26 Ιουλ 2009

Αντισώματα κατά των νεοπλασιών

Αντισώματα στη μάχη κατά των νεοπλασιών

Ελπίδες για την εύρεση αποτελεσματικότερων θεραπειών για τον καρκίνο δίνει πρόσφατη ανακάλυψη ενός νέου τρόπου θανάτωσης των καρκινικών κυττάρων.

Η χρήση αντισωμάτων που στοχεύουν στα καρκινικά κύτταρα έχει αποδειχθεί ήδη επιτυχής και η πρόσφατη ανακάλυψη αναμένεται να κάνει αυτή την τεχνική ακόμη πιο αποτελεσματική. Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ότι τα αντισώματα κινητοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα και να τα καταστρέψει. Πρόσφατη έρευνα όμως έδειξε ότι τα αντισώματα μπορούν να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα με πιο άμεσο τρόπο. Οταν ένα αντίσωμα έρθει σε επαφή με ένα καρκινικό κύτταρο, μπορεί να προκαλέσει τη διόγκωση και στη συνέχεια την έκρηξη των μικρών ασκών που βρίσκονται μέσα σε αυτό και ονομάζονται λυσοσώματα. Αυτά είναι γεμάτα οξύ, το οποίο όταν απελευθερωθεί σκοτώνει το κύτταρο.

«Τα αποτελέσματα των ερευνών μας είναι σημαντικά και μπορεί να μας επιτρέψουν να σχεδιάσουμε θεραπείες για άλλες μορφές καρκίνου» δήλωσε ο ερευνητής Μαρκ Κραγκ, επισημαίνοντας ότι η ανακάλυψη ενός νέου μηχανισμού, με τον οποίο τα καρκινικά κύτταρα αυτοκτονούν, αποτελεί άκρως σημαντικό βήμα στην έρευνα γύρω από τον καρκίνο. «Η θανάτωση των καρκινικών κυττάρων αποτελεί τη βάση όλων των επιτυχημένων θεραπειών για την αντιμετώπισή του» πρόσθεσε.


Το άρθρο το βρήκαμε στις στην εφημερίδα εσπρέσσο στη http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&la=1&catid=8&artid=1031976&pg=2