Ινδία: Ιστορική αποποινικοποίηση του λεσβιασμού και της ομοφυλοφιλίας
Με μία απόφαση που χαρακτηρίζεται ιστορική, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας αποποινικοποίησε χθες τον λεσβιασμό και την ομοφυλοφιλία, που είχε ποινικοποιηθεί με νόμο που ισχύει στη χώρα από την εποχή της βρετανικής κυριαρχίας.
«Ο συγκεκριμμένος ποινικός νόμος παραβίαζε το βασικό δικαίωμα του ατόμου για ισοτιμία ενώπιον τού νόμου», ανακοινώθηκε για τη δικαστική απόφαση από ειδησεογραφικό πρακτορείο της Ινδίας. Τα Ηνωμένα Εθνη και η οργάνωση για την προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch χαιρέτισαν την απόφαση, που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από ομάδες και οργανώσεις ΛεΠΑΤ της χώρας.
Ακτιβίστριες-ες, όπως η Λέσλι Ασλεϋ, χαρακτήρισαν την αποκατάσταση «ένα βήμα περαιτέρω προς τη φιλελεύθερη δημοκρατία, η οποία σέβεται τις μειονότητες».
Αρνητικές ήσαν οι αντιδράσεις από εκπροσώπους θρησκευτικών ομάδων, μεταξύ των οποίων του διεθνούς συμβουλίου των Χίντου και των ισλαμιστών, ενώ οι Καθολικές-οι την αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό. Υπολογίζεται, ότι στη χώρα υπάρχουν 2,5 εκατομμύρια λεσβίες, πούστηδες, αμφί και τρανς.
Στην Ινδία ο λεσβιασμός και η ομοφυλοφιλία εθεωρείτο ποινικό αδίκημα από το 1861 και ετιμωρείτο με χρηματικό πρόστιμο και φυλάκιση έως και 10 χρόνων, ωστόσο ο νόμος σπανίως εφαρμοζόταν. Οι ΛεΠΑΤ κατηγορούσαν την αστυνομία, ότι έκανε χρήση της παραγράφου 377 του ποινικού κώδικα, με σκοπό τον εκφοβισμό τους. Στην παραδοσιακή συντηρητική ινδική κοινωνία το θέμα ήταν επί μακρόν ταμπού, πολλές-οι Ινδές-οι, μάλιστα, θεωρούν τον λεσβιασμό και την ομοφυλοφιλία πάθηση. Πηγές: Ασοσιέιτεντ Πρες, dpa, krone.at
Το άρθρο το βρήκαμε στις 3.7.09 στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία στο http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=59981