Το νέο τέστ πνευματικής ευστροφίας για τη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ, τώρα γίνεται από την ίδια-ο την ασθενή
« Έλεγξε τη µνήµη σου»
Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Με αυτόν το γνώµονα ενεργούν πάντοτε οι επιστημόνισες-ες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά θέµατα υγείας. Μόλις χθες, λοιπόν, έκανε την εµφάνισή του ένα νέο, τεστ πνευµατικής ευστροφίας, που θα βοηθήσει στην αποτελεσµατικότερη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιµερ. Οι ερευνήτριες-ες του Πανεπιστηµίου του Cambridge διαβεβαίωσαν ότι πρόκειται για ένα νέο τεστ, το οποίο µπορεί να διαγνώσει την ασθένεια µε ποσοστό επιτυχίας 93%, πολύ µεγαλύτερο από το 52% του µέχρι τώρα ισχύοντος κουίζ.
Το νέο τεστ
Η νέα αυτή εξέταση ονοµάζεται «Έλεγξε τη µνήµη σου» («Test your Memory», TYM) και χρησιµοποιείται εδώ και δεκαετίες από τις-τους γιατρούς ως εργαλείο διάγνωσης. Ωστόσο, οι Βρετανές-οι επιστημόνισες-ες υποστηρίζουν ότι τώρα µπορεί να χρησιµοποιηθεί το ίδιο αποτελεσµατικά και από τις ίδιες-ους τις-τους ασθενείς. Σύµφωνα µε τις ερευνήτριες-ες, τα αποτελέσµατα του νέου τεστ είναι περισσότερο ακριβή σε σχέση µε εκείνα της παραδοσιακής εξέτασης, που γίνεται µέχρι σήµερα (mini-mental-state examination, MMSE). Όπως αναφέρει ο Jeremy Brown, νευρολόγος από το νοσοκοµείο Addenbrooke, «τα αποτελέσµατα µελέτης σε 540 υγιείς εθελόντριες-ες και 139 ασθενείς δείχνουν ότι η εξέταση TYM ανιχνεύει σε ποσοστό 93% τη νόσο. Το αντίστοιχο ποσοστό για το τεστ MMSE είναι 52%».
Τι περιλαµβάνει η νέα µέθοδος;
Το κουίζ περιλαµβάνει ερωτήσεις που σχετίζονται κυρίως µε τη µνήµη και µε το λεξιλόγιο. Οι ερωτήσεις αυτές θεωρούνται αρκετά δύσκολες, καθώς απαιτούν από την-τον ασθενή να θυµηθεί µεγαλύτερες προτάσεις και να κάνει χρήση του λεξιλογίου της µε διαφορετικούς τρόπους. Πέρα απ’ αυτά, περιλαµβάνει δύο εργασίες που σχετίζονται µε την οπτική αντίληψη των σχέσεων χώρου µεταξύ των αντικειµένων, οι οποίες θεωρούνται αρκετά σηµαντικές για τη διάκριση της νόσου Αλτσχάιµερ από άλλα προβλήµατα µνήµης. Ενδεικτικά, στο τεστ υπάρχουν ερωτήσεις και ασκήσεις όπως: Πότε ξεκίνησε ο A΄ Παγκόσµιος Πόλεµος, αριθµήστε τέσσερα πράγµατα που ξεκινούν µε το γράµµα S, κάντε τις µαθηµατικές πράξεις 20-4, 16+17, 8x6, 4+15-17 κ.ά.
Το συγκεκριµένο τεστ πνευµατικής ευστρο-φίας µπορεί να γίνει από τις ίδιες-ους τις ασθενείς, όµως πάντα υπό την παρουσία γιατρίνας-ου ή νοσοκόµας-ου. Αυτό σηµαίνει πως δεν γίνεται στο σπίτι. Το επιβεβαιώνει άλλωστε και ο δρ Μπράουν, σύµβουλος νευρολογίας στο νοσοκοµείο του Addenbrooke: «Αν και είναι µια απλή εξέταση που µπορεί να γίνει από την ίδια-ο την ασθενή, δεν πρέπει να γίνεται στο σπίτι. Είµαστε ευχαριστηµένες-οι που αναπτύξαµε κάτι το οποίο µπορεί να βελτιώσει την πρώιµη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιµερ. Πιστεύουµε ότι θα είναι πιο εύκολο να χρησιµοποιηθεί και σε ανθρώπους που δεν έχουν την αγγλική ως µητρική γλώσσα».
∆είγµα από το νέο τεστ (TYM): Γιατί το καρότο είναι σαν πατάτα; Θυµηθείτε την πρόταση: Οι καλές-οι πολίτισες-ες φορούν γερά παπούτσια. Σχηµατίστε µε τα χέρια σας τους δείκτες του ρολογιού ώστε να δείχνουν 09.20. Πότε άρχισε ο A’ Παγκόσµιος Πόλεµος;
∆είγµα από το παραδοσιακό τεστ (MMSE): Μήλο, τραπέζι, λεπτό: Η-ο ασθενής πρέπει να τα επαναλάβει και να τα θυµηθεί αργότερα. Προφέρετε τη λέξη «κόσµος» ανάποδα. Αντιγράψτε την εικόνα ενός ζευγαριού τεµνόµενων πενταγώνων. Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες: Τοποθετήστε το δείκτη του δεξιού χεριού σας στη µύτη σας και έπειτα στο αριστερό αυτί σας.
Ο αντίλογος
Παρ’ όλο που αυτό το τεστ έχει κερδίσει την εµπιστοσύνη πολλών επιστηµονισών-ων και ιατρών, ωστόσο έχει εγείρει τις αντιρρήσεις κάποιων άλλων, που αµφισβητούν την αποτελεσµατικότητά του. Τα επιχειρήµατά είναι πως η εξέταση έχει µικρό επίπεδο δυσκολίας και για αυτόν το λόγο ίσως να µην µπορεί να διαγνώσει όλες τις περιπτώσεις που βρίσκονται στα πρώιµα στάδια της ασθένειας. Υποστηρίζουν δε πως η φαρµακευτική θεραπεία µε αναστολείς χολινεστεράσης είναι περισσότερο αποτελεσµατική.
Το άρθρο το βρήκαμε στις 11.6.09 γραμμένο από την Κωνσταντίνα Χωριανοπούλου στην εφημερίδα City press, στην σελίδα 16-ευζην.