30 Ιουλ 2009

Λεσβιακοί γάμοι στην Αλβανία

ΛεΠΑΤ γάμοι και στην Αλβανία

Ο Σαλί Μπερίσα σκοπεύει να εισάγει στην νομοθεσία της χώρας του νόμο που θα επιτρέπει στα λεσβιακά, γκέι, ζευγάρια να έχουν ίδια δικαιώματα με τα ετερόφυλα, ουσιαστικά δηλαδή θα νομιμοποιήσει τον πολιτικό γάμο για τις τους λεσβίες, γκέι, αμφί και τρανς.

Ο αλβανός πρωθυπουργός και η συντηρητική κυβέρνησή του αποκάλυψαν τις προθέσεις του με σχετικό δελτίο Τύπου, εν όψει της σχετικής συζήτησης στο κοινοβούλιο. Οπως παραδέχεται η κυβερνητική παράταξη, ο νόμος «ενδέχεται να προκαλέσει συζητήσεις και αντιδράσεις» αλλά σπεύδει να υπογραμμίσει ότι στόχος του είναι «να βάλει τέλος στις διακρίσεις και να επιτρέψει την πολιτική ένωση ζευγαριών του ιδίου φύλου».
Οι συγκρίσεις με τον νομικό παραλογισμό που επικρατεί στην Ελλάδα φυσικά δεν κολακεύουν ούτε στο ελάχιστο τις κυβερνητικές επιλογές και τις αντίστοιχες του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γ.Σανιδά, τόσο για τους γάμους που τελέστηκαν από τον Δήμαρχο της Τήλου, όσο και για το Σύμφωνο Συμβίωσης που κατά παγκόσμια πρωτοτυπία απέκλεισε ακριβώς την κοινωνική ομάδα για την οποία θεσπίζεται σε όλο τον κόσμο.

Το άρθρο το βρήκαμε στις 30.6.09 στην εφημερίδα Έθνος http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&pubid=4986810

Υπέρ της νομιμοποίησης των γάμων των λεσβιών, αμφί, τρανς και γκέι ο Μπερίσα

Οι αλβανικές αρχές τίθενται υπέρ της νομιμοποίησης των γάμων λεσβιακών και γκέι ζευγαριών, δήλωσε ο Aλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, σε δελτίο τύπου που δημοσιεύθηκε σήμερα, εν όψει συζήτησης στο κοινοβούλιο νομοσχεδίου που θα παραχωρεί στα λεσβιακά και γκέι ζευγάρια ίδια δικαιώματα με αυτά των ετεροφύλων. «Ο νόμος, που ενδέχεται να προκαλέσει συζητήσεις και αντιδράσεις, επιδιώκει να βάλει τέλος στις διακρίσεις και να επιτρέψει την πολιτική ένωση αζευγαριών του ιδίου φύλου», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Μπερίσα, επικεφαλής του μεγαλύτερου συντηρητικού κόμματος της Αλβανίας.

Το άρθρο το βρήκαμε στις 30.7.09 στην εφημερίδα Καθημερινή στη http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_30/07/2009_290786
Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε στα αγγλικά, στη http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8177544.stm.
Ευαγγελία Βλάμη