιτικό γάμο δεν σημαίνει αναγκαστικά και την τέλεση του από όλες-ους. Όπως και με τις ετερο, αν και έχουν όλες το δικαίωμα του γάμου, δεν τελούν όλες γάμο.

*Β Είναι αξισημείωτο που δεν γίνεται κάτι αντίστοιχο για την ετεροσεξουαλικότητα. Ποτέ ως τώρα δεν ακούσαμε πχ ότι η Ασπασία δεν ήταν ετερό με τους σημερινούς όρους. Το γεγονός ότι η Σαπφώ έτυχε ή πέτυχε να είναι η λεσβία εκείνη για την οποία έγινε πρώτη φορά λόγος ή διατηρήθηκε ιστορικά δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν άλλες πριν, κατά την εποχή της Σαπφούς και μετά. Ακόμη κι αν δεχτούμε ότι άλλο πράγμα σήμαινε ο λεσβιασμός τότε κι άλλο τώρα, το κοινό σημείο παραμένει, που δεν είναι άλλο από την ερωτική σχέση μεταξύ γυναικών ή οποία παραμένει αναλοιώτη μέσα στο χρόνο έστω κι αν παρουσιάζει σεξουαλικές διαφοροποιήσεις. Τέλος το γεγονός πως ακόμη σήμερα διαβάζοντας την Σαπφώ αντιλαμβανόμαστε αν μη τι άλλο τις ερωτικές της σχέσεις με άλλες γυναίκες την καθιστά λεσβία με την σημερινή έννοια του όρου. Οι όροι εξ' άλλου ήταν αρκετοί, γυναικεράστρια την αποκάλεσε πάντως ο Σωκράτης, τριβάς είναι ο επόμενος όρος, ως σαπφισμός εμφανίζεται στον μεσαίωνα περίπου. Το λεξικό Σουήδας κάνει λόγο για "αισχράς φιλίας". Όπως και αν το πούμε η Σαπφώ είχε ερωτικές σχέσεις, επιθυμούσε και ποθούσε ερωτικά γυναίκες και έτρεφε αισθήματα ερωτικής αγάπης για γυναίκες. Εξ' άλλου ως επι το πλείστον όρους του σήμερα χρησιμοποιούμε όχι μόνο για να γίνουμε κατανοητές αλλά και γιατί οι νεότεροι όροι σε γενικές γραμμές εκφράζουν- συμπεριλαμβάνουν και το χθες. Η Σαπφώ δεν καταγράφηκε ως λεσβία, μόνο από τις σύγχρονες ή τις παλαιότερες λεσβίες αλλά από επιστημόνισες-μελετήτριες-ες της Σαπφούς. Πχ Παναγής Λεκατσάς "Σαπφώ" εκδόσεις Πάπυρος.


Ως την ώρα που ανεβάζουμε το άρθρο, έχει δεχτεί 28 θετικές ψήφους και κανένα σχόλιο. Γεγονός που επιβεβαιώνει το γεγονός ότι οι λεσβίες περνούν αόρατες. Ευαγγελία Βλάμη

25 Ιουλ 2009

H Αυγουστίνη ντε Βιλμπλάνς του de Sant

Εμβληματική μορφή για τις ακόλαστες-ους απανταχού της γης, ο Ντονασιέν Αλφόνς Φρανσουά κόμης ντε Σαντ (1740-1814)
[...]
Η Αυγουστίνη ντε Βιλμπλάνς ή το στρατήγημα του έρωτα. Συναντάμε την πρώτη ίσως λεσβία ηρωίδα της νεώτερης εποχής - ως χαρακτήρα με τον οποίο ο συγγραφέας συμπάσχει και όχι ως γραφική καρικατούρα. Ο Μαρκήσιος ντε Σαντ- αμφισεξουαλικός ο ίδιος- χλευάζει την λεσβοφοβία των συγχρόνων του, σε μια εποχή που ο λεσβιασμός και η ομοφυλοφιλία επέσυρε έως και την ποινή του θανάτου: «Και αν η τεκνοποίηση είχε γι΄ αυτήν [τη Φύση] τόση σημασία, θα επέτρεπε άραγε σε μια γυναίκα να την υπηρετεί μόνο για ένα τέταρτο της ζωής της, και στα μισά πλάσματα που βγαίνουν από τα σπλάγχνα της, να έχουν κλίσεις αντίθετες προς αυτή την τεκνοποίηση, την οποία ωστόσο εκείνη απαιτεί;». Η Αυγουστίνη που «δεν ένιωθε ηδονή παρά μόνο για το ίδιο της το φύλο» θα πέσει τελικά στα δίχτυα του ερωτευμένου Φρανβίλ που θα επιλέξει να την αντιμετωπίσει με τα δικά της όπλα. Το τέλος θα μας φανεί ανεπίτρεπτα συγκαταβατικό- αλλά μόνο επειδή θα το κοιτάξουμε με τα μάτια (και την ελευθεριότητα) του δικού μας αιώνα.

Το άρθρο το βρήκαμε στις 11.4.09 στην εφημερίδα τα Νέα γραμμένο από τον Πέτρο Τατσόπουλο στο http://www.tanea.gr/default.asp?pid=30&ct=19&artid=4511760

Η θερινή σύναξη των χωροφυλάκων

Η θερινή σύναξη των χωροφυλάκων

Φαντάζομαι μια υποθετική συνάντηση χωροφυλάκων εν μέσω θέρους. Ένας υπομοίραρχος τις-τούς ζήτησε επειγόντως να ρυθμίσουν ζητήματα που σχετίζονται με την τεχνολογία και την ιδιωτικότητα και πρέπει να δράσουν με τόλμη και αποφασιστικότητα.
Από τη μια οι χωροφύλακες της ιστορίας μας κυριαρχούνται από φόβο για όσα δεν γνωρίζουν: ακούν διαρκώς ότι το Ίντερνετ είναι ένα μέρος όπου βασιλεύει η τρομοκρατία, η πορνογραφία και η προετοιμασία ομαδικών αυτοκτονιών εφήβων, τα κινητά τηλέφωνα είναι φονικά όπλα στα χέρια συμμοριών.
Αποφασίζουν λοιπόν με τόλμη και αποφασιστικότητα την κατάργηση του απορρήτου και της ανωνυμίας των χρηστριών-ων. Από την άλλη, οι χωροφύλακές μας πέφτουν με την ορμή νεοφώτιστου στη χρήση εργαλείων που ακούν διαρκώς ότι κάνουν θαύματα. Με τόλμη και αποφασιστικότητα εξαιρούν τις κάμερες παρακολούθησης από τον νόμο περί προστασίας προσωπικών δεδομένων και γενικεύουν τη χρήση τους, χωρίς τις δικλίδες ασφαλείας που έχει ορίσει η αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή. Θεσπίζουν την υποχρεωτική λήψη και διατήρηση γενετικού υλικού για αόριστο χρονικό διάστημα, και μάλιστα ακόμα κι από υπόπτες-ους πλημμελημάτων. Έτσι το DΝΑ μας, το «ιδιωτικότερο του ιδιωτικού μας», γίνεται «κτήμα του δημοσίου» με ελάχιστους περιορισμούς στον βαθμό και στον τρόπο που αποθηκεύεται και χρησιμοποιείται. Με άλλα λόγια, οι χωροφύλακες της ιστορίας μας υιοθετούν τις πιο σκληρές πρακτικές πανοπτικού ελέγχου. Το ιδιωτικό πρέπει να γίνει δημόσιο, είτε κινούμαστε στον δρόμο της πόλης είτε στη λεωφόρο της πληροφορίας από τον καναπέ του σπιτιού μας. Γιατί; Μα γιατί στο μυαλό των χωροφυλάκων η ιδιωτικότητα ταυτίζεται με την εγκληματικότητα και άρα «όποια-ος δεν έχει κάτι να κρύψει δεν έχει τίποτα να φοβηθεί».

Θερινή σύναξη χωροφυλάκων, παράφραση του τίτλου της θαυμάσιας ταινίας του Δήμου Αβδελιώδη, θυμίζουν οι εισαγγελικές γνωμοδοτήσεις και τα νομοθετήματα των τελευταίων ημερών. Τα μέτρα αποκαλύπτουν μια ιδιότυπη αμφιθυμία απέναντι στην τεχνολογία. Η τεχνολογία θεωρείται εχθρός της-του πολίτη, ένας κίνδυνος τον οποίο εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε αλλά το κράτος-προστάτης γνωρίζει πριν από εμάς για εμάς. Την ίδια ώρα όμως η τεχνολογία γίνεται «φύλακας άγγελός μας», πάλι χάρη στην κρατική μέριμνα. Καλή τεχνολογία είναι μόνο η τεχνολογία των διωκτικών αρχών και επειδή οι διωκτικές αρχές είναι υπεράνω υποψίας, δεν χρειάζονται δικλίδες ασφαλείας για τη χρήση και τα όριά της. Κουτοπόνηρη επιλεκτικότητα: οι χωροφύλακες γίνονται Λουδίτες, εχθροί της τεχνολογίας, όταν απορρυθμίζουν το θεσμικό πλαίσιο που κατοχυρώνει την προστασία της ιδιωτικότητας στη χρήση των νέων τεχνολογιών. Ταυτόχρονα είναι υπέρμαχοι της τεχνολογίας όταν αυτή ενδυναμώνει το πανοπτικό κράτος. Η-ο πολίτης αντιμετωπίζεται σαν νήπιο που μπορεί να αυτοτραυματιστεί και μόνο προστάτη έχει το «κράτος- μπαμπά». Με την ίδια πατερναλιστική διάθεση αντιμετωπίζονται θεσμοί που δημιουργήθηκαν για την προάσπιση των ατομικών ελευθεριών: οι Ανεξάρτητες Αρχές απαξιώνονται και τα συμβουλευτικά όργανα προστασίας των δικαιωμάτων αγνοούνται. Κυβερνητικοί παράγοντες σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις- συνέβη και στον γράφοντα- διατείνονται ότι αυτή είναι η μόνη τους επιλογή προκειμένου να μην αφήσουν το πεδίο ελεύθερο στην Ακροδεξιά. Όμως ξεχνούν ότι η Ακροδεξιά δυναμώνει όταν η ατζέντα της γίνεται κυβερνητική ατζέντα. Από την άλλη, η αξιωματική αντιπολίτευση άσκησε κριτική στα περισσότερα από τα προαναφερθέντα μέτρα και τα καταψήφισε. Αν είναι ειλικρινής, οφείλει να δεσμευτεί ρητά ότι θα καταργήσει εκείνες τις ρυθμίσεις που θίγουν ατομικές ελευθερίες όταν και αν αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης. Ωστόσο, μικρή αισιοδοξία επιτρέπεται: σπάνια το κράτος εκχωρεί οικειοθελώς εργαλεία ελέγχου.

Ο Κωστής Παπαϊωάννου είναι πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα της-του Ανθρώπου.
Το άρθρο το βρήκαμε στις 20.7.09 στην εφημερίδα Τα Νέα στο http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artid=4527476

Αντίδραση Ομπάμα σε ρατσιστική σύλληψη

Παρέμβαση Ομπάμα για τη ρατσιστική σύλληψη ακαδημαϊκού του Χάρβαρντ

Βλακώδη» χαρακτήρισε τη σύλληψη του αφρο-αμερικανού καθηγητή ο πρόεδρος της Αμερικής


Έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα σχόλια του Αμερικανού πρόεδρου, Μπαράκ Ομπάμα, με αφορμή την αναίτια σύλληψη ενός ακαδημαϊκού του Χάρβαρντ, του Χένρι Λούις Γκέιτς. Ο Ομπάμα χαρακτήρισε βλακώδη τη στάση της αστυνομίας και στάθηκε στο πλευρό του αφρο-αμερικανού καθηγητή που κατηγορεί την αστυνομία για ρατσισμό.

Ο Ομπάμα δήλωσε ότι παρόλο που δεν γνωρίζει "όλα τα γεγονότα", η αστυνομία της Μασαχουσέτης στο Κέιμπριτζ "έδρασε βλακωδώς" στη σύλληψη του Χένρι Λούις Γκέιτς.

Το θέμα ξεκίνησε όταν ο 58χρονος ακαδημαϊκός του Χάρβαρντ συνελήφθη έξω από το σπίτι του την Τρίτη, ενώ προσπαθούσε να μπει μέσα. Νωρίτερα μία γυναίκα είχε αναφέρει στην αστυνομία ότι κάποιος παραβίασε μια πόρτα για να μπει σε ένα σπίτι.

Τα γεγονότα της σύλληψης δεν είναι ξεκάθαρα. Η αστυνομία υποστηρίζει ότι ο Γκέιτς συνελήφθη για ανάρμοστη συμπεριφορά και άρνηση συνεργασίας ενώ "φώναζε επιδεικτικά και είχε προκλητική συμπεριφορά" σε έναν από τους αστυνομικούς μπροστά στον κόσμο που είχε μαζευτεί στο δρόμο. Ο Γκέιτς δήλωσε ότι το περιστατικό αποτελεί συνέχεια στερεοτύπων και ρατσιστικής συμπεριφοράς, ακόμα και σε μία φιλελεύθερη Αμερική.

Οι κατηγορίες αποσύρθηκαν την Τρίτη, ωστόσο ο Γκέιτς απαιτεί απολογία από τον αστυνομικό Κρόουλεϊ και απειλεί ότι θα κάνει μήνυση στην αστυνομία. Ο Κρόουλεϊ αρνήθηκε να απολογηθεί, λέγοντας ότι δεν έκανε κάτι κακό.

Ο Χένρι Λούις Γκέιτς, είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Αφρικανικών και Αφρο-αμερικανικών Ερευνών στο Χάρβαρντ. Το 1997 συγκαταλέχθηκε στους «25 Αμερικανούς με τη μεγαλύτερη επιρροή» στο περιοδικό Time.

Τα σχόλια του Μπαράκ Ομπάμα αποτελούν την πρώτη παρέμβαση του στο φλέγον θέμα του ρατσισμού και έχουν προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις. "Δυστυχώς, το πρόβλημα του ρατσισμού υπάρχει ακόμα και αποτελεί μια «ανοιχτή πληγή».

Θεωρώ ότι προσπαθούσε να δώσει μια ιδέα του πως είναι να είσαι μαύρη-ος ή ισπανόφωνη-ος" δήλωσε ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης του Πανεπιστημίου της Βοστόνη, Τόμας Βάλεν. Ωστόσο, πολλές-οι στη Μασαχουσέτη υποστηρίζουν ότι ξεπέρασε τα όρια με το να ασκεί κριτική στην αστυνομία, ενώ δεν γνώριζε όλα τα στοιχεία. Διαδικτυακές δημοσκοπήσεις στη Μασαχουσέτη έδειξαν ισχυρή υποστήριξη προς τον αστυνομικό.

Το άρθρο το βρήκαμε στην εφημερίδα Ελαυθεροτυπία στις 24.7.09 στο http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=66873

22 Ιουλ 2009

ΛεΠΑΤ θρησκευτικοί γάμοι στις ΗΠΑ

Απειλή σχίσματος για τους γάμους των λεσβιών, αμφί, τρανς και γκέι

Άνοιξε ο δρόμος για γάμους ΛεΠΑΤ ζευγαριών στις ΗΠΑ

Με την ευλογία της επισκοπής της Αγγλικανικής Εκκλησίας των ΗΠΑ θα πραγματοποιούνται πλέον οι γάμοι των λεσβιών, γκέι, αμφί και τρανς πιστών στις Ηνωμένες Πολιτείες, ύστερα από σχετική απόφαση της Αμερικανικής επισκοπής.
Η απόφαση αυτή είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα προκαλέσει σχίσμα στην Αγγλικανική Εκκλησία, όπου τα κυρίαρχα δόγματα είναι οι συντηρητικές-οι ευαγγελιστές και οι φιλελεύθερες-οι εκσυγχρονίστριες-ες, όμως από την άλλη για τις-τους Αμερικανές αγγλικανές-ους λεσβίες, γκέι, αμφί και τρανς αλλά και για τις-τους Lgbt που θέλουν να έχουν θρησκευτικό γάμο αποτελεί μεγάλη νίκη.
Στη Γενική Σύνοδο της Επισκοπής, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 104 αγγλικανές-οί επίσκοποι ψήφισαν υπέρ της «συλλογής και ανάπτυξης θεολογικών πηγών και λειτουργιών» για την παροχή ευλογίας σε σχέσεις του ιδίου φύλου, που θα εξεταστεί στην επόμενη Σύνοδο, ενώ μόνο 30 ψήφισαν κατά.
Η απόφαση σημειώνει ότι ολοένα και περισσότερες πολιτείες και χώρες επιτρέπουν τον γάμο, τον πολιτικό γάμο και τα σύμφωνα συμβίωσης μεταξύ Lgbt.

Το ψήφισμα αυτό έρχεται μόλις μερικές μέρες μετά την απόφαση της Επισκοπικής Εκκλησίας (με 99 ψήφους υπέρ και 45 κατά) να επιτρέπει να χρίζονται λειτουργοί της λεσβίες, γκέι και, σύμφωνα με τις αναλύτριες-ες, οι δύο αυτές εξελίξεις δίνουν τέλος στην εύθραυστη ανακωχή μετά τη χειροτόνηση του γνωστού για το σεξουαλικό του προσανατολισμό, Τζιν Ρόμπινσον ως επισκόπου του Νιου Χαμσάιρ το 2003.
Η Γενική Σύνοδος το 2006 είχε πάρει απόφαση, με την οποία καλούσε την Επισκοπική Εκκλησία να συμμορφωθεί με το μορατόριουμ στους γάμους των ΛεΠΑΤ και στη χειροτόνηση λεσβιών και γκέι κληρικών, όπως είχε ζητηθεί από τον αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι, Ρόουαν Γουίλιαμς.

Οι νέες εξελίξεις θα θεωρηθούν από τις ευαγγελικές εκκλησίες του παγκόσμιου Νότου ως κήρυξη πολέμου και το σχίσμα θεωρείται βέβαιο.

Το άρθρο το βρήκαμε στις 17.7.09 στην εφημερίδα Έθνος στο http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&tag=8400&pubid=4722852
Ο κόσμος αλλάζει κι η ελληνική Πολιτεία, λίγες μέρες πριν στέρησε για δεύτερη φορά στις ΛεΠΑΤ την πρόσβαση στο δικαίωμα τουλάχιστον στο Σύμφωνο Συμβίωσης. Επίσης δύο μήνες πριν το πρωτοδικείο Ρόδου θεώρησε πως οι ΛεΠΑΤ πολιτικοί γάμοι είναι σαν να μην έγιναν. Τα ζευγάρια άσκησαν έφεση και θα προχωρήσουν σε κάθε δικαστήριο όπου μπορούν να απευθυνθούν, όπως δήλωσαν από την αρχή. Ευαγγελία Βλάμη.

Υπογράφουμε για την σεξουαλική υγεία και προφύλαξη

Πάρτε μέρος στην δράση για τα σεξουαλικά δικαιώματα υπογράφοντας.

Συνεργαστήστε με την International Planned Parenthood Federation, η "15η καμπάνια" είναι αίτημα ανθρώπων από όλο τον κόσμο, που υπογράφουν το "Count Me In: Sexual Rights for All" αίτημα, απαιτούν καλύτερη πρόσβαση στις υπηρεσίες σεξουαλικής υγείας και επιμόρφωση-εκπαίδευση για όλες-ους.

Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο απέτυχαν να ανταποκριθούν στην υπόσχεση-δέσμευση που έδωσαν πριν 15 χρόνια πριν στην Διεθνή Δημόσια Συζήτηση και Ανάπτυξη – International Conference on Population and Development (ICPD) στο Κάιρο, να βελτιώσουν την σεξουαλική, αναπαραγωγική υγεία και τα δικαιώματα για τις νέες-ους ανθρώπους, θέτοντας τις ζωές και την υγεία εκατομμυρίων νέων σε κίνδυνο.

Μόνο 5 χρόνια απέμειναν ώστε να γίνει το όραμα της ICPD πραγματικότητα.
Αν θέλετε να υπογράψετε πατήστε Sing the petition!


Απαράδεκτα γεγονότα:
1 Η κυριότερη αιτία θανάτου κοριτσιών και έφηβων γυναικών (15-19 ετών) σε όλο τον κόσμο είναι η εγκυμοσύνη και η γέννηση.

2 Κάθε μέρα, περίπου 500,000 νέες γυναίκες μολύνονται από ΣΜΝ ( δεν συμπεριλαμβάνεται το hiv aids).

3 Νέες-οι άνθρωποι (15-24 ετών) αποτελούν το μισό από των νεο-οροθετικών σε όλο τον κόσμο.

4 Μόνο το 17% των σεξουαλικώς ενεργών νέων ανθρώπων χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά μέσα (προφυλακτικά-χάπια).

5 Υπάρχουν 60 εκατομμύρια κορίτσια-νύφες σε όλο τον κόσμο, θα φτάσουν στα 100 εκατομμύρια μέσα σε 10 χρόνια.

6 Σε δύο εκατομμύρια κορίτσια κάνουν κλειτοριδοεκτομή κάθε χρονιά.

7 Σήμερα, πάνω από 200 εκατομμύρια γυναικών δεν έχουν πρόσβαση σε σύγχρονες αντισυλληπτικές μεθόδους, ενώ το επιθυμούν.

Carmen Barroso
Περιφερειακή Διευθύντρια
International Planned Parenthood Federation/Western Hemisphere Region


[1] British Medical Journals (www.bmj.com/ cgi/content/ extract/328/ 7449/1152- a)
[2] UNFPA (www.unfpa.org/ rh/stis.htm# women)
[3] UNAIDS. UNAIDS Global Epidemic Report, 2004.
[4] UNFPA (www.unfpa.org/ rh/stis.htm# women)
[5] International Center for Research on Women, www.icrw.org/ childmarriage
[6] Nahid Toubia, M.D., Female Genital Mutilation and the Responsibility of Reproductive Health Professionals, International Journal Gynecology & Obstetrics, 46, pp. 127-135, 1994
[7] The Alan Guttmacher Institute/ UNFPA. (2003). Adding it Up: The Benefits of Investing in Sexual and Reproductive Health Care. Washington, DC: The Alan Guttmacher Institute.

17 Ιουλ 2009

Γυναικών λατρείες

ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΛΑΤΡΕΙΕΣ: ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Με μια μεγάλη έκθεση που εστιάζει στη θέση και τη δράση της γυναίκας στην αρχαιότητα γιορτάζει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο τα 180 χρόνια από την ίδρυσή του.
Η έκθεση που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Onassis Cultural Center της Νέας Υόρκης από το Δεκέμβριο μέχρι το Μάιο 2009.

Μέσα από 172 αντικείμενα, αγγεία, γλυπτά και χάλκινα η έκθεση παρουσιάζει τη ζωή των γυναικών στην Αττική κατά την Κλασική Εποχή. Η επισκέπτρια-ης βλέπει την καθημερινότητα των γυναικών: παρουσιάζονται ο κύκλος της ζωής, η συμμετοχή στις μεγάλες γιορτές, η λατρεία των γυναικείων θεοτήτων αλλά και πιο μυθικές ιέρειες της αρχαιότητας.

Έκθεση από τις 20 Ιουλίου έως 30 Νοεμβρίου 2009 στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στην οδό Πατησίων 44, τηλέφωνο επικοινωνίας 210 8217717

Το άρθρο το βρήκαμε στο περιοδικό lifo στο http://www.lifo.gr/week/arts/538

16 Ιουλ 2009

Έγκαιρη διάγνωση της Αλτσχάιμερ

Νέα τεστ για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Νέα τεστ που αξιολογούν τις εγκεφαλικές αλλαγές και το μεταβολισμό των χημικών ουσιών στο σώμα δείχνουν ενθαρρυντικά για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ, ενώ παράλληλα βοηθούν στην έρευνα για την παρασκευή νέων φαρμάκων, με μικρότερης διάρκειας και φθηνότερες κλινικές δοκιμές, ανακοίνωσαν σήμερα επιστημόνισες-ες.

Σε μια μελέτη, Ιρλανδές-οι ερευνήτριες-ες βρήκαν μια εξέταση που μετρά τον όγκο του εγκεφάλου και ένα συνδυασμό τεστ μνήμης που με ακρίβεια αναγνωρίζουν σχεδόν το 95% των ανθρώπων των οποίων η ήπια γνωστική βλάβη εξελίχθηκε σε αρχικό στάδιο της νόσου Αλτσχάιμερ.

Σε άλλη μελέτη, αμερικανές-οι ερευνήτιρες-ες βρήκαν ότι ένας τύπος σάρωσης του
εγκεφάλου που μετρά τη γλυκόζη, συνδυασμένος με χαμηλές επιδόσεις σε εξετάσεις μνήμης, είναι μια ισχυρή πρόβλεψη της εξέλιξης της νόσου.

Τα ευρήματα που παρουσίασαν οι ερευνήτριες-ες σε συνέδριο για το Αλτσχάιμερ στη Βιένη της Αυστρίας, είναι ορισμένα από τα πρώτα μιας πενταετούς μελέτης,
προϋπολογισμού 60 εκατομμυρίων δολαρίων, που έχει στόχο τον εντοπισμό
εγκεφαλικών αλλαγών οι οποίες δείχνουν την εξέλιξη της νόσου.

«Η σκέψη είναι αν υπάρχουν βιολογικοί δείκτες που παρακολουθούν τι συμβαίνει στον εγκέφαλο. Αυτό μπορεί να κάνει καλύτερα κατανοητό αν ένα φάρμακο έχει βιολογική επίδραση», είπε ο Νιλ Μπούκχολτς, επικεφαλής της Νευροαπεικονιστικής Πρωτοβουλίας για το Αλτσχάιμερ του Εθνικού Ινστιτούτου Γήρανσης των ΗΠΑ.

Στη μελέτη που διεξάγεται με κρατική χρηματοδότηση και ιδιωτικά κεφάλαια,
μετέχουν τουλάχιστον 800 ερευνήτριες-ες που εξετάζουν τη δομή του εγκεφάλου και βιολογικές αλλαγές, όπως τα νωτιαία υγρά που μπορεί να δείχνουν την εξέλιξη της νόσου.

Ύστερα από δεκαετίες έρευνας, οι γιατροί έχουν ελάχιστες δραστικές θεραπείες
για την αντιμετώπιση της ασθένειας, μιας εκφυλιστικής νόσου του εγκεφάλου που πλήττει τουλάχιστον 26 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο. Αναμένεται να προσβάλλει 100 εκατομμύρια έως το 2050.

Το άρθρο το βρήκαμε στις 14.7.09 στην εφημερίδα Τα Νέα στο http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4526664&ct=2

Πορνογραφία Ρlaygirl

Κάτι παραπάνω ήξερε η-ο Τειρεσίας

Δείχνουμε σε μια ομάδα γυναικών και μια ομάδα ανδρών βιντεοσκοπημένες σκηνές που παρουσιάζουν: έναν καλοφτιαγμένο άνδρα να κόβει βόλτες με μαγιό σε μια παραλία, μια γυμνή γυναίκα που γυμνάζεται, μια άλλη που αυνανίζεται, ζευγάρια ανθρώπων που κάνουν έρωτα (ετεροφυλοφιλικό, ομοφυλοφιλικό, λεσβιακό), πιθήκους που ζευγαρώνουν. Μετράμε έπειτα την «αντικειμενική» σεξουαλική διέγερση των πειραματανθρώπων (βαθμός στύσης, βαθμός έκκρισης κολπικών υγρών κ.λπ.) και τη συγκρίνουμε με την «υποκειμενική» (δηλαδή αυτό που δηλώνουν).

Διαπιστώνουμε ότι στις γυναίκες υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ασυμφωνία μεταξύ «αντικειμενικού» και «υποκειμενικού».

Διαπιστώνουμε, επιπλέον, ότι οι γυναίκες, ακόμα και οι ετεροφυλόφιλες, έμειναν αντικειμενικά ασυγκίνητες από την εικόνα του ωραίου ημίγυμνου άνδρα, υγράνθηκαν όμως, περισσότερο ή λιγότερο, στη θέα των ερωτικών ζευγαριών (ακόμα και των πιθηκικών), της γυναίκας που γυμνάζεται και επίσης εκείνης που αυνανίζεται. Οι άνδρες, αντίθετα, είχαν ουδέτερη αντίδραση στις εικόνες του άλκιμου ΄Αδωνι (με εξαίρεση τους γκέι) και των ερωτοχτυπημένων πιθήκων, πράγμα που βέβαια δεν θα εκπλήξει κανέναν.
Αυτά είναι μερικά μόνον από τα ευρήματα μιας σειράς σεξολογικών ερευνών που έγιναν πρόσφατα στην Αμερική και την Ευρώπη. Ουσιαστικά πρόκειται για αλήθειες γνωστές από παλιότερες (αλλά όχι και τόσο παλιές) έρευνες γύρω από την ανθρώπινη σεξουαλικότητα, για να μην πούμε ότι είναι γνωστές από την ανθρώπινη εμπειρία αιώνων. *Α Η μεταμοντέρνα κουλτούρα, επειδή δεν έχει μνήμη, έχει όμως γραμμένα στις σημαίες της τη φιλαυτία και την επαγγελματική ανέλιξη, ανακαλύπτει κάθε λίγο και λιγάκι την Αμερική, και μερικές επιστήμες της, όπως η κοινωνιολογία, η ανθρωπολογία, η ψυχολογία, η στατιστική, και φυσικά η σεξολογία, διατυπώνουν συχνά κοινοτοπίες που η βαρύγδουπη, ξεμασχαλιασμένη ορολογία και τα εντυπωσιακά τεχνολογικά εφέ των σχετικών πειραμάτων τις κάνουν να φαντάζουν σαν επαναστατικές ανακαλύψεις.

Εν πάση περιπτώσει, το μόνο πραγματικά καινούργιο στις πρόσφατες έρευνες είναι ότι έγιναν όλες από γυναίκες σεξολόγους. ΄Ετσι, περνούν το τεστ της πολιτικής ορθότητας και παίρνουν πιστοποιητικό που βεβαιώνει ότι είναι αμόλυντες από ανδροκρατικές προκαταλήψεις. Μπορούμε, λοιπόν, άφοβα τώρα πια να συνομολογήσουμε με τον Οβίδιο ότι η γυναικεία σεξουαλικότητα είναι πιο ρευστή (ή, αν προτιμάτε, πιο πολυδύναμη) από την ανδρική, ότι είναι λιγότερο εστιασμένη, τόσο σε ό, τι αφορά τις ερωτογενείς ζώνες όσο και σε ό, τι αφορά το αντικείμενο της ερωτικής έλξης. Μπορούμε να προσυπογράψουμε ανοιχτά το επιμύθιο της περιπέτειας της-του «τρανς» Τειρεσία (έζησε διαδοχικά ως άνδρας και ως γυναίκα), που τυφλώθηκε από την ΄Ηρα επειδή αποκάλυψε ότι στα δέκα μερίδια του έρωτα οι γυναίκες χαίρονται τα εννιά και οι άνδρες μόνο το ένα: οι βαθύτεροι ερωτικοί γλυκασμοί των γυναικών δεν πρέπει να γίνονται γνωστοί (αυτό δεν υπαινίσσεται η διάσταση μεταξύ «αντικειμενικής» και «υποκειμενικής» αντίδρασης;)*Β, είτε επειδή είναι κρυφές αδυναμίες είτε επειδή είναι κρυφά όπλα.
[...]

Υπάρχει, ωστόσο, στα πορίσματα αυτών των ερευνών ένα σημείο που αξίζει να μας απασχολήσει ιδιαίτερα, όχι επειδή ήταν πραγματικά άγνωστο ως τώρα, αλλά επειδή είναι αιτία για πολλές παρεξηγήσεις στις σχέσεις των δύο φύλων και για πολλές αστοχίες στη βιομηχανία του ερωτικού θεάματος. Μα είναι δυνατόν οι γυναίκες να βρίσκουν την εικόνα ενός ωραίου ημίγυμνου άνδρα λιγότερο διε γερτική και από ένα ζευγάρι χιμπαντζήδων που συνευρίσκονται; [...] Οι γυναίκες [...] συγκινούνται από τη σχέση, όχι από το σώμα. Και μάλιστα από τη σχέση με όλα τα συναισθηματικά και κοινωνικά συμφραζόμενά της. Αν ο κορμαρίων με το μαγιό στο βίντεο επιδιδόταν σε τρυφερότητες με μια γυναίκα, θα γινόταν αυτομάτως πιο ενδιαφέρων για τις παρατηρήτριες. Αλλά έτσι, σαν σκέτο, μοναχικό κορμί, το πολύ πολύ να αποσπά την αισθητική επιδοκιμασία τους. Οι άνδρες, είτε ετεροφυλόφιλοι είναι είτε γκέι, αντιδρούν πολύ διαφορετικά σε τέτοια θέματα.

Το περιοδικό Ρlaygirl, που εγκαινιάστηκε τη δεκαετία του 1970 στις ΗΠΑ ως το γυναικείο ισοδύναμο του Ρlayboy, με αισθησιακές φωτογραφίες γυμνών ανδρών, απέτυχε παταγωδώς, γιατί το αγόραζαν σχεδόν μόνον οι γκέι! Όταν δίδασκα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, έδειχνα στους φοιτητές μου (που σε συντριπτικά ποσοστά ήταν κορίτσια) τις φωτογραφίες γυμνών και συνήθως εν στύσει φαντάρων που τράβηξε ο πολυπράγμων γκέι λόγιος Θάνος Βελλούδιος τη δεκαετία του 1950, και τους ζητούσα να τις βαθμολογήσουν (ανώνυμα, εννοείται) ως προς την ερεθιστικότητά τους. Ποτέ μια φοιτήτρια δεν τις βρήκε διεγερτικές, πολλές μάλιστα τις έκριναν απωθητικές. Οι μόνες θετικές αξιολογήσεις προέρχονταν από φοιτητές που αυτοπροσδιορίζονταν ως γκέι.

Αυτό μας φέρνει στο ζήτημα της πορνογραφίας. Υπάρχει άραγε γυναικεία πορνογραφία ή μήπως πρόκειται για καθαρά ανδρικό φαινόμενο; Αν η πορνογραφία οριστεί ως αναπαράσταση που αποβλέπει στη σεξουαλική διέγερση ενός τρίτου, τότε ναι, υπάρχει γυναικεία πορνογραφία και είναι πολύ πιο λεπτή, πολύ πιο ευφάνταστη, πολύ πιο τολμηρή από την ανδρική. Αν όμως η πορνογραφία περιγραφεί με πιο στενό τρόπο, με τους όρους που υποδεικνύει το σύνηθες πορνογραφικό υλικό, τότε είναι κάτι που μόνον άνδρες μπορούν να εμπνευστούν και (σχεδόν) μόνον άνδρες μπορεί να συγκινήσει. Γιατί σ΄ αυτές τις ταινίες, φωτογραφίες, ζωγραφικές ή λεκτικές αναπαραστάσεις κ.λπ. το σεξ παρουσιάζεται ως μια καθαρά σωματική, απρόσωπη συναλλαγή, χωρίς καμία συμμετοχή συναισθημάτων ή κοινωνικών προσδιορισμών (που και αυτοί παράγουν συναισθήματα). Αυτό μπορεί να αποτελεί τη μύχια φαντασίωση των περισσότερων ανδρών, τις γυναίκες όμως δεν τις πείθει και δεν τις αφορά. Συνήθως οι γυναίκες βρίσκουν την ανδρική πορνογραφία αστεία και παιδαριώδη. Και, αν θέλετε τη γνώμη μου, έχουν απόλυτο δίκιο.

Μερικά ζευγάρια υποστηρίζουν ότι η από κοινού παρακολούθηση πορνοταινιών βελτίωσε τη σεξουαλική ζωή τους. Στοιχηματίζω πως αυτό που εννοούν είναι ότι βελτίωσε τη σεξουαλική απόδοση του άνδρα. Βέβαια, αν ένας άνδρας χρειάζεται τέτοιου είδους βοηθήματα για να επιθυμήσει αρκετά τη συντρόφισσά του, πρέπει να διερωτηθούμε σοβαρά για το περιεχόμενο της ερωτικής σχέσης του ζευγαριού. Τελικά, ο ιδανικός αποδέκτης της (ανδρικής) πορνογραφίας είναι το μοναχικό αρσενικό και η ιδανική μορφή σεξ προς την οποία τείνει είναι το μοναχικό σεξ...

Το άρθρο το βρήκαμε 4.7.09 στην εφημερίδα Τα Νέα, γραμμένο από τον Δημοσθένη Κούρτοβικ στο http://www.tanea.gr/default.asp?pid=30&ct=19&artid=4525042
Τα γράμματα με τους αστερίσκους είναι δικά μας.
*Α Μόνο που η εμπειρία δεν γίνεται δεκτή παρά μόνο μέσα από την επιστημονική έρευνα.
*Β Οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να μιλούν και πολύ περισσότερο για την σεξουαλικότητα τες. Ευαγγελία Βλάμη

Νομοθετήματα επικίνδυνου εντυπωσιασμού

Νομοθετήματα επικίνδυνου εντυπωσιασμού

Η περασμένη Τετάρτη αποτελεί αρνητικό ορόσημο για την ενσωμάτωση των μεταναστριών-ων στη χώρα μας. Η τροπολογία Μαρκογιαννάκη που ψηφίστηκε στη Βουλή προβλέπει ότι όλες-οι οι αλλοδαπές-οι που ζουν στην Ελλάδα μπορούν να θεωρηθούν επικίνδυνες-οι για τη δημόσια τάξη ή ασφάλεια αν τους ασκηθεί δίωξη (απλή δίωξη χωρίς καταδίκη!) για αδίκημα που τιμωρείται με ποινήμεγαλύτερη των 3 μηνών, δηλαδή ακόμα και τροχαία παράβαση. Δεν πρόκειται μόνο για κραυγαλέα ακύρωση του τεκμηρίου αθωότητας και ανατροπή της λειτουργίας της ποινικής δικαιοσύνης. Πρόκειται κυρίως για υπαγωγή των μεταναστριών-ων σε καθεστώς ομηρείας. Όλων των μεταναστριών-ων- ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης, με ή χωρίς νόμιμα έγγραφα, άδεια εργασίας, ασχέτως αν φορολογούνται και καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές.
Επιπροσθέτως, νομοθετείται η κράτηση τών προς απέλαση αλλοδαπών για περίοδο έως 18 μήνες και ας είναι ο αριθμός τους τόσο μεγάλος που προδιαγράφει και τις συνθήκες κράτησης. Και όλα αυτά στο όνομα της «καταπολέμησης της λαθρομετανάστευσης», χωρίς εντούτοις να αφορούν πρωτίστως τους παράτυπους μετανάστριες-ες, διότι εκείνες-οι υπάγονται σε άλλες ρυθμίσεις σχετικές με το καθεστώς τους και με διμερείς συμφωνίες επανεισδοχής. Με απλά λόγια, όσες-οι μπορούν να απελαθούν απελαύνονται και χωρίς την τροπολογία!

Όλα αυτά όμως αποτελούν ψιλά γράμματα στο παιχνίδι των εντυπώσεων που παρακολουθούμε μετά τις ευρωεκλογές. Η ασφάλεια έχει αναδειχθεί σε άστρο των ημερών. Στο όνομά της ομνύουν οι πάντες και κατηγορούν αλλήλους για πλημμελή προστασία. Ποια ασφάλεια όμως; Σύμφωνα με το λεξικό, ασφάλεια είναι η «κατάσταση στην οποία δεν υπάρχουν κίνδυνοι, όπου αισθάνεται κανείς ότι δεν απειλείται· η αποτροπή κινδύνου ή απειλής, η εξασφάλιση σιγουριάς και βεβαιότητας» (Μπαμπινιώτης). Δύο λοιπόν τα σκέλη της: το πρώτο αστυνομικό, αντεγκληματικό, το δεύτερο ευρύτερο, αφού αφορά στην ασφάλεια με την πιο ευρεία έννοια, κοινωνική, οικονομική, εργασιακή και άλλη. Η αμφίπλευρη εννοιολογική της συρρίκνωση (συνηθέστατα η Δεξιά απολυτοποιεί το πρώτο μέρος και η Αριστερά το δεύτερο) υπονομεύει την ουσία της. Το ίδιο συμβαίνει όταν η ασφάλεια αφορά μέρος μόνο του πληθυσμού: είναι άτοπη η ασφάλεια του γηγενούς πληθυσμού χωρίς τη ασφάλεια όλων.

Τέτοιες εννοιολογικές στρεβλώσεις ή εκπτώσεις διευκολύνουν τη δημαγωγία, επενδύουν στην υπεραπλούστευση, αποκρύπτουν μια οδυνηρή αλήθεια: Στο ζήτημα των μεταναστριών-ων χωρίς χαρτιά δεν υπάρχει απλή απάντηση με όρους τηλεοπτικού εντυπωσιασμού. Δύσκολη η εξέταση του μεταναστευτικού φαινομένου στις πραγματικές του διαστάσεις, εύκολο να το αντιμετωπίζουμε φοβικά, όπως την επιδημία γρίπης. Δύσκολες οι μακροπρόθεσμες πολιτικές ένταξης, εύκολες οι ανέξοδες κραυγές στα τηλεπαράθυρα. Δύσκολο να δημιουργηθεί σύστημα καταγραφής των μεταναστριών-ων, εύκολο να νομοθετούμε μακροχρόνιες κρατήσεις. Δύσκολη η αντιμετώπιση της μεταναστευτικής εξαχρείωσης που πλήττει και τις-τους γηγενείς, εύκολη η καπηλεία της. Δύσκολη η προώθηση ευρωπαϊκών πολιτικών μετανάστευσης με όρους δικαιότερης κατανομής του μεταναστευτικού φορτίου, εύκολες οι εκατέρωθεν κορόνες περί ανοιχτών συνόρων ή προώθησης των πάντων στην Ευρώπη.

Ας ερωτηθούν μία φορά, έστω μία φορά, στα τηλεοπτικά παράθυρα οι κήρυκες του φόβου, κοινοβουλευτικοί και μη, τι συγκεκριμένα εννοούν με τις μεγαλόστομες διακηρύξεις: πώς θα εφαρμόσουν την περιώνυμη ποσόστωση; Τι σημαίνει στην πράξη ασφαλής φύλαξη συνόρων απέναντι σε βάρκες με γυναικόπαιδα - αν όχι θανάτους; Πόσο θα κοστίζει η 18μηνη κράτηση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων; Πώς θα απελάσουν τις μετανάστριες-ες «ανεφίκτου απελάσεως», που αποτελούν μεγάλο μέρος του συνολικού αριθμού; Πού και πώς θα επαναπροωθήσουν χιλιάδες μετανάστριες-ες χωρίς διακρατικές συμφωνίες; Όποια-ος στα σύνθετα προβλήματα υπόσχεται εύκολες λύσεις είναι απλώς ανειλικρινής. Την Τετάρτη υιοθέτησε και η κυβερνητική πλειοψηφία μια τέτοια ψευδεπίγραφη «ατζέντα ασφαλείας».


Ο Κωστής Παπαϊωάννου είναι πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα της-του Ανθρώπου.
Το άρθρο το βρήκαμε στις 29.6.09 στην εφημερίδα Τα Νέα στο http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artid=4523966

Λεκτικές «επιχειρήσεις - σκούπα»

Λεκτικές «επιχειρήσεις - σκούπα»

«Πρώτα δανειζόμασταν σαν κύριοι, ενώ τώρα δανειζόμαστε σαν γύφτοι» (Μ. Χρυσοχοΐδης). «Μιλάω τόσο ωραία, ρομαντικά με μια γυναίκα, τι σχέση έχω να μιλάω εγώ με τον πούστη τον Μήτσο τον ηλεκτρολόγο;» (Γ. Γιακουμάτος). «Το βίντεο δείχνει έναν αράπη αντί να δείχνει έναν άνθρωπο» (Γ. Αλογοσκούφης). «Η Ευρώπη δεν έχει μέλλον, αν δεν πάψει να είναι η Φιλιππινέζα των Αμερικανών» (Ν. Κακλαμάνης. Την ίδια χρήση του όρου Φιλιππινέζα συναντάμε και στον λόγο της Αριστεράς).

Πολλές οι φράσεις που αντλούν από τη δεξαμενή των ρατσιστικών στερεοτύπων. Δεν είναι βέβαια όλες του ίδιου ποιού. Άλλες ακροβατούν σε εκείνη την κόψη της ρύμης του λόγου που φανερώνει περισσότερα από όσα κρύβει. Πέφτοντας παρασέρνουν Τσιγγάνους στον γκρεμό της περιφρόνησης και Φιλιππινέζες σε μια πιο ήπια και αφ΄ υψηλού απαξίωση. Εξάλλου, πώς θα ήταν δυνατό να δανείζονται ποτέ σαν κύριοι οι Τσιγγάνοι (ενώ το κράτος πάντοτε τους αντιμετώπιζε με σεβασμό και φερεγγυότητα); Υπηρετεί ποτέ μια Φιλιππινέζα χωρίς οσφυοκαμψία και δουλικότητα (ενώ οι κύριοι και οι κυρίες της ποτέ δεν την υποτίμησαν); Άλλες φράσεις είναι πιο σαφείς, αποτελούν λόγο τελεστικό. Η ίδια η εκφορά τους είναι πράξη συνειδητής απαξίωσης, ένας βίαιος κοινωνικός εξοστρακισμός. Ντύνονται τα κουρέλια του δήθεν χιούμορ αλλά δεν μπορούν να συγκαλύψουν έλλειψη βαθύτερης Παιδείας και μακροχρόνια αποχή από ασκήσεις ευαισθησίας.

Έτσι, ο γκέι γίνεται πούστης κι ο Αφρικανός αράπης, εκφραστικές πιρουέτες που θα προκαλέσουν το γέλιο και την υπόγεια ταύτιση: ο υπουργός μιλάει σαν εμάς. Τα σκώμματά μας έχουν τον ίδιο στόχο, άρα οι λέξεις μάς φέρνουν πιο κοντά. Ο λαϊκισμός της γλωσσικής καραμπόλας.

Πολλά τα παραδείγματα από λόγο πολιτικών, χωρίς βέβαια το φαινόμενο να περιορίζεται εκεί. Υπάρχουν και οι αναφορές Χριστόδουλου στα κουσούρια, ο αντισημιτισμός του Θεοδωράκη, η ισοπεδωτική γενίκευση του Λαζόπουλου, σκληρού προς όλους πλην του ιδίου και ημών, του περιούσιου λαού που αποτελεί το κοινό του. Θα μπορούσαμε να επεκταθούμε και στον δικό μας λόγο που ακολουθεί τα ίδια μονοπάτια. Είναι γνωστό εξάλλου ότι η γλώσσα δεν αποτελεί ουδέτερο μέσο. Ακόμα και η πιο απλή εκφορά μιας λέξης δεν είναι ποτέ αθώα. Γεννιέται μέσα στις κοινωνικές ιεραρχίες και με τη σειρά της τις ενδυναμώνει ή τις υπονομεύει. Οι εξουσιαστικές σχέσεις με τη γλώσσα εξωτερικεύονται και στη γλώσσα αποτυπώνονται. Με την έννοια αυτή, έχουν σημασία τα ρατσιστικά στερεότυπα των πολιτικών, όχι διότι ο λόγος τους αποτελεί a priori γλωσσικό ή άλλο πρότυπο (σε πλείστες περιπτώσεις είναι φτωχός και φτωχαίνει όσους τον παρακολουθούν), αλλά γιατί διαψεύδουν την όποια προσδοκία πως θα εκπέμψουν μηνύματα ισοπολιτείας.

Οι σκέψεις αυτές δεν είναι κυήματα κάποιου λογοκριτικού αυτοματισμού, επιδίωξης μιας πολιτικής ορθότητας που συχνά καταλήγει στην απονεύρωση των νοημάτων και του ίδιου του λόγου. Προέρχονται μάλλον από την απαίτηση μιας στοιχειώδους έστω προσοχής, αφού οι επαγγελματίες της πολιτικής είναι τρόπον τινά και επαγγελματίες του λόγου. Εν τέλει από τον λόγο ζουν. Γνωρίζουν λοιπόν καλά ότι έχουν και οι λέξεις τη σημασία τους. Το βλέπουμε άλλωστε αυτές τις μέρες με τις δηλώσεις για «επιχειρήσεις- σκούπα» οι οποίες «θα καθαρίσουν το ιστορικό κέντρο». Ποια είναι τα σκουπίδια που θα σαρώσουν οι επιχειρήσεις; Μα φυσικά οι μετανάστριες-ες. Οι οποίες-οι πρώτα έχουν σαρωθεί από τις ίδιες τις δηλώσεις.

Ο Κωστής Παπαϊωάννου είναι πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το άρθρο το βρήκαμε στι 6.6.09 στην εφημερίδα Τα Νέα στο http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artid=4525194

Διεθνές Απολυτήριο Ελληνικής Συναλλαγής

Διεθνές Απολυτήριο Ελληνικής Συναλλαγής

Η διαρροή θεμάτων που σημειώθηκε στις εξετάσεις του Διεθνούς Απολυτηρίου (Ιnternational Βaccalaureate, Ι.Β.) συμπυκνώνει πολλές παθογένειες του νεοελληνικού βίου. Ένα ιδιωτικό εκπαιδευτήριο, η «Νέα Γενιά Ζηρίδη», φέρεται να εμπλέκεται άμεσα ή έμμεσα με αγοραπωλησία θεμάτων των διεθνών εξετάσεων, την οποία καταγγέλλεται πως οργάνωσε πρώην στέλεχος της επιχείρησης. Ως αποτέλεσμα, ένας διεθνής εκπαιδευτικός θεσμός πλήττεται από την ελληνική «διά της πλαγίας επινοητικότητα». Η χώρα μας ζήλεψε τη δόξα του Μεξικού, όπου έχει επίσης συμβεί αντίστοιχη διαρροή.

Τα προβλήματα σε ορισμένα από τα ελληνικά σχολεία που παρέχουν προγράμματα Ι.Β. έχουν από ετών επισημανθεί: ανεπαρκής έλεγχος τυπικών προσόντων των διδασκουσών-όντων, απασχόληση καθηγητριών-ων χωρίς νόμιμο διορισμό, καταστρατήγηση του επίσημου προγράμματος που προβλέπει τη διδασκαλία δύο μαθημάτων στα ελληνικά.
Ακόμα όμως και μετά τη διαρροή, το υπουργείο Παιδείας για αρκετές ημέρες δεν κινούσε τους αναγκαίους ελεγκτικούς μηχανισμούς αποποιούμενο τον εποπτικό ρόλο του. Εντούτοις, αυτός ο ρόλος τεκμαίρεται πολλαπλώς: για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης τμημάτων του Ι.Β. απαιτείται πράξη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στα αρμόδια γραφεία της υποβάλλεται το ελληνικό σκέλος του προγράμματος σπουδών, η φοίτηση και διαγωγή των μαθητριών-ων ελέγχεται σύμφωνα με τα ισχύοντα για όλα τα λύκεια της επικράτειας και ο σύλλογος διδασκουσών-όντων είναι υπεύθυνος για τα παραπάνω. Επομένως, μόνο ο έλεγχος του αναλυτικού προγράμματος είναι στην αρμοδιότητα του διεθνούς Οργανισμού, ενώ η εποπτεία της λειτουργίας αναμφισβήτητα ανήκει στη Διεύθυνση του σχολείου και στις ελληνικές διοικητικές αρχές. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να είναι αλλιώς. Το άρθρο 16 του Συντάγματος μιλά σαφώς για την εποπτεία που ασκείται στα εκπαιδευτήρια που δεν ανήκουν στο κράτος.

Πέρα όμως από την ανεπάρκεια ή απροθυμία της διοίκησης να ανταποκριθεί στον ρόλο της, τα γεγονότα αποδεικνύουν γενικότερη παθογένεια. Τι άλλο από παθολογικές περιπτώσεις (από κοινωνικής αλλά όχι μόνο πλευράς) αποτελούν οι γονείς που αγοράζουν τα θέματα των εξετάσεων των παιδιών τους; Ποια μεγαλύτερη ακύρωση του γονεϊκού ρόλου τους; Τι ελπίζουν ότι θα πιστοποιεί το απολυτήριο που θα πάρουν οι γόνοι τους πέρα από τη δική τους ασυνειδησία; Και βέβαια έχουμε την παθογένεια της αγοράς. Ορισμένα εκπαιδευτήρια θυσιάζουν κάθε εκπαιδευτική αξία στον βωμό ενός χωρίς αρχές ανταγωνισμού. Παραγνωρίζουν την κοινωνική ευθύνη τους και εκποιούν άνευ όρων το δημόσιο αγαθό της παιδείας που ανέλαβαν να παρέχουν κατά παραχώρηση της Πολιτείας. Η ατομική ευθύνη μελών του προσωπικού τους δεν αίρει την πρώτιστη δική τους υποχρέωση για τήρηση της νομιμότητας. Και βέβαια, οι διεθνείς εκπαιδευτικοί οργανισμοί οφείλουν να επιλέγουν με προσοχή τα εκπαιδευτήρια με τα οποία συνεργάζονται, αφού εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι τουλάχιστον στην περίπτωση του συγκεκριμένου σχολείου η επιλογή δεν ήταν εύστοχη.

Εν τέλει, το γνωστό τρίγωνο της διαφθοράς προβάλλει και πάλι: παραβίαση της νομιμότητας από ιδιώτες ή εταιρείες, κρατική διοίκηση που την ανέχεται (ή, χειρότερα, στελέχη της εμπλέκονται σε αυτήν) και αποστασιοποιείται από τον ελεγκτικό ρόλο της, «καταναλώτριες-ες υπηρεσιών» που είναι έτοιμες-οι να αγοράσουν τα πάντα και με κάθε τρόπο. Το τρίγωνο συναντάται σχεδόν παντού. Από την Πολεοδομία (η παρανομία «ρυθμίζεται», οι ημιυπαίθριοι «τακτοποιούνται», οι προσωπικές οικοδομικές πρακτικές της ηγεσίας του υπουργείου δίνουν τόνο χαλαρής τήρησης των κανόνων) έως την Εφορία και την Εκπαίδευση το μήνυμα είναι ένα: «νομιμότητα σε καιρό εκπτώσεων».


Ο Κωστής Παπαϊωάννου είναι πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα της-του Ανθρώπου.
Το άρθρο το βρήκαμε στις13.7.09 στην εφημερίδα Τα Νέα στο http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artid=4526355

Απόρρητο επικοινωνιών

Η ΑΡΧΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Διαφωνεί στη γνωμοδότηση Σανιδά για τις-τους bloggers

ΝΑ ΑΠΟΣΑΦΗΝΙΣΤΕΙ το καθεστώς που διαμορφώθηκε με αφορμή τη γνωμοδότηση Σανιδά στον χώρο των blogs, ως προς τη δυνατότητα άρσης του απορρήτου που καλύπτει τις-τους bloggers σε περίπτωση τέλεσης αδικήματος, ζητεί η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) από τον πρόεδρο της Βουλής Δ. Σιούφα και τον νέο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιω. Τέντε.

Με πολυσέλιδο έγγραφό της, η ΑΔΑΕ διατυπώνει τη διαφωνία της αναφορικά με τη γνωμοδότηση του τέως εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, ο οποίος άναψε «πράσινο φως» στις διωκτικές αρχές να υποχρεώνουν τις-τους παρόχους υπηρεσιών επικοινωνίας στην αποκάλυψη των στοιχείων των υπευθύνων των blogs σε περίπτωση τέλεσης αδικήματος, χωρίς τη μεσολάβηση δικαστικών συμβουλίων.

Η παράκαμψη της δικαστικής αρχής ωστόσο, σύμφωνα με τις αιτιάσεις της ΑΔΑΕ, παραβιάζει τη συνταγματική και κοινοτική νομιμότητα, αφού και τα εξωτερικά στοιχεία των επικοινωνιών, που κατά τον κ. Σανιδά δεν καλύπτονται από το απόρρητο, με βάση το ισχύον ευρωπαϊκό και εθνικό- νομοθετικό πλαίσιο δεν εξαιρούνται από το πεδίο προστασίας του απορρήτου. Όπως προκύπτει από το έγγραφο της ΑΔΑΕ, η γνωμοδότηση Σανιδά έχει προκαλέσει πλήθος αιτημάτων εκ μέρους της Αστυνομίας προς τις-τους παρόχους Ίντερνετ για αποστολή των στοιχείων πολλών bloggers, χωρίς την τήρηση της προβλεπόμενης από τον Νόμο 2225/1994 διαδικασίας για την άρση του απορρήτου, ενώ δεν πρόκειται για τα σοβαρά- όπως χαρακτηρίζονται- αδικήματα αλλά για πλημμελήματα, όπως είναι η εξύβριση ή η συκοφαντική δυσφήμηση.

Σημειώνει πάντως η ΑΔΑΕ ότι δεν είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε μια νομοθετική ρύθμιση που θα διευρύνει τα εγκλήματα για τα οποία θα δικαιολογείται η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, υπό την προϋπόθεση ότι η κατηγορία αδικημάτων που θα προστεθεί θα αφορά πράξεις ιδιαιτέρως σοβαρές και ότι δεν θα θιγούν οι εγγυήσεις που θέτει το άρθρο 19 του Συντάγματος για την άρση του απορρήτου.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 16.7.09 στην εφημερίδα Τα Νέα, γραμμένο από την Σίλα Αλεξίου στο http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4526900&ct=1

Η Τουρκία "συζητά" για ΛεΠΑΤ

Ο βίαιος θηλυκός κόσμος...

ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ και με αφορμή το παραμικρό μπορεί στη χώρα αυτή να προκληθεί τρικυμία που να δείχνει πώς μπορεί να συνυπάρχουν τόσο αντιθετικές ή αν θέλετε διαφορετικές απόψεις.
Σημειώνοντας ότι άλλο η συνύπαρξη και άλλο η πιθανότητα ή προοπτική συμβίωσης, παρακολουθεί κανείς αυτές τις μέρες στην Τουρκία μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση γύρω από τον λεσβιασμό και την ομοφυλοφιλία. Η ιστορία ξεκίνησε όταν πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Πολιτισμού προσπαθώντας να επικρίνει όσους στηρίζουν ελπίδες στο στρατιωτικό πραξικόπημα, άσκησε κριτική στην εποχή της χούντας του 1980. Αναφερόμενος στα έργα και τις ημέρες της χούντας, είπε μεταξύ άλλων ότι την εποχή εκείνη «ζήσαμε παράλογες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι μια χρονιά, καλύτερος καλλιτέχνης είχε ανακηρυχθεί ο Ζεκί Μουρέν και καλύτερη καλλιτέχνις ο Μπουλέντ Ερσόι». Τραγουδιστές και οι δύο, ο πρώτος ομοφυλόφιλος, όπως και ο δεύτερος, με τη διαφορά ότι αυτός το 1981 άλλαξε φύλο και έγινε γυναίκα. *A Ο πρώτος έχει πεθάνει. Η αντίδραση, και μάλιστα έντονη, προήλθε από τη δεύτερη.

ΟΥΤΕ ΛΙΓΟ ΟΥΤΕ ΠΟΛΥ, χαρακτήρισε τον υπουργό ρατσιστή και αυτός αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη. Η υπόθεση όμως δεν έκλεισε. Οι τηλεοπτικές εκπομπές άρχισαν να ασχολούνται με το θέμα, αλλά αυτό ήταν ανοιχτό για μεταπήδηση σε άλλα σχετικά ζητήματα. Ετσι, γνωστός ισλαμιστής αρθρογράφος σε μια από τις εκπομπές αυτές βγήκε και είπε: «Γνωρίζουμε ότι στο Ιράκ και το Αφγανιστάν ένα μεγάλο μέρος αυτών που προκαλούν τη βία είναι ομοφυλόφιλοι». Δεν αρκέστηκε σε αυτό όμως και επεκτάθηκε, με τρόπο που πήρε η μπάλα όχι μόνο την ομοφυλοφιλία, αλλά και τις γυναίκες. «Οσο ο κόσμος αποκτά χρώμα θηλυκό, στον ίδιο βαθμό βλέπουμε ότι οι πόλεμοι εξελίσσονται με πιο άνανδρο και βίαιο τρόπο», είπε.

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΗΤΑΝ να ανοίξει ο δρόμος για συζήτηση επί θεμάτων που αφορούν τις γυναίκες, τα δικαιώματά τους και το θέμα της γυναίκας στο Ισλάμ. Αρχισε δηλαδή να γίνεται λόγος για το πόσο νόμιμο δικαίωμα είναι η πολυγαμία για τον άνδρα. Και εκεί αποκαλύφθηκε ένα μέρος της ουσίας στις σημαντικές κοινωνικές και ιδεολογικές αντιθέσεις που υπάρχουν στην τουρκική κοινωνία. Ισλαμιστές διανοούμενοι δεν υπερασπίστηκαν μεν τη νομιμότητα της πολυγαμίας με βάση τις αρχές του δικαίου. Το έκαναν όμως με βάση τις αρχές του ισλαμικού δικαίου. Υπερασπίστηκαν οι ισλαμιστές το δικαίωμα να ασκούν κριτική σε συμπεριφορά ή κανόνες με τους οποίους δεν συμφωνούν, αλλά το αντεπιχείρημα ήταν ότι αυτό πρέπει να γίνεται δίχως να κατηγορείται ή να γίνεται στόχος ένα άτομο ή μια ολόκληρη ομάδα. Πράγμα που στην περίπτωση του «βίαιου θηλυκού κόσμου», που είπε ο ισλαμιστής αρθρογράφος, μάλλον δεν αποφεύχθηκε.


Το άρθο το βρήκαμε στις 16.5.09 στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία γραμμένο από τον Άρη Αμπατζήhttp://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=44768
Τα γράμματα με τους αστερίσκους είναι δικά μας
*A Για τρανς πρόκειται.