16 Ιουλ 2009

Έκθεση ΛεΠΑΤ ειδώλων στο Λονδίνο

Τα είδωλα των διάσημων λεσβιών γκέι αμφι και τρανς

Ο Χτίστης, η-ο Αμερικανή-ος Ζητάς, η-ο Ινδιάνα-ος Αρχηγός, η-ο Μοτοσικλετίστρια-ης, η-ο Καουμπόϊσα-ης, ο Ναύτης και ο Πυροσβέστης των Village People. Και μαζί η Βιρτζίνια Γουλφ, η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα, ο Τζάνι Βερσάτσε και ο Τζον Λένον. Είναι μερικά μόνο από τα μέλη μιας περίεργης παρέας, που βλέπει καμιά-νεις από χθες αραχτή στους τοίχους της National Portrait Gallery του Λονδίνου. Η έκθεση, με τίτλο «Gay Icons», είχε αφετηρία μια ιδιαίτερα πρωτότυπη και τολμηρή ιδέα.

Η πινακοθήκη προσέγγισε δέκα δημόσια πρόσωπα που έχουν δηλώσει ανοικτά και περήφανα τον λεσβιασμό, την ομοφυλοφιλία τους και τις-τους ζήτησε να επιλέξουν η καθεμία- καθένας από έξι πρόσωπα, που θεωρούν προσωπικές-ους τους ηρωίδες-ες.

Ανάμεσα στις-στους δέκα διάσημες-ους ξεχωρίζουν ονόματα γνωστά και εκτός Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλά η έκπληξη ήρθε από τις επιλογές τους.

Από την αρχή η Πινακοθήκη έκανε σαφές πως μπορούσαν να επιλέξουν όποια πρόσωπα ήθελαν, γνωστά ή άγνωστα, φίλες-ους ή συγγενείς, κ.λπ., οποιαδήποτε-οποιονδήποτε θεωρούσαν σημαντικό στη ζωή και το έργο τους.

* Η πρωταθλήτρια του τένις Μπίλι Τζιν Κινγκ διάλεξε τη συντρόφισσά της Ιλάνα Κλος μαζί με αρκετά μέλη της οικογένειάς της.

* Η ηθοποιός και παρουσιάστρια Σάντι Τόγκσβιγκ διάλεξε τον ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων Πίτερ Τάτσελ, που έχει συλληφθεί για τη δράση του κατ' επανάληψη.

* Ο λόρδος Κρις Σμιθ, πρώην υπουργός Πολιτισμού, θορυβήθηκε όταν αντιλήφθηκε πως τρεις από τις επιλογές του -η Βιρτζίνια Γουλφ, ο μαθηματικός και ερμηνευτής μαθηματικών κωδίκων Αλαν Τούρινγκ και ο ψυχίατρος και ορειβάτης Τζον Μένλοβ Εντουαρντς ήταν αυτόχειρες.

* Ο βραβευμένος με Booker συγγραφέας Αλαν Χόλινγχερστ επέλεξε τον Τσαϊκόφσκι και τον Ιησουίτη ποιητή Γκέραρντ Μάνλεϊ Χόπκινς.

* Ο σερ Ιαν ΜακΚέλεν τον Αμερικανό ποιητή Ουόλτ Ουίτμαν και τον αναμορφωτή του 19ου αιώνα Εντουαρντ Κάρπεντερ.

* Ο γκέι μουσουλμάνος πολιτικός και πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας των ΜΜΕ λόρδος Γουαχίντ Αλί τους Village People, την πριγκίπισσα Νταϊάνα, τον τραγουδιστή Γουίλ Γιανγκ, την ντραγκ περσόνα Λίλι Σάβατζ. Επέλεξε και τον πορνοστάρ Τζεφ Στράικερ -ο οποίος φωτογραφήθηκε απλωμένος σε άσπρα τσαλακωμένα σεντόνια- δηλώνοντας πως ήθελε να τονίσει πως δεν μπορείς να διαχωρίσεις το σεξ από τη σεξουαλικότητα.

* Αυτός που έκλεψε την παράσταση ήταν ο σερ Ελτον Τζον. Διάλεξε το αστέρι του ράγκταϊμ Γουίνιφρεντ Ατγουελ, τον Τζον Λένον, τον συνεργάτη του τραγουδοποιό Μπέρνι Τόπιν, τον μεγαλομόδιστρο Τζάνι Βερσάτσε και τον τσελίστα, διευθυντή ορχήστρας και ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μστίσλαβ Ροστροπόβιτς. Και έκλεισε τη λίστα του με μια επιλογή-βόμβα. Τον πρώην ποδοσφαιριστή και προπονητή Γκράχαμ Τέιλορ!

[...]

Διάρκεια της έκθεσης ως τις 18.10.09.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 3.7.09 στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία, γραμμένο από τον Βαγγέλη Βαγγελάτο στο http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=60007