26 Ιουλ 2009

Για την Αλτσχάιμερ κατηγορούνται τα νιτρώδη και νιτρικά άλατα

Στα νιτρώδη και νιτρικά άλατα κρύβεται την Αλτσχάιμερ

Η μεγάλη αύξηση του αριθμού των ασθενών από τη νόσο Αλτσχάιμερ οδηγεί τις επιστημόνισες-νες να αναζητήσουν τα αίτια και στα νιτρώδη και νιτρικά άλατα που προστίθενται σε πολλά τρόφιμα για τη συντήρησή τους αλλά και για να αναδειχτεί η γεύση ή το χρώμα τους.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Journal of Alzheimer», τα νιτρώδη και νιτρικά άλατα βρίσκονται λίγο έως πολύ παντού στην τροφική αλυσίδα, επειδή το έδαφος και το νερό είναι μολυσμένο από λιπάσματα που τα περιέχουν.
Η Αμερικανίδια παθολόγος Σούζαν Ντε Λα Μόντε οδηγήθηκε στο παραπάνω συμπέρασμα έπειτα από ανάλυση των ποσοστών θνησιμότητας την περίοδο 1968-2005 από ασθένειες που συνδέονται με τα γηρατειά. Σύμφωνα με τη μελέτη της, οι θάνατοι από Αλτσχάιμερ αυξήθηκαν 150 φορές.

Η ερευνήτρια δήλωσε: «Μιλάμε για μια γενιά νιτροζαμινών: οι αμίνες που βρίσκονται σε τρόφιμα υπερ-πρωτεϊνούχα που καταναλώνουμε αντιδρούν με τα νιτρώδη και τα νιτρικά άλατα και γίνονται νιτροζαμίνες, οι οποίες επιτίθενται στο DNA των κυττάρων και καταστρέφουν τα μιτοχόνδρια, που αποτελούν την πηγή ενέργειας των κυττάρων».

«Είναι λογικό τα νιτρώδη και νιτρικά άλατα να παίζουν ρόλο στη νόσο Αλτσχάιμερ, όπου ο μεταβολισμός ενέργειας αλλάζει» σχολίασε ο ψυχίατρος Σάντρο Σόρμπι, που εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας. «Αυτή είναι η πρώτη σημαντική μελέτη που τα ενοχοποιεί: δεν πρέπει όμως να πανικοβαλλόμαστε. Απλώς, επειδή χρησιμοποιούνται ευρέως πρέπει να προσέχουμε».

http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&la=1&catid=8&artid=1031293&pg=2