"Πράσινο" σπίτι από το μέλλον
Το όραμά της για το σπίτι του μέλλοντος παρουσίασε η εταιρεία GE, δίνοντας κατά κύριο λόγο βάση στην εξοικονόμηση ενέργειας και για να είμαστε πιο ακριβείς στη μηδενική κατανάλωση ενέργειας από το δημόσιο δίκτυο ηλεκτρισμού. Δεν είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια προσέγγιση βλέπει το φως της δημοσιότητας, αφού αρκετές εταιρείες επεξεργάζονται σχέδια για τα «πράσινα κτίρια», όπως είθισται να ονομάζονται τα μελλοντικά οικολογικά κτίρια με ενεργειακή αυτονομία και ελάχιστη κατανάλωση ρεύματος. Η συγκεκριμένη όμως πρόταση που επιβαρύνει μόλις με 10% το συνολικό κόστος κατασκευής ενός σπιτιού μπορεί να πετύχει μηδενικό κόστος επιβάρυνσης για ηλεκτρικό ρεύμα από το δίκτυο μια για πάντα!
Επηρεασμένη λοιπόν από το γενικότερο κλίμα της εποχής, κατά την οποία κυριαρχεί η οικολογική συνείδηση σε κάθε αναπτυξιακή δραστηριότητα παγκοσμίως, η GE παρουσίασε ένα σύνολο λύσεων που θα μπορούν να ενσωματωθούν στο σπίτι και θα δημιουργήσουν τις κατάλληλες υποδομές, έτσι ώστε κάθε σπίτι στο μέλλον να μη χρειάζεται απαραιτήτως το ηλεκτρικό ρεύμα από το δημόσιο δίκτυο για την τροφοδοσία των συσκευών που υπάρχουν μέσα σε αυτό. Το σύνολο των λύσεων αυτών και γενικότερα το project που αναπτύσσει η εταιρεία με στόχο να πετύχει μηδενικό κόστος κατανάλωσης ρεύματος σε κάθε σπίτι ονομάζεται «Net Zero Energy Homes» και θα είναι έτοιμο να υλοποιηθεί μέχρι το 2015.
Το σπίτι λοιπόν που οραματίζεται η εταιρεία με βάση το σχέδιο «Net Zero Energy Homes» θα έχει τη δυνατότητα να παράγει από μόνο του όση ενέργεια θα καταναλώνει χάρη σε ένα σύνολο συστημάτων, όπως οι ηλιακοί συλλέκτες που θα τοποθετούνται στην οροφή και θα λαμβάνουν την απαραίτητη ηλιακή ενέργεια για την κάλυψη των αναγκών του σπιτιού, ενώ συμπληρωματικά θα τοποθετούνται και μικρές ανεμογεννήτριες που θα ενισχύουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Θα υπάρχουν επίσης συστήματα συλλογής ενέργειας, κάτι σαν μεγάλες μπαταρίες που θα μπορούν να αναπληρώνουν τις ποσότητες ενέργειας μέσα στο σπίτι, όταν η ενέργεια από την ήλιο ή τον άνεμο δεν θα είναι επαρκής για την κάλυψη των αναγκών. Η καρδιά όμως της εφαρμογής θα είναι μια έξυπνη συσκευή κεντρικής διαχείρισης της ενέργειας όλων των συσκευών που θα συνδέονται με αυτήν και θα βελτιστοποιεί την κατανάλωσή τους. Ο κλιματισμός θα είναι γεωθερμικός, ενώ παράλληλα στο απόλυτα οικολογικό σύστημα η διαχείριση της θέρμανσης θα γίνεται από μια πολύ μικρή συσκευή χωρίς την ανάγκη να υπάρχουν οι ενεργοβόροι καυστήρες πετρελαίου ή φυσικού αερίου. Επίσης, όλες οι ηλεκτρικές συσκευές θα είναι πιστοποιημένες με το σήμα «Energy Star» που σηματοδοτεί την πολύ χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και παράλληλα θα έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόζουν τη λειτουργία τους ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες στον χώρο άλλα και τις κλιματολογικές οι άλλες συνθήκες περιβάλλοντος.
Το άρθρο το βρήκαμε στις 26.7.09 στην εφημερίδα Εσπρέσσο στη http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&la=1&catid=11&artid=1031306&pg=1